Το Hyundai i10 είναι ένα δημοφιλές αυτοκίνητο πόλης που παράγεται από τη νοτιοκορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 2007 και έκτοτε είναι γνωστό για την εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής, την απόδοση καυσίμου και την πρακτικότητά του.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από τα κυριότερα σημεία της δεύτερης γενιάς Hyundai i10, καθώς και θα εξετάσουμε τις θετικές και αρνητικές πτυχές του.

Hyundai i10 2ης γενιάς

Η δεύτερη γενιά του Hyundai i10 είναι μια εξαιρετική επιλογή για την αγορά ενός μικρού αυτοκινήτου πόλης. Κυκλοφόρησε το 2013 και συνέχισε να βασίζεται στα δυνατά σημεία του προκατόχου του, ενώ ενσωματώνει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις. Είναι μακρύτερο, φαρδύτερο και πιο ευρύχωρο από το μοντέλο πρώτης γενιάς, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη άνεση για τους επιβάτες. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης μια πιο μοντέρνα και εκλεπτυσμένη εξωτερική σχεδίαση, η οποία είναι σύμφωνη με τη σχεδιαστική φιλοσοφία “Fluidic Sculpture 2.0” της Hyundai.

Άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του i10 δεύτερης γενιάς περιλαμβάνουν μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας, όπως ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας, σύστημα αντιολίσθησης και έλεγχος πίεσης ελαστικών. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης μια σειρά από επιλογές συνδεσιμότητας, όπως Bluetooth και θύρα USB, που επιτρέπουν στους οδηγούς να παραμένουν συνδεδεμένοι εν κινήση.

Κινητήρες

Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε για τους κινητήρες. Όντας ένα μικρό οικονομικό αυτοκίνητο, το i10 δεν προσφέρει μεγάλη ποικιλία κινητήρων, αλλά καλύπτει τα βασικά. Ακολουθεί η πλήρης (και πολύ σύντομη) λίστα:

  • – 1.0 MPi (βενζίνη, 67 ίπποι)
  • – 1.25 MPi (βενζίνη, 87 ίπποι)
  • – 1.0 LPG (87 ίπποι, από το 2016)

Όπως μπορείς να δεις, δεν υπάρχει καθόλου κινητήρας πετρελαίου. Αλλά η εργοστασιακή έκδοση LPG αποδείχθηκε πολύ δημοφιλής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, ορισμένες αγορές είχαν και την επιλογή αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Πλεονεκτήματα

Οι κριτικοί έσπευσαν να επαινέσουν το Hyundai i10 2ης γενιάς για την ποιότητα κατασκευής του, την πρακτικότητα, την σχέση ποιότητας-τιμής και την οικονομία καυσίμου.

Η γκάμα των χαρακτηριστικών ασφαλείας του αυτοκινήτου έχει επίσης επισημανθεί θετικά, όπως και ο χειρισμός του. Το αυτοκίνητο είναι επίσης πολύ εύκολο στην οδήγηση, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή τόσο για νέους όσο και για έμπειρους οδηγούς.

Μειονεκτήματα

Ένα κοινό παράπονο είναι ότι η οδήγηση του αυτοκινήτου μπορεί να μην είναι τόσο σταθερή, ειδικά σε ανώμαλους δρόμους. Ορισμένοι κριτικοί έχουν επίσης σημειώσει ότι ο κινητήρας του αυτοκινήτου μπορεί να είναι λίγο θορυβώδης, ιδιαίτερα όταν επιταχύνει.

Επιπλέον, ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν αναφέρει προβλήματα με το κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα σε μοντέλα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ποιο Hyundai i10 2ης γενιάς πρέπει να αγοράσω


Όπως με όλα τα οικονομικά αυτοκίνητα, το βασικό μοντέλο φαίνεται αρκετά φθηνό. Μιλάμε για έλλειψη air condition, χειροκίνητα πίσω παράθυρα και ένα πραγματικά φθηνό εσωτερικό.

Η συμβουλή μας είναι να προτιμήσεις ένα μοντέλο που έχει κάνει facelift (μετά το 2016), το οποίο φαίνεται πιο φρέσκο, καθώς το παλαιότερο είναι πλέον λίγο ξεπερασμένο.

Τα μοντέλα LPG είναι φθηνότερα στη χρήση, ενώ παράλληλα παράγουν λιγότερες εκπομπές ρύπων. Το μειονέκτημα είναι ότι τα i10 με κινητήρες LPG δεν έχουν επιλογή αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, οπότε αν θέλεις να αποφύγεις το χειροκίνητο κιβώτιο, θα πρέπει να διαλέξεις μια έκδοση βενζίνης.

Τιμές μεταχειρισμένων Hyundai i10 2ης γενιάς

Με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην παράδοση των νέων αυτοκινήτων, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί, αλλά το Hyundai i10 εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετικά οικονομική επιλογή. Οι τιμές για ένα καλό i10 2ης γενιάς κυμαίνονται από 7.800€ έως 14.500€ με φουλ εξοπλισμό και αυτόματο κιβώτιο.

Όπως πάντα θυμήσου τη γενική σύστασή μας, να διαλέγεις το καλύτερο αυτοκίνητο που μπορείς να αντέξεις οικονομικά (αυτό που έχει συντηρηθεί σωστά και έχει κάνει όλα τα σέρβις του στην ώρα τους).

Δες Mεταχειρισμένα Hyundai i10

Ποιες είναι οι εναλλακτικές;

Ένας από τους κύριους ανταγωνιστές του Hyundai i10 είναι το Volkswagen Up, το οποίο είναι γνωστό για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και την άριστη οδηγική του συμπεριφορά.

Άλλες δημοφιλής επιλογές είναι το Ford Ka και το Kia Picanto, τα οποία προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής και μια σειρά από πολλά χαρακτηριστικά.

Το Skoda Citigo είναι επίσης άλλος ένας ανταγωνιστής, προσφέροντας ένα ευρύχωρο και καλοφτιαγμένο εσωτερικό.