Συμβουλές

Ένα από τα πιο ανούσια αλλά ταυτόχρονα και πιο ουσιώδη στοιχεία που επηρεάζουν την ψυχολογία του αγοραστή ενός αυτοκινήτου είναι η μυρωδιά που έχει το σαλόνι όταν είναι καινούριο.

Ξέρεις πολύ καλά ποια λέμε… αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά της «καινουργίλας» που σε κάποιους αρέσει να εισπνέουν δυνατά -κάνοντας και το χαρακτηριστικό ρουθούνισμα-  και σε άλλους φέρνει αναγούλα…

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι το άρωμα ενός καινούριου σαλονιού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιεροτελεστίας στην αγορά ενός νέου αυτοκινήτου.

Τι συμβαίνει όμως με τα μεταχειρισμένα; Πως μπορείς να επαναφέρεις τη μυρωδιά της «καινουργίλας» στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιείς καθημερινά εδώ και μια δεκαετία;

7 βήματα για άρωμα… σαν καινούριο!

Βήμα #1

Ένα ζεστό Σαββατοκύριακο βάλε τα ρούχα της δουλειάς και βγες στην αυλή, στο δρόμο ή όπου αλλού θα σε βόλευε για να πλύνεις το αυτοκίνητό σου και ξεκίνα έναν γενικό καθαρισμό απομακρύνοντας πρώτα όλα τα σκουπίδια που έχεις παρατημένα για μήνες!

Βήμα #2

Με μια σκούπα καθάρισε τα καθίσματα και στη συνέχεια προσάρμοσε κάποιο μικρότερο εξάρτημα στην άκρη της ώστε να μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία. Προσπάθησε να καθαρίσεις τις σκόνες και τα βακτήρια μέσα από στους αεραγωγούς, κάτω από τα καθίσματα, στους χώρους για μικροαντικείμενα, στις ποτηροθήκες, παντού!

Βήμα #3

Καθάρισε όλες τις πλαστικές ή δερμάτινες επιφάνειες του αυτοκινήτου από υγρά στίγματα, όπως καφέ, αναψυκτικού ή κάποιου άλλου υγρού. Χρησιμοποίησε απλό νερό ή κάποιο καθαριστικό που να είναι ειδικό για τη συγκεκριμένη χρήση.

Βήμα #4

Εφοδιάσου με μαντηλάκια καθαρισμού ειδικά για το εσωτερικό του αυτοκινήτου, (π.χ της Armor All). Καθάρισε με αυτά το ταμπλό, το εσωτερικό πάνελ των θυρών, το τιμόνι και όλες τις προτεινόμενες επιφάνειες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Προσοχή! Η χρήση τους δεν ενδείκνυται για τα τζάμια!

Βήμα #5

Με ένα καθαριστικό υφάσματος καθάρισε τα καθίσματα, το προσκέφαλο και οποιαδήποτε άλλη υφασμάτινη επιφάνεια. Ακόμα και αν με το μάτι μοιάζουν καθαρές, αν θέλεις το αυτοκίνητό σου να μυρίζει «σαν καινούριο», τότε πρέπει να αποκτήσεις τη συνήθεια να καθαρίζεις τακτικά τα υφάσματα στο εσωτερικό του. Ο λόγος είναι ότι το ύφασμα έχει την τάση να απορροφάει επιβλαβή βακτήρια τα οποία εκτός από το ότι αποτελούν πηγή μόλυνσης, προκαλούν και έντονη δυσοσμία.

Βήμα #6

Για να απελευθερώσεις την μυρωδιά του καινούριου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο αποσμητικό σχεδιασμένο για αυτό το λόγο, όπως π.χ το New Car Smell της εταιρίας Chemical Guys, ή κάποιο από τις πολλές επιλογές που θα βρεις στο εμπόριο.

Βήμα #7

Το τελευταίο βήμα είναι να κλείσεις τα παράθυρα και να αφήσεις το αυτοκίνητο στην ησυχία του. Όσο πιο ζεστό παραμείνει το εσωτερικό του αυτοκινήτου μαζί με τα καθαριστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, τόσο πιο έντονη θα είναι η μυρωδιά της καινουργίλας. Αν μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο για ένα 24ωρο κλειστό, θα δεις ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα μυρωδιάς καινούριου αυτοκινήτου.

Τι προκαλεί τη μυρωδιά της «καινουργίλας»;

Αν και πολλοί από εμάς θα θέλαμε να επαναφέρουμε τη μυρωδιά της λεγόμενης «καινουργίλας» στο αυτοκίνητό μας, είναι σχεδόν αδύνατο να το καταφέρουμε με ακρίβεια.

Και αυτό γιατί η μυρωδιά που έχει ένα καινούριο σαλόνι προέρχεται από ένα μείγμα 50-60 οργανικών ενώσεων (Volotile Organic Compounds ή αλλιώς VCOs) πλαστικού, κόλλας, μπογιάς, δέρματος, λιπαντικών και άλλων χημικών ουσιών, οι οποίες επιλέχθηκαν για να αντέχουν όσο το δυνατό περισσότερο στο χρόνο και σε κάθε είδους περιβάλλον.

Γιατί οι κατασκευαστές θέλουν να την εξαφανίσουν;

Η σύστασή των πλαστικών αυτών και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να διατηρούνται στο χρόνο, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία μας. Σε πολλούς ανθρώπους, η μυρωδιά αυτή προκαλεί ζαλάδα, πονοκέφαλο, αλλεργία, και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, γι’αυτό και οι κατασκευαστές λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τα επίπεδα των VOCs στα νέα τους αυτοκίνητα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα VCOs είναι βλαβερά, αυτό που δεν γνωρίζουν είναι το μέγεθος της βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν. Το καλό είναι ότι με το πέρας του χρόνου, η χημική μυρωδιά της καινουργίλας φθίνει και τελικά εξαφανίζεται.

Γι’αυτό…

Στη Spotawheel τα αυτοκίνητα μας μπορεί να μη μυρίζουν όλα σαν καινούρια, με 5 χρόνια δωρεάν εγγύηση όμως, το συναίσθημα παραμένει ακριβώς το ίδιο!

Πηγές: howstuffworks.com/what-causes-new-car-smell // Here’s What ‘New Car Smell’ Actually Is

Panagiotis Mytilinaios
Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης σπούδασε δημοσιογραφία αυτοκινήτων στη Μ.Βρετανία. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι λατρεύει τα αυτοκίνητα! Στο παρελθόν έχει δουλέψει στο βρετανικό Autocar και στους PistonHeads, ενώ αραιά και που γράφει για το 4Drivers. Πάνω από όλα όμως είναι υπερήφανο μέλος της ομάδας της Spotawheel!

Πως σου φάνηκε το άρθρο; Γράψε μου στα σχόλια πιο κάτω

Άσε το σχόλιο σου

Η διεύθυνση e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *