Όταν το σκοτάδι πέφτει νωρίς, οι δρόμοι παγώνουν και η ομίχλη σκεπάζει το τοπίο γύρω μας, ε τότε μπορούμε να πούμε πως ο χειμώνας είναι μια εποχή πρόκληση για τους οδηγούς.

Μην τρομάζεις όμως διότι με απλά tips μπορείς να μετακινείσαι πάντα με ασφάλεια τους χειμερινούς μήνες.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένες συμβουλές ζωτικής σημασίας για οδήγηση στο χιόνι!

Προετοίμασε σωστά το αυτοκίνητο

Έχουμε γράψει και αναλυτικό άρθρο για τη χειμερινή προετοιμασία του αυτοκινήτου, ωστόσο κάποια πράγματα καλό είναι να επαναλαμβάνονται.

Είναι σημαντικό λοιπόν να έχεις κάνει service στο αυτοκίνητό σου πριν μπει ο χειμώνας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία θα χρειαστεί να ελέγξεις μόνος σου.

Ρίξε μια ματιά λοιπόν στη στάθμη όλων των υγρών του κινητήρα, όπως:

  • τη στάθμη του λαδιού
  • το καθαριστικό για τα τζάμια
  • το υγρό φρένων
  • ό,τι άλλο αναφέρεται στο εγχειρίδιο συντήρησης του αυτοκινήτου σου.

Τip! Γεμίζοντας το ψυγείο με αντιψυκτικό μπορείς να αποτρέψεις οποιαδήποτε πιθανότητα για να ραγίσουν ή να διαβρωθούν από το ψύχος τα ελαστικά κολάρα του κινητήρα.

Το ψύχος μπορεί επίσης να επιβαρύνει την μπαταρία του αυτοκινήτου -αν κάθε πρωί δυσκολεύεται να πάρει μπρος, τότε σύντομα θα χρειαστείς νέα μπαταρία. Πρόλαβέ το!

Τέλος, επειδή το χειμώνα χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο τους υαλοκαθαριστήρες, αξίζει να ελέγχεις τακτικά τη στάθμη του καθαριστικού υγρού και να αντικαταστήσεις τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων ώστε να είναι πλήρως αποδοτικοί.

Να είσαι προετοιμασμένος για όλα!

Αν ζεις σε βορινές περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές ή αρέσκεσαι στις χειμερινές  εκδρομές στα χιόνια τότε αυτό το σημείο σε αφορά!

Όταν μπαίνει ο χειμώνας λοιπόν αξίζει να έχεις πάντα στο αυτοκίνητο ορισμένα αντικείμενα που θα σε βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή.

Καλό θα ήταν να μεριμνήσεις να έχεις πάντα αλυσίδες, μερικά έξτρα μπουφάν, χοντρά γάντια, έναν ιμάντα ρυμούλκησης, ένα κουτί πρώτων βοηθειών, νερό, ακόμα και ένα πτυσσόμενο φτυάρι.

Όσον αφορά τις αλυσίδες, σιγουρέψου ότι ξέρεις καλά τον τρόπο που τοποθετούνται. Μην τις δοκιμάσεις για πρώτη φορά όταν βρεθείς σε ανάγκη, αντίθετα μερήμνησε να εξασκηθείς από πριν.

Τα χειμερινά ελαστικά είναι πιο ασφαλή από την τετρακίνηση

Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και στο έδαφος έχει χιόνι ή πάγο, τα χειμερινά ελαστικά παίζουν το σημαντικότερο ρόλο από την τετρακίνηση.

Ο λόγος βρίσκεται στην σχεδίαση και την τεχνολογία την οποία εφαρμόζουν, καθώς λειτουργούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και προσφέρουν πρόσφυση εκεί όπου τα θερινά ελαστικά απλά, δεν αποδίδουν.

Αν ζεις λοιπόν σε περιοχή όπου το χειμώνα πιάνει συχνά χιόνι, τότε είναι σχεδόν απαραίτητο να έχεις και μια τετράδα χειμερινά ελαστικά. Δεν είναι ακριβά για την αξία και την ασφάλεια που προσφέρουν, ενώ μπορείς να τα έχεις μόνο για τους χειμερινούς μήνες και έτσι να τα διατηρήσεις ακόμα και πάνω από 4 χρόνια.

Δες πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα χειμερινά ελαστικά στο παρακάτω βίντεο!

Συγκρίνονται δύο ίδια αυτοκίνητα στο χιόνι, όπου όμως το ένα διαθέτει τετρακίνηση και θερινά ελαστικά, ενώ το άλλο είναι προσθιοκίνητο και “φοράει” χειμερινά ελαστικά. Πραγματικά αξίζει να το δεις!

Οδηγώντας στη βροχή και τη λάσπη

Η έντονη βροχόπτωση μπορεί να μειώσει σημαντικά την ορατότητά σου στο δρόμο, ειδικά τη νύχτα.

Αν συμβεί αυτό και δεν βλέπεις καλά, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να αφήσεις μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα ώστε να είσαι σε θέση να σταματήσεις έγκαιρα σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα μπροστά σου.

Καλό είναι σε τέτοιες συνθήκες να ανάβεις και τα φώτα ομίχλης, ώστε το αυτοκίνητό σου να είναι ορατό από τους άλλους οδηγούς.

Τέλος, όταν περνάς πάνω από λασπώδεις λακκούβες και μονοπάτια, χαμήλωσε την ταχύτητά σου για να μειώσεις το ρίσκο της υδρολίσθησης.

Η υδρολίσθηση συμβαίνει όταν η ποσότητα του νερού ή της λάσπης που βρίσκεται στο έδαφος είναι τόσο μεγάλη ώστε τα ελαστικά του αυτοκινήτου να μην μπορούν να την απομακρύνουν μέσω των αυλακώσεων που διαθέτουν.

Μην ξεχάσεις να μένεις μακριά από την άκρη του δρόμου και θυμήσου όταν περάσεις από μια λακκούβα γεμάτη νερό, μετά να ατάς ελαφρά το πεντάλ του φρένου για να στεγνώσεις τις δισκόπλακες.

Οδηγώντας στην ομίχλη

Η ομίχλη είναι είναι ένα από τα πιο τρομακτικά καιρικά φαινόμενα που μπορούν να σου συμβούν το δρόμο επειδή μειώνει δραματικά την ορατότητά σου.

Αν πετύχεις έντονη ομίχλη την ώρα που οδηγείς, αρχικά  μείωσε την ταχύτητά σου και στη συνέχεια άναψε αμέσως τα εμπρός και πίσω φώτα ομίχλης.

Σημαντικό επίσης είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου.

Οδηγώντας στο χιόνι και τον πάγο

Η πιο σημαντική συμβουλή για την οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο, είναι να πηγαίνεις με σταθερή και πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η απόδοση του φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο μπορεί να είναι και 10 φορές πιο αργή, μιάς και τα συμβατικά ελαστικά δεν έχουν καθόλου πρόσφυση.

Οπότε μην τρέχεις!

Όταν βρίσκεσαι σε κατηφόρα μείωσε την ταχύτητά σου κατεβάζοντας ταχύτητες στο κιβώτιο και πατώντας πολύ απαλά το φρένο.

Η έντονη πίεση στο πεντάλ του φρένου μπορεί να μπλοκάρει τους τροχούς, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσεις τον έλεγχο και θα καταλήξεις να είσαι επιβάτης σε ακυβέρνητο αυτοκίνητο.

Έχει υπόψη σου ότι ακόμα και αν έχεις 4×4 δεν θα μπορέσεις να φρενάρεις πιο γρήγορα από ένα άλλο, π.χ προσθιοκίνητο αυτοκίνητο. Γι’αυτό… πάρτο χαλαρά.

Αν κολλήσεις στο χιόνι μην πανικοβληθείς και μην μαρσάρεις τη μηχανή για να ξεκολλήσεις – θα κολλήσεις περισσότερο.

Αντίθετα, επίλεξε μια μεγαλύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο, η 2η είναι η καλύτερη για τέτοιες περιπτώσεις, και ξεκίνα απαλά να κάνεις μπρος πίσω μέχρι να ξεκολλήσεις.

Μην ξεχνάς!

Θυμήσου να κρατάς το αυτοκίνητο καθαρό!

Οι χιονισμένοι δρόμοι στους οποίους οδηγείς, κατά 95% στην επιφάνειά τους θα έχουν αλάτι.

Αυτό σημαίνει ότι το αλάτι μεταφέρεται στα μεταλλικά μέρη κάτω από το αυτοκίνητο και αν δεν το καθαρίσεις, θα αρχίσει να τα διαβρώνει και εν τέλη να σκουριάζει.

Καθάριζε συχνά το αυτοκίνητό σου ώστε να το διατηρήσεις σε άψογη κατάσταση!

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!

Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!