Ένα από τα πιο ανούσια αλλά ταυτόχρονα και πιο ουσιώδη στοιχεία που επηρεάζουν την ψυχολογία ενός αγοραστή αυτοκινήτου είναι η μυρωδιά που έχει το σαλόνι.

Στα καινούρια αυτοκίνητα, αυτή η μυρωδιά της “καινουργίλας” που κάποιοι λατρεύουν και άλλοι σιχαίνονται, κακά τα ψέμματα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιεροτελεστίας κατά την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου.

Τι συμβαίνει όμως με τα μεταχειρισμένα;

Πως μπορείς να αποφύγεις τις άσχημες μυρωδιές και να επαναφέρεις τη μυρωδιά της “καινουργίλας” στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιείς καθημερινά ή στο νέο μεν, αλλά μεταχειρισμένο σου όχημα;

Υπάρχει τρόπος!

7 βήματα για άρωμα… σαν καινούριο!

 

Βήμα #1

Ένα Σαββατοκύριακο βάλε τα ρούχα της δουλειάς, βγες στην αυλή και ξεκίνα τον καθαρισμό του αυτοκινήτου σου απομακρύνοντας πρώτα όλα τα σκουπίδια που έχεις παρατημένα για μήνες!

Αν συνηθίζεις να μαζεύεις σκουπίδια στο πάτωμα του αυτοκινήτου σου, τουλάχιστον χρησιμοποίησε μια σακούλα σκουπιδιών και βάζε τα όλα εκεί. Έτσι θα κρατάς το αυτοκίνητο καθαρό και θα σου είναι πιο εύκολο να τα πετάξεις.

Βήμα #2

Με μια σκούπα καθάρισε τα καθίσματα και στη συνέχεια προσάρμοσε κάποιο μικρότερο εξάρτημα στην άκρη της ώστε να μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία.

Προσπάθησε να καθαρίσεις κάθε γωνιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, μέσα στους αεραγωγούς, κάτω από τα καθίσματα, στις ποτηροθήκες, παντού! Κάτι σαν βιολογικό καθαρισμό στο σπίτι δηλαδή.

Βήμα #3

Καθάρισε όλες τις πλαστικές ή δερμάτινες επιφάνειες στο ταμπλό του αυτοκινήτου από υγρά στίγματα, όπως καφέ, αναψυκτικού ή κάποιου άλλου υγρού. Χρησιμοποίησε απλό νερό ή κάποιο καθαριστικό που να είναι ειδικό για τη συγκεκριμένη χρήση.

Βήμα #4

Εφοδιάσου με μαντηλάκια καθαρισμού ειδικά για το εσωτερικό του αυτοκινήτου (π.χ της Armor All). Καθάρισε με τα μαντηλάκια το εσωτερικό πάνελ των θυρών, το τιμόνι και όλες τις προτεινόμενες επιφάνειες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Προσοχή! Η χρήση τους δεν ενδείκνυται για τα τζάμια!

Βήμα #5

Με ένα καθαριστικό υφάσματος καθάρισε τις ταπετσαρίες του αυτοκινήτου, τα καθίσματα, τα προσκέφαλα των καθισμάτων και οποιαδήποτε άλλη υφασμάτινη επιφάνεια. Ακόμα και αν με το μάτι μοιάζουν καθαρές, αν θέλεις το αυτοκίνητό σου να μυρίζει “σαν καινούριο”, τότε πρέπει να αποκτήσεις τη συνήθεια να καθαρίζεις τακτικά τα υφάσματα στο εσωτερικό του.

Ο λόγος είναι ότι το ύφασμα έχει την τάση να απορροφάει επιβλαβή βακτήρια τα οποία εκτός από το ότι αποτελούν πηγή μόλυνσης, προκαλούν και έντονη δυσοσμία.

Βήμα #6

Για να απελευθερώσεις την μυρωδιά του καινούριου και να μειώσεις τις άσχημες μυρωδιές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο αποσμητικό σχεδιασμένο για αυτό το λόγο, όπως π.χ το New Car Smell της εταιρίας Chemical Guys ή κάποιο από τις πολλές επιλογές που θα βρεις στο εμπόριο.

Βήμα #7

Το τελευταίο βήμα είναι να κλείσεις τα παράθυρα και να αφήσεις το αυτοκίνητο στην ησυχία του. Όσο πιο ζεστό παραμείνει το εσωτερικό του αυτοκινήτου μαζί με τα καθαριστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, τόσο πιο έντονη θα είναι η μυρωδιά της καινουργίλας.

Αν μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο για ένα 24ωρο κλειστό, θα δεις ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα μυρωδιάς καινούριου αυτοκινήτου.

Τι προκαλεί τη μυρωδιά της “καινουργίλας”;

Αν και πολλοί από εμάς θα θέλαμε να επαναφέρουμε τη μυρωδιά της λεγόμενης “καινουργίλας” στο αυτοκίνητό μας, είναι σχεδόν αδύνατο να το καταφέρουμε με ακρίβεια.

Και αυτό γιατί η μυρωδιά που έχει ένα καινούριο σαλόνι προέρχεται από ένα μείγμα 50-60 οργανικών ενώσεων (Volotile Organic Compounds ή αλλιώς VCOs) πλαστικού, κόλλας, μπογιάς, δέρματος, λιπαντικών και άλλων χημικών ουσιών, οι οποίες επιλέχθηκαν για να αντέχουν όσο το δυνατό περισσότερο στο χρόνο και σε κάθε είδους περιβάλλον.

Γιατί οι κατασκευαστές θέλουν να την εξαφανίσουν;

Η σύσταση των πλαστικών αυτών και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να διατηρούνται στο χρόνο, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία μας.

Σε πολλούς ανθρώπους, η μυρωδιά αυτή προκαλεί ζαλάδα, πονοκέφαλο, αλλεργία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, γι’αυτό και οι κατασκευαστές λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τα επίπεδα των VOCs στα νέα τους αυτοκίνητα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα VCOs είναι βλαβερά, αυτό που δεν γνωρίζουν είναι το μέγεθος της βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν. Το καλό είναι ότι με το πέρας του χρόνου, η χημική μυρωδιά της καινουργίλας φθίνει και τελικά εξαφανίζεται.

Γι’αυτό…

Στη Spotawheel τα αυτοκίνητα μας μπορεί να μη μυρίζουν όλα σαν καινούρια, όμως με 5 χρόνια δωρεάν εγγύηση, το συναίσθημα της αγοράς ενός καινούριου αυτοκινήτου, παραμένει ακριβώς το ίδιο!