Στην εποχή της τεχνολογίας και των εφαρμογών μέσω του κινητού, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο τομέας του αυτοκινήτου.

Μέχρι στιγμής, με την πάροδο του χρόνου, έχουμε δει το παραδοσιακό μακρύ κλειδί να αποκτά κουμπιά ηλεκτρονικού κλειδώματος, σε ορισμένες περιπτώσεις να αποχωρίζεται τη μεταλλική αιχμή ή ακόμη να μετατρέπεται σε κάρτα τηλεχειρισμού.

Το επίτευγμα; Να μην χρειάζεται να βγάλουμε την κάρτα από την τσάντα μας για να ανοίξουμε την πόρτα και να βάλουμε μπροστά τον κινητήρα (Keyless Entry).

Όλα τα παραπάνω μπορεί να βοήθησαν την πρακτικότητα σε ένα βαθμό, δεν έπαψαν ωστόσο να αλλάξουν την ουσία, που είναι η κατοχή του κλειδιού και οι δυσκολίες που ακολουθούν σε περίπτωση απώλειας ή διαμοιρασμού του οχήματος με τρίτους.

Η Apple θέλησε να προχωρήσει αρκετά παραπέρα το θέμα του κλειδώματος ενός αυτοκινήτου και έκανε την αρχή το 2018 στο Car Connectivity Consortium. Εκεί, παρουσία περισσότερων από 100 εταιρειών –μεταξύ των οποίων και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες- προέβαλε το Digital Key 1.

H διετία που ακολούθησε ήταν αρκετή στον τομέα της εξέλιξης ψηφιακού κλειδιού για να φέρει την καινοτομία σε εταιρείες όπως οι BMW, Hyundai, Volvo και Tesla. Αυτές θα είναι οι πρώτες που θα εντάξουν την τεχνολογία NFC (Near Field Communications) στα μοντέλα τους, επιτρέποντας στους κατόχους να χρησιμοποιούν την αντίστοιχη εφαρμογή.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή της Apple

Πρώτα από όλα, η συσκευή iPhone ή το Apple Watch θα πρέπει να διαθέτει λειτουργικό iOs 13.4, η αναβάθμιση του οποίου περιλαμβάνει την εφαρμογή Apple CarKey.

Εφόσον το μοντέλο του αυτοκινήτου μας διαθέτει ψηφιακό κλειδί με την αντίστοιχη εφαρμογή τεχνολογίας NFC, αρκεί το ξεκλείδωμα με Touch ID ή Face ID και ένα άγγιγμα στη χειρολαβή για να μπούμε στο αυτοκίνητο.

Σε περίπτωση που θέλουμε μεγαλύτερη αμεσότητα, υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής express που δεν χρειάζεται ταυτοποίηση και ξεκλειδώνει τις πόρτες μονάχα με ένα άγγιγμα του κινητού στη χειρολαβή.

Η εφαρμογή έχει προβλέψει την πιθανότητα να μην έχουμε μπαταρία στο κινητό ή το ρολόι και μπορεί και πάλι να κλειδώσει ή να ξεκλειδώσει αντίστοιχα το όχημα, ακόμη και χωρίς να είναι φορτισμένο.

Η έξυπνη λειτουργία της Apple προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να στείλουμε με ένα μήνυμα την άδεια μέσω i-Message σε οποιονδήποτε θέλουμε (και έχει φυσικά iPhone ή Apple Watch), είτε μόνιμα είτε προσωρινά, για να μπει αυτός και να οδηγήσει το αυτοκίνητο μας όπου και αν βρισκόμαστε. Αφού λάβει κάποιος δηλαδή το μήνυμα «ο ιδιοκτήτης σας προσκάλεσε να οδηγήσετε το αυτοκίνητο του», μπορεί να μας βγάλει από κάποια πιθανή δύσκολη θέση χωρίς να χρειαστεί να βρει το δεύτερο μας κλειδί.

Η δυνατότητα διαμοιρασμού με άλλους όποτε και για όσο το επιθυμούμε, εκτός από ευκολία και ασφάλεια, μας γλιτώνει και από το υψηλό κόστος έκδοσης νέου επιπλέον κλειδιού.

Όλες οι παραπάνω εφαρμογές λειτουργούν μέσω του Apple Wallet, του συνολικού μας δηλαδή εργαλείου στη νέα εποχή ψηφιακού κλειδιού που βρίσκεται μπροστά μας.

Είναι ασφαλές;

H εξέλιξη πάντως του Digital Key 2, της δεύτερης απόπειρας του Consortium από το 2018, δεν έχει τελειοποιηθεί καθώς όπως είναι λογικό θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι δικλείδες ασφαλείας. Δεν θα είναι πάντως δύσκολη υπόθεση για τους developers από τη στιγμή που ήδη το κινητό αποτελεί εργαλείο για άλλες δραστηριότητες, όπως οι οικονομικές συναλλαγές.

Η αρχή πάντως έγινε για τα καλά και φαίνεται πως -μετά τη BMW που έκανε την αρχή- δεν θα αργήσει η εποχή που το παραδοσιακό κλειδί θα αποτελέσει μια γλυκιά ανάμνηση.

Μέχρι τότε, μελετάμε σωστά τις επιλογές μας σε σύγχρονα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και διαλέγουμε υπεύθυνα μέσα από ελεγμένα μοντέλα με 5ετή εγγύηση και πλήρες ιστορικό.

Στη Spotawheel θα βρείτε αυτό που ψάχνετε ανάμεσα σε 380 αυτοκίνητα ελεγμένα σε 200 σημεία, με πραγματικά χιλιόμετρα και χωρίς μηχανικές ή εξωτερικές ατασθαλίες.