Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που ανακύπτουν κατά την αναζήτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι η τιμή τους. Καθώς, η τιμή είναι αυτή που μπορεί να καθορίσει τον τύπο του αυτοκινήτου, τη μάρκα και γενικότερα το είδος του.

Άλλωστε, η τιμή και το κόστος κτήσης ενός αυτοκινήτου είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ενός μεταχειρισμένου ή καινούργιου. Πώς ακριβώς ορίζονται οι τιμές σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, από τι παράγοντες εξαρτώνται και γιατί παρατηρούνται συχνά μεγάλες διαφοροποιήσεις;

1. Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή ενός μεταχειρισμένου οχήματος. Αφού, ο εξοπλισμός και τα γενικότερα extra ενός αυτοκινήτου μπορούν να εκτοξεύσουν την τιμή αγοράς του ως καινούργιο. Αλλά και να το διαφοροποιήσουν από ένα φαινομενικά ίδιο μοντέλο παρόμοιας χρονολογίας.

Έτσι, αν και στις αγγελίες θα συναντήσεις συχνά όρους όπως “Full Extra”, “πλούσια έκδοση” κτλ., ελάχιστες φορές αυτό θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Καθώς, τα αυτοκίνητα που αγοράζονται στη full extra έκδοση τους είναι ελάχιστα, και μπορεί να κοστίσουν ως καινούργια έως και διπλάσια τιμή από τη βασική έκδοση;

Γιατί, όμως, ο εξοπλισμός ενός αυτοκινήτου διαμορφώνει και την τιμή του ως μεταχειρισμένο;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση καθορίζεται από δύο σημαντικούς παράγοντες. Αρχικά, ένα “φορτωμένο” με πρόσθετο εξοπλισμό αυτοκίνητο είναι πιο ακριβό κατά την αρχική αγορά του. Μάλιστα, η τελική τιμή μπορεί να εκτοξευτεί σε τέτοιο βαθμό, που αποτρέπει πολλές φορές τους υποψήφιους αγοραστές από το να προσθέσουν extras που δεν θα χρειαστούν άμεσα. Άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο πολλοί παραλείπουν συστήματα και εξοπλισμό σε ένα αυτοκίνητο είναι, ακριβώς, αυτός: η τελική τιμή.

Έτσι, ένα αυτοκίνητο που έχει στοιχίσει έως και 2 φορές περισσότερο είναι λογικό να επηρεάζει τη μεταπωλητική του αξία και να μην πωλείται στην ίδια τιμή με το βασικό μοντέλο. Και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό αυτοκίνητο.

Διατηρεί την αξία του στον χρόνο

Κι εδώ είναι που έρχεται ο δεύτερος και πιο σημαντικός παράγοντας. Ένα αυτοκίνητο που είναι φορτωμένο με περισσότερο εξοπλισμό, εκτός από διαφορετική τιμή σε σχέση με τη βασική έκδοση, πρόκειται και για ένα πολύ διαφορετικότερο μοντέλο. Κι αυτό, γιατί διαθέτει συστήματα τόσο στην τεχνολογία όσο και στην ασφάλεια με αποτέλεσμα να προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία στον οδηγό και τους επιβάτες, αλλά και να διατηρείται περισσότερο στον χρόνο.

Με λίγα λόγια, ο εξοπλισμός ενός αυτοκινήτου παίζει και τον μεγαλύτερο ρόλο για τη διαμόρφωση της τιμής του. Αφού, επηρεάζει την αρχική τιμή αγοράς, αλλάζει τη συνολική εμπειρία οδήγησης, αλλά και το διατηρεί στον χρόνο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

2. Χιλιόμετρα

Τα χιλιόμετρα αποτελούν έναν ακόμα κρίσιμο τομέα που επηρεάζει την τιμή και κατ’ επέκταση αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Αφού, μόλις ένα αυτοκίνητο περάσει το ψυχολογικό όριο των 100.000 χιλιομέτρων διαμορφώνει την τιμή του εντελώς διαφορετικά με κάποιο με 5ψήφιο νούμερο. Ειδικά εάν είναι σχετικά καινούργιο.

Αυτό το χρήσιμο insight το γνωρίζουν καλά διάφοροι επιτήδειοι με αποτέλεσμα να γίνεται μία αυθαιρεσία όσον αφορά τα χιλιόμετρα των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη χώρα μας. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στο να γυρίζουν χιλιόμετρα ώστε να αυξάνουν την τιμή μεταπώλησης και να διευκολύνουν την πώληση ενός μεταχειρισμένου.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές αξίζει να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με πολλά χιλιόμετρα. Αφού, είναι προτιμότερο να γνωρίζεις επακριβώς το προϊόν που παίρνεις και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, παρά να σου πλασάρεται κάτι άλλο με ανακριβή και μη επιβεβαιωμένα νούμερα.

Βέβαια, τα χιλιόμετρα ενός αυτοκινήτου όταν είναι δυνατόν να ελεγχθούν και επαληθευτούν επηρεάζουν και την τιμή του. Αφού, το αυτοκίνητο όσο λιγότερα χιλιόμετρα έχει, τόσο περισσότερο παραμένει πιο κοντά στην εργοστασιακή του κατάσταση.

3. Ποιότητα αυτοκινήτων (κατάσταση)

Η κατάσταση ενός αυτοκινήτου είναι ίσως ο πιο “θολός” και παρεξηγημένος όρος που θα συναντήσεις κατά την αναζήτηση ενός μεταχειρισμένου. Κι αυτό, γιατί πολλά τη διαφημίζουν λίγα όμως την έχουν. Και ακόμα λιγότερα μπορούν να την εξακριβώσουν.

Άλλωστε, πολλοί υποψήφιοι αγοραστές δεν αφήνουν την κατάσταση ενός αυτοκινήτου να επηρεάσει την τιμή αγοράς του. Αφού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν μία φθηνότερη αγορά με ρίσκο παρά μία ακριβότερη με ποιότητα. Και μπορεί πίσω από αυτό τον λόγο να συντρέχουν διάφοροι άλλοι, αλλά όλο αυτό συνοψίζεται σε έναν παράγοντα: τα λεφτά που δίνεις στην αρχή “φαίνονται” περισσότερο σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα έξοδα. Σωστά;

Λάθος, αφού όλο αυτό θα μπορούσε να συνοψιστεί άριστα σε μία και μόνο φράση:

“Δεν υπάρχει τίποτα πιο ακριβό στον κόσμο, από ένα φθηνό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο”

Έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη κατά την αγορά ενός ακριβού αγαθού όπως είναι το αυτοκίνητο είναι το να υπολογίζεις μόνο τα βραχυπρόθεσμα έξοδα. Αφού, ένα φθηνό μεταχειρισμένο σε κακή κατάσταση, μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα αρχικά, αλλά το κόστος που μπορεί να φτάσει μακροπρόθεσμα ενδέχεται να αποβεί δυσβάσταχτο.

[Δες 12 Συμβουλές για να Αγοράσεις Ένα Πραγματικά Καλό Αυτοκίνητο]

4. Κρυφές χρεώσεις

Το σενάριο είναι γνωστό και σίγουρα το έχεις συναντήσει πολλές φορές: Ψάχνεις για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και πέφτεις πάνω σε μία “ευκαιρία”. Σου φαίνεται αρκετά καλό για να είναι αληθινό, αλλά το περιβάλλον και το γενικότερο πλαίσιο σε πείθουν να το δεις από κοντά και γιατί όχι, να το αγοράσεις.

Και τότε είναι που σκάνε όλες οι κρυφές χρεώσεις. Από πάγια έξοδα που δε συμπεριλαμβάνονται (Τέλη Κυκλοφορίας, service κτλ) ώστε να είναι έτοιμο το αυτοκίνητο, έως διαφημιζόμενες παροχές (π.χ. εγγύηση) που εν τέλει δεν καλύπτονται στην τιμή, οι κρυφές χρεώσεις βρίσκουν πάντα τον τρόπο να κάνουν την εμφάνιση τους. Και πατάνε σε μία βασική αρχή των παραδοσιακών πωλήσεων: Από τη στιγμή που ο πελάτης ενδιαφέρεται για το αυτοκίνητο και είναι έτοιμος να το αγοράσει, είναι διατεθειμένος να πληρώσει οποιοδήποτε κρυφό κόστος ανακύψει.

Έτσι, τι καλύτερο δόλωμα από μία χαμηλή τιμή που θα τον προσελκύσει και θα του κινήσει το ενδιαφέρον εκ πρώτης όψεως. Γι αυτό, και τα αυτοκίνητα ευκαιρίες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και καχυποψία. Αφού μπορεί να κρύβουν από γυρισμένα χιλιόμετρα, κακή κατάσταση κινητήρα και αμαξώματος, έως κρυφές χρεώσεις που θα τις ανακαλύψεις όταν είναι πια αργά.

Μπορεί ένα μεταχειρισμένο να είναι πιο ακριβό από ένα καινούργιο;

Ένα εύλογο ερώτημα που γεννάται πολλές φορές, κατά την αναζήτηση ενός αυτοκινήτου. Αφού μπορεί να βλέπουμε ένα μοντέλο που πωλείται σε τιμή παρόμοια με αυτή ενός καινούργιου. Για παράδειγμα, το καινούργιο Toyota Yaris έχει αρχική τιμή στα 13.770€. Και παράλληλα σε αυτή την τιμή να βρίσκεις Yaris μεταχειρισμένα 3ετίας ή και παλαιότερα. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Μπορεί ένα μεταχειρισμένο να είναι ακριβότερο από ένα καινούργιο;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα και κατηγορηματικά αρνητική. Ένα μεταχειρισμένο είναι πάντοτε φθηνότερο από την τιμή αγοράς του αντίστοιχου μοντέλου ως καινούργιο. Κι εδώ είναι η λέξη κλειδί: αντίστοιχο μοντέλο. Γιατί το Yaris του παραδείγματος, εκτός από τις διαφορές στον εξοπλισμό και τα extras, έρχεται με μία πληθώρα επιλογών που περιλαμβάνουν από διαφορετικές εκδόσεις, είδος, καύσιμο.

Έτσι, το ότι στα αντίστοιχα χρήματα με τη βασική έκδοση του καινούργιου Toyota Yaris συναντάς ένα φορτωμένο με πλούσιο εξοπλισμό και Υβριδικό μεταχειρισμένο Yaris δεν έχει καμία σχέση. Αφού, τόσο ο εξοπλισμός όσο και το καύσιμο αλλά και τα γενικότερα έξοδά τους είναι μη συγκρίσιμα. Στην τελική, σε μία τέτοια περίπτωση ταιριάζει περισσότερο το δίλημμα: καινούργιο ή μεταχειρισμένο.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!