Η Μάνη δεν είναι ένα χωριό αλλά ένα σύνολο χωριών στο νότιο μέρος του μεσαίου ποδιού της Πελοποννήσου. Έχει πρωταγωνιστήσει σε διαφημίσεις (όπως στο παγκόσμιο λανσάρισμα του Apple iPhone 7 Plus), έχει επιλεγεί πολλάκις για δοκιμές και παρουσιάσεις νέων μοντέλων αυτοκινήτων, έχει συμμετάσχει σε επεισόδια μαγειρικής και έχει λάβει ξεχωριστή προβολή στα social media, όπως κάθε όμορφο Ελληνικό μέρος.

Και όχι άδικα!

Η φυσική αγριάδα του τοπίου, η σκληρή ιστορία της, η αντίθεση μεταξύ πύργων και βουκαμβίλιας, η συνεχής εναλλαγή από βουνό σε θάλασσα, οι κρυφές παραλίες… όλα συντελούν ώστε να αποτελεί ένα μέρος με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Για να φτάσετε, θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 280 χλμ. από τον παλιό δρόμο (Κερασίτσα, Αλεποχώρι, Βουτιάνοι, Σπάρτη) που τον συνιστούμε ή 300 πιο ξεκούραστα χιλιόμετρα από τον σχετικά νέο δρόμο που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Όποιον δρόμο και να ακολουθήσετε θα πρέπει να υπολογίζετε περίπου 3,5 με 4 ώρες οδήγησης τόσο σε εθνικές οδούς όσο και σε φιδίσιους, στενούς δρόμους στα τελευταία χιλιόμετρα.

Η Μάνη όμως δεν σταματάει φτάνοντας! Έχει πολλές διαδρομές με το αυτοκίνητο και πολλά όμορφα μέρη για να επισκεφτείτε.

Βρείτε μερικά παρακάτω:

Λιμένι: εκεί η θάλασσα μοιάζει περισσότερο με πισίνα και (όπως οι περισσότεροι) θα απαθανατίσεις το τοπίο και λογικά θα το ποστάρεις στο Instagram – αξίζει! Το Λιμένι είναι μικρό αλλά θα σε κερδίσει. Ακριβώς πάνω στην θάλασσα είναι ο “Τάκης”, ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για ψάρι!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mani.lovers.gr (@mani.lovers.gr) on


Αρεόπολη: είναι το κεντρικό χωριό της Μάνης, σαν να λέμε το κεφαλοχώρι της περιοχής. Έχει ένα όμορφο πλακόστρωτο, απαλλαγμένο από αυτοκίνητα όπου θα βρεις μπαράκια, μέρη για φαγητό και πολλή… “περατζάδα”. Σίγουρα θα σου θυμίσει νησί!

Γερολιμένας (από το “Ιερός Λιμήν”) ή αλλιώς, παλαιότερα “μικρό Αλγέρι”: είναι ένα επιβλητικό και όμορφο φυσικό λιμάνι που υπήρξε το ορμητήριο των Μανιατών πειρατών κατά την τουρκοκρατία, ενώ αργότερα αποτέλεσε ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι της περιοχής. Αξίζει να επισκεφτείτε το Κυρίμαι, που είναι ένα από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες της χώρας μας.

Ακρωτήριο Ταίναρο (ή και Κοκκινόγεια): πηγαίνοντας ακόμα πιο νότια, κάποια στιγμή…. σταματάει ο δρόμος! Ναι, δεν έχει που αλλού να πας. Τέλος. Dead-end που λένε και οι Αμερικάνοι! Αφήνεις το αυτοκίνητο και αφού δεις το Νεκρομαντείο του Ποσειδώνα, εκεί που οι αρχαίοι πίστευαν ότι βρίσκεται η Πύλη του Άδη, μπορείς να περπατήσεις μέχρι τον φάρο. Όταν φτάσεις, μην βιαστείς να φύγεις. Πάρε τον χρόνο σου, δες το απέραντο γαλάζιο, τον επιβλητικό φάρο και θυμήσου… είσαι στο νοτιότερο σημείο της Ηπειρωτικής Ελλάδας!

faros tainaro

Φωτογραφία από naftikachronika.gr

Πόρτο Κάγιο: ένας ήρεμος και πολύ κλειστός όρμος με ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα. Μην διστάσεις να ζητήσεις από τους ντόπιους μαγαζάτορες ένα τραπέζι ακριβώς εκεί που σκάει η θάλασσα!

Βάθεια: είναι το χωριό-σύμβολο της Μάνης και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η Μανιάτικη Ακρόπολη. Τα πέτρινα πυργόσπιτά της χτίστηκαν ώστε οι κάτοικοι της να αμύνονταν τους επίδοξους εισβολείς της Μάνης. Στη Βάθεια, νομίζεις ότι έχεις ταξιδέψει στο παρελθόν.

 

View this post on Instagram

 

Timeless design meets timeless beauty #bmw #z4 #greece #mani #summerdrive #instagreece #manipeninsula

A post shared by Spotawheel 🇬🇷 (@spotawheel) on

Αλύπα: στον δρόμο της Ανατολικής Μάνης, κοντά στο Νύφι, θα βρεις μια ταμπέλα που γράφει “Αλύπα” και δείχνει προς στη θάλασσα. Μην την προσπεράσεις. Στρίψε και ακολούθησε τον στενό δρόμο που θα σε οδηγήσει σε ένα μέρος που έχει “παγώσει” στον χρόνο!

Κότρωνας: μπαίνοντας θα συναντήσεις μια ταμπέλα με την επιγραφή “Καλώς ήρθατε στον γραφικό Κότρωνα” και πράγματι θα βρεις έναν παραθαλάσσιο οικισμό, υπόδειγμα της παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Η μικρή, αμμουδερή παραλία με τα ρηχά νερά στο κέντρο του Κότρωνα είναι ιδανική για να πλατσουρίσουν μικρά παιδιά ενώ εσείς απολαμβάνετε τον καφέ σας ακριβώς δίπλα, στο “εν πλω”.

Η Μάνη αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο, τριήμερο ή ακόμα και για διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας.

Προτάσεις Αυτοκινήτων για την Μάνη

Έχοντας κατά νου ότι ταιριάζει σε διακοπές οικογενειακού χαρακτήρα, αλλά και λόγω της ιδιομορφίας των τοπικών οδών, προτείνουμε κάποια αυτοκίνητα με τα παρακάτω συγκεκριμένα κριτήρια:

  • να είναι άνετα για το 4ωρο ταξίδι
  • να έχουν δυνατό κινητήρα, τόσο για το ταξίδι όσο και για τις ανηφόρες/κατηφόρες που θα συναντήσεις
  • να έχουν ένα σχετικό ύψος από το έδαφος που βολεύει για πολλά σημεία

Ταυτόχρονα για όλες τις παρακάτω προτάσεις θα βρείτε και το κόστος καυσίμου για το ταξίδι προς την Μάνη και πίσω παίρνοντας υπόψιν ως τιμή πετρελαίου κίνησης 1,055€/λίτρο.

1. Mitsubishi ASX 4WD 2011-2012

Mitsubishi ASX 4WD front

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε αυτό το Mitsubishi ASX

Ψηλό, τετρακίνητο με 1800άρη πετρελαιοκινητήρα 150 ίππων, θα σου προσφέρει δύναμη παντού και θα σε βολέψει σε όλα τα σημεία του ταξιδιού. Ταυτόχρονα δεν θα αγχωθείς καθόλου για την κατανάλωση καθώς θα “κάψεις” για το ταξίδι “πήγαινε-έλα” περίπου 35€!! (έχει υπολογιστεί με μέση κατανάλωση 5,6λ/100χλμ.)

Δείτε Επιλεγμένα Mitsubishi ASX

 

2. Jeep Renegade 1.6 MultiJet 2015-2016

jeep renegade 2015 front

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε αυτό το Jeep Renegate

Το Jeep Renegade είναι ένας μικρός εξερευνητής, παντός καιρού και για όλες τις περιστάσεις. “Μαζεμένο” σε όγκο που σίγουρα θα βολέψει τόσο για την Αθήνα αλλά και για πολλές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και της Μάνης με τις στενές στροφές και τους δρόμους-μονοπάτια. Στο ταξίδι για την Μάνη και πίσω, θα καταναλώσει λιγότερο από 29€ (4,6λ/100χλμ. μέση κατανάλωση) ενώ το ύψος του και οι 120 ίπποι σε συνδυασμό με την ροπή των 236 Nm θα κάνει τα πάντα εύκολα. Το μόνο που λείπει από την 1600άρα diesel έκδοση είναι η τετρακίνηση που θα την βρεις στον 2λιτρο κινητήρα με τους 140 ίππους.

Δείτε Επιλεγμένα Jeep Renegade

 

3. Suzuki Vitara 1.6 4×4 DDIS 2016-2017

suzuki vitara 2016 front

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε αυτό το Suzuki Vitara

Πιο μεγάλο από το Renegade, πιο καινούριο από το ASX και με την στάμπα της Suzuki, το τετρακίνητο Vitara δεν μπορεί να μην αποτελεί ένα ιδανικό όχημα για εξορμήσεις! Με κινητήρα πετρελαίου 1600 κυβικών, 120 ίππους και 320 Nm ροπής θα πας παντού και οικονομικά! Στην κατανάλωση “καίει” λιγότερο και από τα 2 παραπάνω μοντέλα καθώς θα χρειαστεί μόλις 27€ για όλο το ταξίδι (4,2λ/100χλμ.), συμπεριλαμβανομένων και τις μετακινήσεις σου εκεί!

Δείτε Επιλεγμένα Suzuki Vitara

4. Peugeot 2008 Blue HDi 1.6 (2015-2016)

peugeot 2008 side

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε αυτό το Peugeot 2008

Το crossover της Peugeot θα σε εντυπωσιάσει με την άνετη θέση οδήγησης και τους σχετικά μεγάλους χώρους. Αυτό όμως που πραγματικά θα σε κάνει να χαμογελάσεις είναι η χαμηλή του κατανάλωση! Καίει μόλις 3,7λτ/100χλμ. που σημαίνει ότι για να πας και να έρθεις στην Μάνη θα χρειαστείς μόλις 25€ σε καύσιμο!! Το μόνο που του λείπει είναι η τετρακίνηση αλλά μεταξύ μας… στην Μάνη θα πας, όχι για σαφάρι!

Δείτε Επιλεγμένα Peugeot 2008

 

5. 2014 Fiat 500L Trekking

2014 Fiat 500L Trekking

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε αυτό το Fiat 500L Trekking

Με τον 1600-άρη πετρελαιοκινητήρα των 120 ίππων και με 320 Nm ροπής θα έχεις δύναμη στον δρόμο, αρκετούς χώρους και οικονομία! Ανήκει περισσότερο στην κατηγορία των πολυμορφικών παρά στα Crossover. Παρόλα αυτά, με το Fiat 500L Trekking θα χρειαστείς μόλις 30€ για να πας και να έρθεις από την Λακωνική Μάνη!

Δείτε Επιλεγμένα Fiat 500L Trekking

6. Skoda Octavia Combi 4×4 1.6 TDI

Skoda Octavia Combi

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε αυτό το Skoda Octavia

Ο γνωστός 1600άρης TDi της Volkswagen Group δεν θα σε προβληματίσει ποτέ. Θα απολαύσεις το τεράστιο πορτμπαγκάζ των 609 λίτρων που μπορείς να “πετάξεις” μέσα πράγματα, ποδήλατα, βαλίτσες και να μην πιεστείς πουθενά. Η τετρακίνηση θα βοηθήσει στα δύσκολα, αλλά θα αυξήσει λίγο την κατανάλωση καυσίμου με αποτέλεσμα να χρειαστείς περίπου 29€ σε πετρέλαιο (σε αντίθεση με το προσθιοκίνητο που χρειάζεται 3€ λιγότερα στο ταξίδι).

Δείτε Επιλεγμένα Station Wagon

7. Nissan Juke 1.5L dCi

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε αυτό το Nissan Juke

Δεν έχει τους άπλετους χώρους αλλά είναι ψηλό, ελαφρύ και ο 1500άρης diesel κινητήρας με Turbo, αποδίδει 110 ίππους και είναι ό,τι πρέπει τόσο για το ταξίδι όσο και για τους τοπικούς δρόμους. Θα χρειαστείτε περίπου 31€ καύσιμο για το πήγαινε-έλα!

Δείτε Επιλεγμένα Nissan Juke

 

Έχετε επισκεφτεί την Μάνη;

Πείτε μας παρακάτω στα σχόλια με ποιο αυτοκίνητο πήγατε και πως ήταν η εμπειρία σας 🙂