Συμβουλές

Το λαϊκό ρητό «η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» δεν έχει βγει τυχαία.

Ο θυμόσοφος λαός ξέρει πως η βρομιά -κυριολεκτικά και μεταφορικά- επιδρά αρνητικά σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας.

Το αγαπημένο μας αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Αν μπορούσες να δεις με ένα μικροσκόπιο πόσα μικρόβια και μικροοργανισμοί κρύβονται ανάμεσα στις ταπετσαρίες και τα υφάσματα του αυτοκινήτου σου, τότε σίγουρα θα γινόσουν υποχόνδριος!

Γι’ αυτό και ο βιολογικός καθαρισμός στο αυτοκίνητο, δίνει άλλη αξία στην έννοια, «καθαρισμός».

Τι ακριβώς είναι όμως ο βιολογικός καθαρισμός; Πως γίνεται; Πόσο βοηθάει στην υγιεινή μας; Πόσο χρόνο διαρκεί; Αξίζει τα λεφτά του;

Σε αυτό το άρθρο λύνουμε όλες τις απορίες σχετικά με το βιολογικό καθαρισμό!

Τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου;

Με δυο λόγια, ως βιολογικός καθαρισμός ορίζεται η χρήση ειδικών συσκευών και καθαριστικών (βιοδιασπώμενων) ουσιών με ταυτόχρονη αναρρόφηση υγρών και στέρεων σωμάτων από τις εσωτερικές επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Απλούστερα, είναι το επόμενο βήμα από το σκουπάκι, το καθαριστικό ταμπλό και το αρωματικό που κρεμάμε ή/και ψεκάζουμε όταν περιποιούμαστε το εσωτερικό με τον παραδοσιακό τρόπο.

Βάση του βιολογικού καθαρισμού είναι το εξειδικευμένο πλυστικό μηχάνημα. Θυμίζει κράμα ηλεκτρικής σκούπας και κλασικού πλυστικού, αναλαμβάνοντας να ψεκάσει όλες τις επιφάνειες με το ανάλογο απορρυπαντικό.

Γιατί είναι απαραίτητος ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου;

Το νόημα του βιολογικού καθαρισμού στο αυτοκίνητο είναι η καταπολέμηση των μικροβίων και βακτηριδίων σε βάθος.

Το τυπικό καθάρισμα που κάνουμε και μόνοι μας, μπορεί -εκ πρώτης όψεως- να κάνει το εσωτερικό «λαμπίκο» αλλά οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στην πλειοψηφία τους την βγάζουν «καθαρή».

Και αυτό δεν συμβαίνει λόγω αβλεψίας ή αμέλειάς μας, αλλά γιατί τα μέσα που χρησιμοποιούμε (σκουπάκι, καθαριστικά/γυαλιστικά ταμπλό, αποσμητικά κλπ) πιάνουν «όσα βλέπει η πεθερά».

Τα βακτήρια -με νο1 πρόβλημα τα ακάρεα- εισχωρούν στις ίνες του υφάσματος και απαιτούν ενδελεχή ενασχόληση ώστε να απομακρυνθούν από το εσωτερικό.

«Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 χιλιοστά και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του χιλιοστόμετρου, μπορούν να κάνουν φωλιά ακόμη και στο θύλακα μιας ανθρώπινης τρίχας. Τα ακάρεα βρίσκονται σχεδόν παντού στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας.» Πηγή: wikipedia.org

Επιπλέον, αν είσαι οικογενειάρχης, ο τακτικός βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου σου είναι απαραίτητος. 

Σκέψου απλά την τελευταία φορά που έκανε εμετό το μωράκι σου. Νομίζεις ότι καθάρισες την «ρουκέτα» που εξαπολύθηκε, ωστόσο η σύσταση απορροφήθηκε από το ύφασμα και τα βακτήρια υποβόσκουν στην επένδυση του καθίσματος.

Επίσης, τρέφουμε αυταπάτες όταν πιστεύουμε πως έχουμε απαλλάξει το εσωτερικό -και ειδικά το πάτωμα- από τα υπολείμματα τροφών. Οι ραφές και οι ράγες των καθισμάτων, οι υποδοχείς των ζωνών ασφαλείας και τα πατάκια πάντα έχουν κάτι που δεν έχει πιάσει το μάτι και το σκουπάκι μας.

Τέλος, εαν είσαι οικογενειάρχης ή/και ταξιδεύεις συχνά με σκυλιά/γατιά, ο βιολογικός καθαρισμός επιβάλλεται!

Μπορείς να κάνεις μόνος σου βιολογικό καθαρισμό;

Όχι διότι είναι απαραίτητη η χρήση του εξειδικευμένου πλυστικού μηχανήματος που αναφέραμε πιο πάνω.

Σε περίπτωση που σκέφτεσαι να αδειάσεις μόνος σου το καθαριστικό στα καθίσματα, έχε υπόψιν πως μπορείς να προκαλέσεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Γιατί;

Γιατί αν το καθαριστικό μαζευτεί σε ένα σημείο ή δεν στεγνώσει καλά, υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας μούχλας στο εσωτερικό των καθισμάτων.

Εξωτερικά θα αργήσει να φανεί, αλλά στην ουσία οι επιβάτες θα κάθονται πάνω στο μύκητα της μούχλας.

Για αυτό και είναι σημαντικό ο βιολογικός καθαρισμός να εκτελείται από επαγγελματίες, με τη χρήση των ανάλογων μηχανημάτων.

Ποια είναι η τεχνική του βιολογικού καθαρισμού;

Δεν μιλάμε δα για πυρηνική σχάση, όμως έχει τα μυστικά του.

#1 Ξεσκόνισμα

Καταρχάς, το εσωτερικό ξεσκονίζεται μέχρι τελευταίου κόκκου. Έτσι τα καθαριστικά «κάθονται» και ξεκινούν το έργο τους άμεσα, μειώνοντας και τον χρόνο αναμονής.

Το ξεσκόνισμα γίνεται με πεπιεσμένο αέρα και αφορά μέχρι και τους αεραγωγούς του κλιματισμού.

  • Προσοχή! Το στόμιο που παρέχει τον αέρα υπό πίεση δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να έρθει σε επαφή με τον ουρανό του αυτοκινήτου. Η μεγάλη πίεση μπορεί είτε να ξεράνει την βενζινόκολλα, είτε να ξεκολλήσει την επένδυση από αυτή. Το αποτέλεσμα είναι κοινό: ο ουρανός θα «κρεμάσει».

Ανάλογη προσοχή απαιτούν και οι επενδύσεις στις πόρτες. Τόσο για αυτές, όσο και για την οροφή, επιστρατεύονται σφουγγάρια και μαλακό τρίψιμο.

#2 Ψεκασμός απολυμαντικού

Με το πέρας του ξεσκονίσματος, σειρά παίρνει το «κυρίως πιάτο»: ο ψεκασμός του απορρυπαντικού. Καλύτερα να το αποκαλούμε «απολυμαντικό», μην προκαλείται σύγχυση με τα καθαριστικά οικιακής χρήσης.

Το εσωτερικό, λοιπόν, ψεκάζεται μέχρι σπιθαμής και κατόπιν το χημικό διαχέεται στις επιφάνειες με την χρήση ειδικών σφουγγαριών και πινέλων, για τα δυσπρόσιτα πλαστικά (αεραγωγοί, χερούλια θυρών, διακόπτες, χειριστήρια ρύθμισης καθισμάτων κλπ).

Όταν λέμε κάθε σπιθαμή του εσωτερικού, το εννοούμε.

Ήτοι προσκέφαλα και υποδοχές των, κάλυμμα πατώματος χώρου αποσκευών, εταζέρα και, φυσικά, πατάκια.

[Διάβασε: Πως θα επαναφέρεις την εργοστασιακή μυρωδιά του αυτοκινήτου σου]

#3 Αναρρόφηση

Τα καθίσματα μπαίνουν στο στόχαστρο της αναρρόφησης υγρών και στέρεων.

Το κατάλληλο μηχάνημα φροντίζει για την απομάκρυνση υγρών λεκέδων και βλαβερών απομειναρίων (όπως περιττώματα ακάρεων, μουχλιασμένα υπολείμματα τροφών και λοιπά αηδιαστικά) αποθηκεύοντάς τα σε ειδικό δοχείο.

Πόση ώρα διαρκεί ο βιολογικός καθαρισμός;

Η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού σε ένα αυτοκίνητο με υφασμάτινο σαλόνι μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 4 ώρες. Αν πρόκειται για αυτοκίνητο με δερμάτινα καθίσματα, τότε ο χρόνος καθαρισμού είναι λιγότερος.

Για να στεγνώσει το σαλόνι, το αυτοκίνητο θα πρέπει να μείνει στάσιμο για τουλάχιστον 2 ώρες, με το καλοριφέρ ανοιχτό και τα παράθυρα κλειστά.

Τι γίνεται με τα δερμάτινα καθίσματα;

Εδώ το δερμάτινο σαλόνι ξεχρεώνει το αυξημένο κόστος. Το δέρμα είναι φύσει πιο εχθρικό στην απορρόφηση μικροοργανισμών και λεκέδων, σε σχέση με το ύφασμα. Κατά συνέπεια, ο καθαρισμός του είναι λιγότερο χρονοβόρος και κουραστικός.

Στα του βιολογικού, το κομμάτι του ψεκασμού παραλείπεται. Το ειδικό καθαριστικό απλώνεται απαλά με ειδικό σφουγγάρι και το στέγνωμα γίνεται με πανάκι.

Κατόπιν, με ένα άλλο πανάκι, απλώνουμε κερί σε όλη την επιφάνεια, ενισχύοντας τη διάρκεια ζωής των δερμάτινων επενδύσεων.

Όπως καταλαβαίνεις, ένα δερμάτινο σαλόνι μπορείς άνετα να το καθαρίσεις και μόνος σου. Καλό είναι η συγκεκριμένη διαδικασία να λαμβάνει χώρα κάθε 2 βδομάδες γενικά, κάθε εβδομάδα ειδικά για το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθεί το αντιαισθητικό «σπάσιμο» του δέρματος.

Τελικά αξίζει τα λεφτά του;

Το κόστος ενός βιολογικού καθαρισμού κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 33 μέχρι 50 ευρώ. Αν υποθέσουμε πως πλένεις το αυτοκίνητο μέσα-έξω ανά εβδομάδα, ξοδεύεις περί τα 10 ευρώ κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως για τον καλλωπισμό του τετράτροχου συντρόφου σου.

Υπό κανονικές συνθήκες, βιολογικός καθαρισμός στο αυτοκίνητο απαιτείται κάθε 6 εβδομάδες.

Εξαιρούνται έκτακτα περιστατικά, όπως η προαναφερθείσα εναπόθεση γαστρικού υλικού, ή όταν το πίσω κάθισμα χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς…

Κάτι που σημαίνει ότι στα 50 ευρώ του κλασικού πλυσίματος, προστίθενται άλλα τόσα στην 6η εβδομάδα. Δεν είναι λίγα, όμως η προστασία που παρέχει η ενδελεχής απομάκρυνση των μικροβίων προσεγγίζει τον χαρακτηρισμό «ανεκτίμητη».

Επίσης, αποδίδει τα μέγιστα όταν πλαισιώνει την τυπική φροντίδα του αυτοκινήτου. Αν, δηλαδή, περιμένεις να μετατραπεί σε υγειονομική «βόμβα» το εσωτερικό και μετά να προβείς σε βιολογικό καθαρισμό, τα αποτελέσματα δεν θα σε δικαιώσουν.

Οπότε, για να είμαστε «άρχοντες», θα πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε τυπικοί!

Ψάχνεις για Ένα Πραγματικά Καλό Αυτοκίνητο;

Στη Spotawheel, καθημερινά ελέγχουμε δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τους πιο αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Τα καλύτερα από αυτά (μόλις 1 στα 20) αναρτώνται στο site μας με λεπτομερείς φωτογραφίες και video.

Εσύ επιλέγεις το αυτοκίνητο που θέλεις, το φέρνουμε για test drive εκεί που σε βολεύει, το παραλαμβάνεις με δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Βρες ένα Κορυφαίο Αυτοκίνητο!

Χρήστος Ντότσικας
Χρήστος

Γράφει για αυτοκίνητα, άρα υπάρχει! Κόλλησε από μικρός το τετράτροχο "μικρόβιο", μεγάλωσε-μυαλό δεν έβαλε, σπούδασε δημοσιογραφία κι έκανε την "ασθένεια" επάγγελμα. Με παράλληλη θητεία στο αθλητικό ρεπορτάζ, ποδόσφαιρο και αυτοκίνητα μοιράζονται το πληκτρολόγιο με εμφανίσεις σε ΣπορFM, Autoblog.gr και, φυσικά, Spotawheel!

Πως σου φάνηκε το άρθρο; Γράψε μου στα σχόλια πιο κάτω

Άσε το σχόλιο σου

Η διεύθυνση e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *