Site icon Spotawheel Blog

Service Αυτοκινήτου: Εξουσιοδοτημένο ή Ανεξάρτητο Συνεργείο;

Η συντήρηση του αυτοκινήτου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την καλή λειτουργία του. Καθώς το service αποτελεί μία αναμφίβολη ζωτική σημασία, ένα ερώτημα γεννάται: Ποιο συνεργείο να επιλέξεις για το service του αυτοκινήτου σου;

Από τη μία, ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο φημίζεται για το εξειδικευμένο προσωπικό, τη συνεχή εκπαίδευσή του και τις μεγάλες εγκαταστάσεις. Αξίζει όμως τα χρήματά του;

Από την άλλη, στο συνεργείο της γειτονιάς γνωρίζεις τον μηχανικό, η αναμονή είναι μικρότερη και έχεις μία προσωπική σχέση μαζί του. Κατά πόσο μπορείς, όμως, να εμπιστευτείς το αυτοκίνητό σου;

Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε συνεργείου, θα καταρρίψουμε μύθους και θα σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις ποιο να επιλέξεις για το service του αυτοκινήτου σου!

Ξεκινάμε!

Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο


Οι τεχνικοί σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο είναι ειδικοί. Ασχολούνται μόνο με μία συγκεκριμένη μάρκα (ή τον όμιλο αυτής) και διαθέτουν εκπαίδευση από την αντίστοιχη εταιρεία. Μάλιστα, πολλές εταιρείες φροντίζουν να παρέχουν ένα πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης στους μηχανικούς των εξειδικευμένων συνεργείων, ώστε να μπορούν να διατηρούν τη μακροζωία των αυτοκινήτων τους.

Συνεχής εκπαίδευση

Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων προσφέρουν αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα μόνο στο δίκτυο των εξειδικευμένων συνεργείων. Οι μηχανικοί συνήθως πληρώνουν για αυτά τα προγράμματα για να ενημερώνονται με τις πιο πρόσφατες βελτιώσεις και τεχνικές επισκευής των οχημάτων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό προσωπικού, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και την αυξημένη πελατεία συνεπάγονται επιπλέον κόστη. Κόστη που μετακυλίονται στον πελάτη, με αυξημένες τιμές επισκευών.

Πλεονεκτήματα Εξουσιοδοτημένου

Τεχνική εκπαίδευση
Συνεργασία με αντιπροσωπεία
Εγκαταστάσεις
Εξαρτήματα
Μεταπώληση

Μειονεκτήματα Εξουσιοδοτημένου

Τιμολόγηση
Κόστος εργασιών
Αναμονή
Τοποθεσία

Φυσικά, τα αυξημένα (θεωρητικά) κόστη ενός εξουσιοδοτημένου συνεργείου διαθέτουν και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα. Εκτός από την υψηλή ποιότητα τεχνογνωσίας, το σημαντικότερο πλεονέκτημα έγκειται στην ίδια τη μεταπώληση. Καθώς, όταν έρθει η ώρα να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου, ένα book service από εξουσιοδοτημένο συνεργείο θα προσθέσει παραπάνω αξία στη μεταπώλησή του. Κι ενδεχομένως να κάνει την πώληση ευκολότερη.

Εγγύηση & Ανακλήσεις


Ακόμα ένα χαρακτηριστικό πλεονέκτημα ενός εξουσιοδοτημένου συνεργείου αποτελεί η ανάκληση. Όταν μία αυτοκινητοβιομηχανία προχωράει σε ανάκληση ενός καινούργιου μοντέλου για ένα τεχνικό σφάλμα, αυτή πραγματοποιείται πάντα σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Κάτι που συνδέεται και με την εγγύηση.

Σε πολλές περιπτώσεις τόσο σε καινούργια όσο και σε μεταχειρισμένα, η εγγύηση συνοδεύεται υπό έναν όρο. Όλα τα service να γίνονται σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Το ίδιο ισχύει και με τις εγγυήσεις των ίδιων των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε μία επισκευή. Ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο συνήθως παρέχει κάποια εγγύηση για τα εξαρτήματα που τοποθετεί (για προκαθορισμένο χρόνο & χιλιόμετρα).

Ανεξάρτητο Συνεργείο


Στον αντίποδα, όλα τα υπόλοιπα συνεργεία που δε βρίσκονται κάτω από μία συγκεκριμένη εταιρεία ή έναν όμιλο, χαρακτηρίζονται ως ανεξάρτητα. Πρόκειται κυρίως για το συνεργείο της γειτονιάς, εκεί όπου η σχέση που έχεις με τον μηχανικό είναι περισσότερο προσωπική. Θα σου πει ό,τι χρειάζεται για τη συντήρηση του αυτοκινήτου χωρίς να προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει ή να σε εκμεταλλευτεί.

Φυσικά, τα ανεξάρτητα συνεργεία είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τα εξουσιοδοτημένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και διαφοροποιήσεις εντός αυτών. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις η προσωπική σχέση με τον μηχανικό μπορεί να λείπει. Το βασικότερο πλεονέκτημα των ανεξάρτητων συνεργείων – που ισχύει σε όλα – είναι ένα: μειωμένα κόστη.

Μειωμένα κόστη


Ο λόγος που τα ανεξάρτητα συνεργεία έχουν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα εξουσιοδοτημένα είναι διπλός: εξαρτήματα και εργατικά κόστη. Στην περίπτωση των εξαρτημάτων, ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο δεσμεύεται από την επίσημη αντιπροσωπεία να τοποθετεί στα αυτοκίνητα μόνο αυθεντικά εξαρτήματα. Αυτά είναι αρκετά ακριβότερα, κόστος που περνάει άμεσα στην τελική τιμή. Αντίθετα, τα μικρότερα συνεργεία έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν aftermarket υλικά ή εξαρτήματα άλλων εταιρειών, με αποτέλεσμα να μειώνονται αρκετά τα κόστη.

Εκτός από τα εξαρτήματα, τα εργατικά κόστη ενός ανεξάρτητου συνεργείου είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με ένα εξουσιοδοτημένο. Καθώς στη δεύτερη περίπτωση, τα εργατικά χέρια – ή “εργατοώρες” όπως συχνά λέγονται – χρεώνονται αυστηρά και ανάλογα με την ώρα που απασχολείται ένας μηχανικός για μία επισκευή. Έτσι, για μία μικρή επισκευή τα εργατικά κόστη μπορούν να ξεπερνούν ακόμα και την τιμή της ίδιας της επισκευής.

Αντίθετα, ένα μικρότερο συνεργείο δε δεσμεύεται από μία αυστηρή τιμολόγηση του εργατικού κόστους. Έτσι, η “εργατοώρα” υπολογίζεται χονδρικά και όχι απαραίτητα βάσει της ακριβής ώρας που απασχολήθηκε ένας μηχανικός. Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα μειωμένο τιμολόγιο που περνάει τελικά σε εσένα και την τελική τιμή.

Πλεονεκτήματα Ανεξάρτητου συνεργείου

Χρόνοι αναμονής
Κόστη επισκευής
Επικοινωνία με μηχανικό
Εξατομίκευση

Μειονεκτήματα Ανεξάρτητου συνεργείου

Εγγύηση
Μεταπώληση
Μηχανήματα & εγκαταστάσεις

Τοποθεσία & Εγκαταστάσεις

Ενώ ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο διαθέτει συνήθως μεγάλες εγκαταστάσεις και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, οι χρόνοι αναμονής για ένα προγραμματισμένο ετήσιο service είναι μεγάλοι πολλές φορές και απαιτούν να κλείσεις ραντεβού αρκετές ημέρες πριν. Αντίθετα, στα ανεξάρτητα συνεργεία οι χρόνοι τόσο του ραντεβού όσο και της ίδιας της επισκευής είναι συνήθως αμεσότεροι και γρηγορότεροι.

Αντίστοιχα, τα ανεξάρτητα συνεργεία όντας πολλά περισσότερα από τα εξουσιοδοτημένα, είναι πολύ πιθανότερο να τα συναντήσεις σε πιο βολικές τοποθεσίες. Έτσι, ένα ανεξάρτητο συνεργείο είναι πολύ πιθανό να το βρεις κοντά στο σπίτι σου, χωρίς να χρειαστεί να διανύσεις την απόσταση για ένα εξουσιοδοτημένο. Τα οποία συνήθως βρίσκονται σε κεντρικότερους δρόμους και συγκεκριμένα σημεία – μακριά, όμως, από τις γειτονιές.

Μπορεί ένα ανεξάρτητο συνεργείο να είναι εξειδικευμένο;


Ένα γενικότερο μπέρδεμα στον τομέα των συνεργείων αφορά στη διάκριση μεταξύ ενός εξουσιοδοτημένου και εξειδικευμένου. Τα εξουσιοδοτημένα πρόκειται για συνεργεία που έχουν εγκριθεί από την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία (π.χ. BMW, Volkswagen, Ford κτλ.) και λειτουργούν ως εκπρόσωποι αυτής, ενώ τα εξειδικευμένα αφορούν συνεργεία που ασχολούνται με μία μόνο εταιρεία ή όμιλο αυτής (π.χ. BMW – Mini, Volkswagen – Audi – Skoda κτλ.) χωρίς να είναι απαραίτητα εγκεκριμένα από αυτή. Έτσι, ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι πάντα εξειδικευμένο, αλλά ένα εξειδικευμένο συνεργείο δε συνεπάγεται απαραίτητα ότι είναι και εξουσιοδοτημένο.

Αντίθετα, μπορεί ένα εξειδικευμένο συνεργείο να είναι ανεξάρτητο αλλά να ειδικεύεται μόνο σε μία συγκεκριμένη μάρκα-εταιρεία. Αυτό γίνεται, αφού πολλές φορές μηχανικοί που απασχολούνται σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία φτιάχνουν ένα δικό τους συνεργείο, στο οποίο χρησιμοποιούν τις τεχνικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει πάνω σε μία συγκεκριμένη μάρκα.

Πώς επηρεάζει το συνεργείο τη μεταπωλητική αξία;


Η συντήρηση είναι ένας από τους 14 λόγους που επηρεάζουν τη μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου και το συνεργείο παίζει ρόλο σε αυτό. Η μαγική λέξη στη μεταπώληση ακούει στο όνομα: Book Service.

Ένα book service από εξουσιοδοτημένο συνεργείο “ανεβάζει” την αξία του αυτοκινήτου και το κατατάσσει ως πιο αξιόπιστο στα μάτια ενός υποψιασμένου αγοραστή. Εφόσον όλα τα service έχουν γίνει σε μία επίσημη αντιπροσωπεία, είναι λιγότερο πιθανό το αυτοκίνητο να αποκρύπτει στοιχεία για την κατάστασή του. Έτσι, ακόμα κι αν δεν ανεβάσει τη μεταπωλητική του αξία, είναι – θεωρητικά – πιο εύκολο να πουληθεί.

Ωστόσο, το book service αποτελεί ένα από τα βασικότερα έγγραφα που οφείλει να διαθέτει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σε μία αγοραπωλησία. Ακόμα κι αν το book service δεν προέρχεται από επίσημη αντιπροσωπεία αλλά από ένα ανεξάρτητο συνεργείο, είναι ένα βασικό έγγραφο που πρέπει να ακολουθεί το αυτοκίνητο. Καθώς μέσω αυτού πιστοποιούνται όλα τα service και οι εργασίες ενός αυτοκινήτου. Η απουσία του book service πρέπει να σε υποψιάζει και να σε προδιαθέτει για… τρομακτικές καταστάσεις.

Σε ποιο συνεργείο να ελέγξω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;


Πριν αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο καλό είναι να το ελέγξεις σε έναν μηχανικό που εμπιστεύεσαι. Η λογική λέει ότι ένα συνεργείο που γνωρίζεις κι εμπιστεύεσαι είναι περισσότερο πιθανό να σου πει την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου. Είτε πρόκειται για εξουσιοδοτημένο είτε για ανεξάρτητο.

Προσοχή: Δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι που θα αρνηθούν τον έλεγχο σε ένα δικό σου συνεργείο (με τη δικαιολογία ότι είναι μακριά, δεν έχει πινακίδες ή ασφάλεια κτλ). Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μπεις στη διαδικασία να αναζητήσεις τα κοντινότερα εξουσιοδοτημένα συνεργεία για έλεγχο. Ακόμα κι εάν πρόκειται για εξουσιοδοτημένο/επίσημο, απόφυγε το. Το μεταχειρισμένο πρέπει να το ελέγχεις μόνο σε συνεργείο που γνωρίζεις κι εμπιστεύεσαι. Διαφορετικά, είναι σα να αγοράζεις μεταχειρισμένο… κρέας.

Εάν εξαιρέσω το κόστος, είναι καλύτερο ένα εξουσιοδοτημένο;


Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι καλύτερο από ένα οποιοδήποτε άλλο συνεργείο. Σίγουρα, σε μία επίσημη αντιπροσωπεία θα συναντήσεις εξειδικευμένο προσωπικό με τεχνικές γνώσεις για το αυτοκίνητό σου. Ωστόσο, αυτό είναι εξίσου πιθανό να συμβεί και σε ένα ανεξάρτητο συνεργείο.

Το σημαντικό είναι να κάνεις τα service του αυτοκινήτου στην ώρα τους, να φροντίζεις για την καλή κατάστασή του και να συγκεντρώνεις όλες τις εργασίες του σε ένα book service. Όσο για το συνεργείο; Η επιλογή είναι δική σου – με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα της καθεμίας!

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!


Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!

 

Exit mobile version