Συμβουλές

Θα το βρεις ανάμεσα σε χιλιάδες αγγελίες στο car.gr και θα το ξεχωρίσεις αμέσως.

«Eυκαιρία», «Μοναδικό» «Άριστο» θα γράφει στον τίτλο και κατά 80% θα βρίσκεται στα χέρια εμπόρου. Κάτω-κάτω στη σελίδα θα διαφημίζει μάλιστα ότι το μαγαζί αγοράζει «τοις μετρητοίς και αυθημερόν μέσα σε 5 λεπτά».

Παρόμοιες “ευκαιρίες” όμως θα βρεις και σε αγγελίες ιδιωτών.

Ας μη γελιόμαστε. Η πιο κοινή μέθοδος εξαπάτησης στην αγορά του αυτοκινήτου εδώ και δεκαετίες είναι τα γυρισμένα χιλιόμετρα. Ακόμα και οι ιδιώτες τα γυρίζουν πλέον.

Το πρόβλημα αρχίζει από τη ζήτηση!

Ναι, το πρόβλημα αρχίζει από όλους εμάς. Τους καταναλωτές…

Κι’αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς -κακά τα ψέματα- θέλουμε να αγοράσουμε «το καλύτερο» αυτοκίνητο που υπάρχει στην αγορά, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Για του λόγου το αληθές:

Μέσα από χιλιάδες αιτήσεις στο site μας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 60% των υποψήφιων αγοραστών ψάχνουν για αυτοκίνητα από 5 έως 10 ετών, με μάξιμουμ 80.000 χλμ και μέση τιμή τις 7.400€. Μάλιστα, το 75% αυτών, θέλουν αυτοκίνητα diesel

Από τη στιγμή λοιπόν που οι περισσότεροι θέλουμε να αγοράσουμε ένα φθηνό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με την ταμπέλα της “ευκαιρίας”, το πιο εύκολο πράγμα για τους πωλητές είναι να μας τις “πλασάρουν” σε αφθονία!

Η “λεία” υπάρχει και οι μέθοδοι αλίευσης είναι γνωστές από χρόνια…

Στην πραγματικότητα, μόνο το 5% της συνολικής αγοράς καλύπτει πραγματικά αυτή τη ζήτηση.

Το υπόλοιπο 95% ικανοποιείται αποκλειστικά από ψεύτικες “ευκαιρίες” και το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για να μην πέσεις στην παγίδα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Στη Spotawheel διαχωρίζουμε τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε 3 κατηγορίες:

 1. Τα “Cheap”: τα αυτοκίνητα που η τιμή τους είναι μικρότερη από τη μέση τιμή όλων των αντίστοιχων αυτοκινήτων.
 2. Τα “Average”: αυτά δηλαδή που βρίσκονται στη μέση τιμή της αγοράς
 3. Τα “Expensive”: αυτά που η τιμή τους είναι πιο ψηλά από τη μέση τιμή της αγοράς

Καθημερινά ελέγχουμε αυτοκίνητα και από τις 3 κατηγορίες αλλά για να τα “περάσουμε” και να μπουν στο online showroom θα πρέπει να είναι:

 • σε άψογη μηχανική κατάσταση
 • να πιστοποιούνται τα χιλιόμετρα
 • να μην έχουν ιστορικό ατυχημάτων

Ως αποτέλεσμα, εκείνα που περνάνε με επιτυχία τους ελέγχους μας και από τις 3 κατηγορίες είναι μόλις 1 στα 20.

Επαναλαμβάνω γιατί το ποσοστό είναι σοκαριστικό: Τα αυτοκίνητα που περνάνε με επιτυχία τους ελέγχους μας και από τις 3 κατηγορίες είναι μόλις 1 στα 20! (Μάθε πως επιλέγουμε τα αυτοκίνητα της Spotawheel.)

Αν ψάχνεις λοιπόν και εσύ ένα αυτοκίνητο “ευκαιρία” μάθε ότι:

Οι “ευκαιρίες” που πολλοί αναζητούν, βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία, τα “cheap” cars! Αν απομονώσουμε αυτή την κατηγορία, η αναλογία των αυτοκινήτων περνάνε τους ελέγχους μας μειώνεται δραματικά…

Μόλις το 1 στα 86 είναι αυτό που πληροί όλα τα κριτήρια από τα αυτοκίνητα “ευκαιρίες”.

Από τα υπόλοιπα:

 • το 35% απορρίπτεται λόγω σοβαρών ατυχημάτων και κακής φανοποιακής κατάστασης
 • το 30% απορρίπτεται λόγω μηχανικών βλαβών και κακής συντήρησης
 • το 45% απορρίπτεται επειδή δεν πιστοποιούνται τα πραγματικά χιλιόμετρα (αν δεν μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε, δεν τα αναλαμβάνουμε.)

Γιατί πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα με τα φθηνότερα αυτοκίνητα;

Ένα αυτοκίνητο που πωλείται φθηνότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα της ίδιας μάρκας και των ίδιων χαρακτηριστικών, αποτελεί αυτό που όλοι νομίζουμε ως “το αυτοκίνητο ευκαιρία”.

Όπως είδαμε πιο πάνω όμως, η άποψη αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι ένα φθηνό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο (σε σύγκριση με τα όμοιά του) εμπεριέχει για τον αγοραστή μεγάλο ρίσκο.

Τι είδους ρίσκο;

Ρίσκο #1: Να είναι τρακαρισμένο

Ένα τρακαρισμένο και επισκευασμένο αυτοκίνητο μπορεί να πωλείται σε τιμή “ευκαιρίας” και να σε δελεάσει. Λογικό.

Αν το ξέρεις εκ των προτέρων, καλό θα ήταν να σκεφτείς δύο πράγματα:

 1. Το αυτοκίνητο θα έχει χάσει τις εργοστασιακές προδιαγραφές παθητικής ασφαλείας και σε ένα βαθμό θα απειλείται σημαντικά η ασφάλειά σου σε περίπτωση που εμπλακείς σε κάποια σύγκρουση.
 2. Αν επιλέξεις να το πουλήσεις μετά από κάποια χρόνια, θα δυσκολευτείς. Με άλλα λόγια η “επένδυσή” σου (τα χρήματα που έδωσες για το αυτοκίνητο), θα έχει χάσει πολύ μεγάλη αξία!

Αν δεν το ξέρεις όμως;

[Διάβασε: Πόσο ασφαλές είναι στην πραγματικότητα ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο;]

Ρίσκο #2: Να έχει γυρισμένα χιλιόμετρα

Αν αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο με γυρισμένα χιλιόμετρα, αργά ή γρήγορα τα προβλήματα θα αρχίσουν να ξεπετάγονται σαν μανιτάρια και τα χρήματα που νόμιζες ότι γλύτωσες εξαρχής αγοράζοντάς το φθηνά, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να τα δώσεις στο διπλάσιο, καθώς τα έξοδα θα είναι απρόβλεπτα.

Το σίγουρο είναι ότι θα ταλαιπωρηθείς, κυρίως ψυχολογικά και στο τέλος δεν θα μπορείς να το μεταπουλήσεις.

Υπάρχουν τρόποι να καταλάβεις μόνος σου τα γυρισμένα χιλιόμετρα!

Ρίσκο #3: Να παρουσιάζει μηχανικές βλάβες

Εδώ το ρίσκο είναι πασιφανές. Ένα αυτοκίνητο με μηχανικές βλάβες κρύβει παγίδες και έξοδα, γι’αυτό και ένας τεχνικός έλεγχος είναι πάντοτε απαραίτητος!

Όταν σου λέει o πωλητής (ιδιώτης ή επαγγελματίας) πως το αυτοκίνητο έχει ελεγχθεί, ζήτα τα ευρήματα αναλυτικά και γραπτώς!

Μη δεχτείς απαντήσεις τύπου “είναι άριστο” και “δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα”. Αποκλείεται να είναι όλα τα σημεία άψογα. Πολλά μέρη του αυτοκινήτου, ειδικά όσα υφίστανται τριβές, πρέπει να έχουν λογική φθορά και είναι δικαίωμα σου να ξέρεις τα πάντα πριν την αγορά!

Οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες. Γι’αυτό λέγονται “ευκαιρίες”!

Αφού οι πραγματικές ευκαιρίες είναι λίγες, η μεγάλη ζήτηση καλύπτεται ως επί το πλείστον με αυτοκίνητα από το εξωτερικό.

Αυτοκίνητα που συνήθως εισάγονται με 2οο+ χιλιάδες χιλιόμετρα (για να έχουν χαμηλότερους δασμούς στο τελωνείο) και στη συνέχεια πωλούνται στην χώρα μας με μόλις 60, 70 και 80.000 χλμ.

Το δυσάρεστο της υπόθεσης, βέβαια, είναι η παντελής απουσία του κράτους.

Έτσι, το πρόβλημα διαιωνίζεται με αποτέλεσμα το “αυτοκίνητο ευκαιρία” να αποτελεί το “μικρόβιο” στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Μέχρι να απαλλαχθούμε για πάντα από αυτό… 

Πως;

 1. Όντας ενήμεροι για το τι συμβαίνει στην αγορά
 2. Απαιτώντας έγγραφες αποδείξεις και υπεύθυνη αντιμετώπιση από τους ιδιώτες πωλητές ή εμπόρους

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεις ένα αυτοκίνητο σε τιμή ευκαιρίας, ξανασκέψου το…

Είναι πράγματι ευκαιρία ή κάποιος προσπαθεί να σε κοροϊδέψει;

Οι Αμερικάνοι έχουν ένα ρητό που ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση:

“The most expensive car is the cheap car” .

Με άλλα λόγια δηλαδή… “ό,τι πληρώνεις παίρνεις”.

Το Επόμενό σου Αυτοκίνητο, Ας είναι από τα Καλύτερα!

 

Στο site μας θα βρεις αυτοκίνητα ιδιωτών που έχουν επιλεχθεί με τα πιο αυστηρά κριτήρια της αγοράς. Αυτοκίνητα που θα βάζαμε μέσα την ίδια μας την οικογένεια.

Επίλεξε το αγαπημένο σου, μάθε τα πάντα μέσα από γραπτές αναφορές, φωτογραφίες, βίντεο και αγόρασέ το με 5 χρόνια εγγύηση!

Βρες ένα Κορυφαίο Αυτοκίνητο!

 

Panagiotis Mytilinaios
Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης σπούδασε δημοσιογραφία αυτοκινήτων στη Μ.Βρετανία. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι λατρεύει τα αυτοκίνητα! Στο παρελθόν έχει δουλέψει στο βρετανικό Autocar και στους PistonHeads, ενώ αραιά και που γράφει για το 4Drivers. Πάνω από όλα όμως είναι υπερήφανο μέλος της ομάδας της Spotawheel!

Πως σου φάνηκε το άρθρο; Γράψε μου στα σχόλια πιο κάτω

7 σχόλια

 1. Avatar Ο/Η Σπύρος λέει:

  Πολύ καλή και εξειδικευμένη ενημέρωση. Αμεσότητα και επαγγελματισμος. Μπράβο σας!

 2. Avatar Ο/Η Μωραϊτάκης Γαβριήλ λέει:

  Μπράβο σας παιδιά…!!! Κάνετε Μια καταπληκτική δουλειά, πάνω στην αγοραπωλησια των μεταχειρισμενων, που είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι της όλης αγοράς αυτοκινήτων… Αμφιβάλλω αν υπάρχει κανείς άλλος στην Ελλάδα, που να έχει παρόμοια ασχολεια και να κάνει τη δουλειά του με τόσο πάθος και μεράκι, όπως εσείς… Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά και, όπως σας έχω πει και παλιότερα, αν κάποια στιγμή σκεφτώ να αλλάξω το αυτοκίνητο μου, σίγουρα θα απευθυνθώ σε σας…

 3. Avatar Ο/Η χρηστος παπαδημητριου λέει:

  πολυ καλο.

 4. Avatar Ο/Η ΑΛΕΚΑ λέει:

  Πολύ αναλυτική ,διαφωτιστική και άμεση ενημέρωση ! Ευχαριστώ .

 5. Avatar Ο/Η ΜΑΝΩΛΗΣ λέει:

  ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΓΩΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.

  ΜΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΕΛΑΤΗΣ

 6. […] μεταχειρισμένο που έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους είναι η πιο σωστή επιλογή σε περίπτωση που θέλουμε το […]

 7. […] Η σωστή επιλογή θα περιορίσει τις επισκέψεις μας στο συνεργείο, παρόλα αυτά υπάρχει και η πάγια συντήρηση μας. Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, το κόστος (λάδια, φίλτρα κλπ) για το σέρβις του βενζινοκίνητου Smart είναι περίπου 62€, το πετρελαιοκίνητο θα ζητήσει μόλις 7 ευρώ λιγότερα για το ίδιο σέρβις, ενώ το ηλεκτρικό μοντέλο -όσο η συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου είναι σε καλή κατάσταση- δεν θα ζητήσει το παραμικρό ευρώ. […]

Άσε το σχόλιο σου

Η διεύθυνση e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *