Η καθαριότητα λένε, είναι η μισή αρχοντιά και δεν έχουν άδικο.

Αυτό ισχύει σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, πόσο μάλλον στο αυτοκίνητο!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 10 τρόπους -τρικ νοοτροπίας περισσότερο- που θα σε βάλουν στη διαδικασία να διατηρείς το αμάξι σου καθαρό ακόμα κι αν βαριέσαι να το πλένεις κάθε τρεις και λίγο.

Με απλές ενέργειες που μπαίνουν στη ρουτίνα σου, μπορείς να χαίρεσαι για το αυτοκίνητο που οδηγείς χωρίς να καταλαβαίνεις πώς είναι πάντα στην εντέλεια!

Ξεκινάμε!

10. Απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού και ποτών

Όσο προσεκτικός κι αν είσαι, τα τσιμπούσια εντός του αυτοκινήτου αφήνουν πίσω τους συντρίμια. Τα ορατά μπορεί να παραληφθούν λόγω βαρεμάρας, αλλά κάποια στιγμή θα τα δεις και θα πάρεις την απόφαση να τα πετάξεις.

Αυτά που δεν “βλέπει η πεθερά”, όμως, είναι τα πιο ύπουλα.

Ψίχουλα, σταγόνες καφέ και λοιπά αποφάγια που δεν πιάνει το μάτι, συσσωρεύονται και μια ωραία πρωΐα να συνειδητοποιήσεις πως το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου μυρίζει άσχημα και αποτελεί πηγή μικροβίων.

Μην αγχώνεσαι όμως, αν έχεις διάθεση μπορείς να επαναφέρεις στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου αυτή τη μυρωδιά της καινουργίλας που είχε όταν βγήκε από το εργοστάσιο!

9. Το κερί κάνει καλό!

Σύμφωνοι, είναι ένα παραπάνω έξοδο, όμως δες το ως επένδυση.

Το ειδικό κερί που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα στην ουσία σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στις λαμαρίνες και προφυλάσσει το χρώμα από τον ήλιο και τη σκόνη με αποτέλεσμα να δείχνει πιο καθαρό. Επιπλέον, αποτρέπει τη δημιουργία σκουριάς στις λαμαρίνες.

Κάθε πλύσιμο που έπεται του κερώματος απαιτεί λιγότερο νερό και σαπούνι, καθώς το κερί δεν επιτρέπει στην βρομιά να “κάτσει” στο αμάξωμα.

Ιδανικά, το αυτοκίνητο θα πρέπει να κερώνεται δύο φορές το χρόνο. Έτσι το χρώμα θα αντέξει τη βροχή και τον πάγο του χειμώνα αλλά και τον καφτό ήλιο του καλοκαιριού.

8. Καθαρά παπούτσια vs πλαστικά πατάκια 

Θα σου έχει τύχει να μπεις στο καθαρό σου αυτοκίνητο, να βγεις και την επόμενη φορά που ανοίγεις την πόρτα να αντικρίζεις το πατάκι λερωμένο.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις τους λεκέδες στα πατάκια είναι να αντικαταστήσεις τα εργοστασιακά (ή να τα καλύψεις) με  κάποια aftermarket πλαστικά τα οποία θα προστατεύσουν τη μοκέτα.

Μια άλλη μέθοδος για να κρατάς το πατάκι του αυτοκινήτου πάντα καθαρό, είναι η εξής:

Μόλις κάτσεις στο κάθισμα αλλά πριν βάλεις τα πόδια μέσα, κλότσα τα παπούτσια μεταξύ τους (σαν δύο καμπάνες) ώστε να φύγει το χώμα, οι σκόνες και οι ακαθαρσίες από τις σόλες.

Απλές και αποτελεσματικές κινήσεις για ένα αυτοκίνητο πάντα καθαρό.

7. Καλύμματα στα καθίσματα

Κάθε γονιός γνωρίζει πως η ύπαρξη ενός παιδιού στο αυτοκίνητο ισοδυναμεί με “υγειονομική” βόμβα.

Οποιοδήποτε τρόφημο, αντικείμενο ή “γενετικό υλικό”, μπορεί να βρεθεί ανα πάσα στιγμή στο πάτωμα, τον ουρανό (!), τις υποδοχές των ζωνών, τις ραφές των καθισμάτων και, γενικά, σε κάθε δυσπρόσιτο σημείο.

Προφανώς δεν έχεις και πολλές επιλογές, οπότε προσπαθείς να περιορίσεις την ποσότητα των “όπλων” που κρατάνε στα χέρια τους!

Χυμοί, μπισκότα και γαριδάκια θα “παντρευτούν” με τις επενδύσεις των καθισμάτων πιο γρήγορα κι από τον Αποστόλο Γκλέτσο στα νιάτα του. Τα καλύμματα κάπως μπορούν να συνεισφέρουν, όμως η αποτελεσματικότερη λύση είναι να είσαι ο Σούπερμαν και να αποτρέπεις τα βλαστάρια σου από το φαγητό στο αυτοκίνητο.

6. Οι γρήγορες επεμβάσεις σώζουν

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις έναν λεκέ, τόσο αποτελεσματικότερα θα τον καταπολεμήσεις. Δεν απαιτούνται αντανακλαστικά Τζεντάι, αλλά διάθεση.

Πέφτει το καλαμάκι του καφέ στο κάθισμα; Ακόμα χειρότερα, πέφτει όλος ο καφές στην κεντρική κονσόλα. Χρησιμοποίησε επι τόπου χαρτί, τουλάχιστον να το απορροφήσει.

Επί τη ευκαιρία, έχε πάντα ένα πακέτο μωρομάντηλα εύκαιρο. Θα αποτρέψεις τον λεκέ από το να “ποτίσει” και θα περιορίσεις σημαντικά την έκταση της στάμπας.

5. Πρόσεχε πού παρκάρεις

Το ιδεατό δεν είναι άλλο από το να παρκάρεις σε κλειστό γκαράζ. Επειδή όμως δεν είναι όλοι προνομιούχοι, πρέπει να έχεις το νού σου πού παρκάρεις.

Γιατί;

Υπάρχουν κάποια σημεία-καρμανιόλες, τα οποία εγγυώνται πως το αυτοκίνητο θα λερωθεί σε χρόνο dt. Όπως:

– Καλώδια ΔΕΗ. Αρχέγονο στέκι περιστεριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δύσμοιρα οχήματα που βρίσκονται από κάτω.

– Δέντρα. Η σκιά είναι δελεαστική, όμως οι πευκοβελόνες, οι κουτσουλιές και το ρετσίνι προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα από τις ακτίνες του ήλιου.

– Θάμνοι κήπων. Συνήθως οι καλοφτιαγμένοι κήποι προϋποθέτουν ποτιστήρια. Σκέψου πριν παρκάρεις γιατί αν έχεις μόλις πλύνει το αυτοκίνητο, είναι κρίμα να λερωθεί με τέτοιο τρόπο.

4.Βάλε μια σακούλα σκουπιδιών

Τι πιο απλό από το να έχεις μονίμως μια σακούλα σκουπιδιών στο αυτοκίνητο;

Χαρτομάντηλα, μπουκάλια, ποτήρια καφέ, αποδείξεις και οτιδήποτε άλλο θα περιφερόταν άσκοπα στο πάτωμα, τώρα έχει τη θέση του. Μια σακούλα θα κρατήσει το εσωτερικό του αυτοκινήτου καθαρό και σε τάξη, ενώ θα σε απαλλάξει από τον κόπο να τα μαζεύεις ένα-ένα.

3. Άδειαζε τα σκουπίδια

Μιας και το αναφέραμε, ήρθε η ώρα για το τρικ νοοτροπίας που λέγαμε στην αρχή.

Κάθε φορά που σταματάς για βενζίνη, καλό είναι να αποκτήσεις τη συνήθεια και να πετάς όποια σκουπίδια περιφέρονται στην καμπίνα.

Όποτε παρκάρεις, σκάναρε το εσωτερικό. Ξεχασμένα μπουκάλια, χαρτιά και λοιπά άχρηστα παραφερνάλια θα εντοπιστούν από το μάτι και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα πάρεις μαζί σου όπως θα κατεβαίνεις.

Με αυτή την απλούστατη αλληλουχία κινήσεων, το αυτοκίνητο διατηρείται επα’όριστον καθαρό!

2. Τακτικό πλύσιμο

Όλοι ζούμε σε μια ρουτίνα. Άλλοι περισσότερο ενδιαφέρουσα, άλλοι αφόρητα πληκτική, όλοι όμως έχουμε συγκεκριμένες ενέργειες που εκτελούμε ως μέρος ενός προγράμματος. Αν είσαι rockstar και δεν είσαι στην συντριπτική πλειοψηφία, τα σέβη μου.

Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να προσθέσουμε το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας στις πάγιες δραστηριότητες. Το Σάββατο, ας πούμε. Μια ωραία ημέρα για να ασχοληθούμε με την καθαριότητα του αυτοκινήτου.

Όχι κάθε Σάββατο βέβαια, μια φορά το μήνα θα ήταν ιδανικό! Έτσι μπορείς να απομακρύνεις σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τις βρομιές και να διατηρείς το αυτοκίνητο σε πολύ καλή κατάσταση.

Όταν είναι καθαρό, είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις να το διατηρείς σε αυτή την κατάσταση.

1. Γίνε “ψείρας”

Η μέθοδος του στρατού: βλέπεις το κρεβάτι στρωμένο στην εντέλεια και δεν θέλεις να κάτσεις και να χαλάσεις την ωραία εικόνα.

Ομοίως για το αυτοκίνητο. Όταν γυαλίζει εκτός και μοσχοβολάει εντός, δεν σου “πάει” η καρδιά να το παραμελήσεις.

Επομένως, κοιτάς για σκουπιδάκια, προσέχεις που τα αφήνεις, κοντολογοίς εφαρμόζεις αυθόρμητα τα ανωτέρω 9 βήματα. Χώρια που και οι επιβάτες συμμερίζονται την “λόξα” σου (παιδιά εξαιρουμένων, βεβαίως βεβαίως), αποφεύγοντας τις παρασπονδίες.

Ψάχνεις ένα πραγματικά καλό αυτοκίνητο;

Στο site μας θα βρεις αυτοκίνητα ιδιωτών που έχουν επιλεχθεί με τα πιο αυστηρά κριτήρια της αγοράς. Αυτοκίνητα που θα βάζαμε μέσα την ίδια μας την οικογένεια.

Επίλεξε το αγαπημένο σου, μάθε τα πάντα μέσα από γραπτές αναφορές, φωτογραφίες, βίντεο και… #καλοτάξιδο!