Εάν αναζητάς μεταχειρισμένο και θέλεις να νιώθεις ασφαλής με την επιλογή σου, τότε ενδεχομένως θα ψάχνεις να αγοράσεις κάποιο αυτοκίνητο που να συνοδεύεται με εγγύηση.

Τι ισχύει όμως με την εγγύηση στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα;

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα, οπότε υποθέτουμε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας σου, θα σοy δημιουργηθούν και αρκετές απορίες.

Σε αυτό το άρθρο δίνουμε τις απαντήσεις που ζητάς και ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε ώστε να κάνεις την καλύτερη αγορά αυτοκινήτου της ζωής σου!

Τι είναι η εγγύηση;

Μέχρι και μερικές δεκαετίες πριν, εγγύηση θα έβρισκες μόνο σε καινούρια αυτοκίνητα. Η άνθηση όμως της αγοράς των μεταχειρισμένων στη χώρα μας οδήγησε πολλούς επαγγελματίες να προσφέρουν εγγυήσεις στα αυτοκίνητά τους, ως ένδειξη φερεγγυότητας.

Ο σκοπός λοιπόν της εγγύησης σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι να διασφαλίσει στον αγοραστή ότι σε περίπτωση σοβαρών μηχανικών, ηλεκτρολογικών ή ηλεκτρονικών βλαβών, θα είναι πλήρως καλυμμένος για το χρονικό διάστημα που έχει συμφωνηθεί.

Η μορφή της εγγύησης όμως δεν μπορεί να είναι προφορική αλλά μόνο γραπτή. Στο έντυπο λοιπόν θα πρέπει να ορίζεται ξεκάθαρα το περιεχόμενό της, δηλαδή τι περιλαμβάνει και τι όχι, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για την ισχύ της.

Παρόλα αυτά, όταν ο αγοραστής παραλαμβάνει από τον έμπορο το έντυπο της εγγύησης και το υπογράφει, δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι γνωρίζει πραγματικά το περιεχόμενο των όρων της.

Αυτό αποδεικνύεται με τα παρακάτω στοιχεία:

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, οι αναφορές που υποβάλλονται από τους καταναλωτές σχετικά με τον κλάδο του αυτοκινήτου αποτελούν το 3,3% του συνόλου των υποθέσεων, ενώ το 12,6% αυτών αφορούν θέματα εγγύησης.

Πόση διάρκεια έχει η εγγύηση στα μεταχειρισμένα;

Η διάρκεια της εγγύησης βρίσκεται στην ευχέρεια του κάθε εμπόρου. Αυτή κυμαίνεται μεταξύ 3 μηνών έως και 2 χρόνων και εξαρτάται από την ποιότητα των αυτοκινήτων που πουλάει κανείς αλλά και βάσει όλων των τεχνικών ελέγχων που έχει διενεργήσει.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ως δεδομένα, ένας έμπορος ορίζει την αντίστοιχη χρονική διάρκεια της εγγύησης για τα αυτοκίνητά του.

Στην ουσία, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι κατά ρητή επιταγή του νόµου (Αρ.5, παρ.3) “εύλογη σε σχέση µε την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος”.

Επομένως, κατά την πώληση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, ο έμπορος οφείλει να ενηµερώσει τον καταναλωτή για την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Η Spotawheel είναι η μόνη εμπορία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη που δίνει δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια. Όταν είσαι 100% σίγουρος για τα αυτοκίνητα που πουλάς, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.

Τι ισχύει με τη συντήρηση του αυτοκινήτου εν μέσω της εγγύησης;

Αγοράζεις λοιπόν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με εγγύηση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Αρχίζεις και το “κακοποιείς” έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως ό,τι και να συμβεί θα είσαι καλυμμένος από την εγγύση;

Φυσικά και όχι!

Κάθε εγγύηση πρέπει να συνοδεύεται και με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα φροντίδας, χρήσης και καλής συντήρησης του αυτοκινήτου.

Αυτό συμβαίνει προκειμένου να αποφευχθούν τα έξοδα επισκευών εξαιτίας της κακής χρήσης, παραμέλησης ή ανεπαρκούς συντήρησης του αυτοκινήτου.

Για παράδειγμα, η 5ετής εγγύηση στα αυτοκίνητα της Spotawheel ισχύει υπό 3 προϋποθέσεις:

  1. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συντηρεί το αυτοκίνητο (service) αποκλειστικά στην επίσημη αντιπροσωπεία ή εναλλακτικά σε επίσημα εξουσιοδοτημένα ή συμβεβλημένα συνεργεία.
  2. Οι εργασίες συντήρησης πρέπει να συμπληρώνονται αναλυτικά στο βιβλίο εργασιών service.
  3. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου υποχρεούται να τηρεί απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα (προτεινόμενες ημερομηνίες) των συντηρήσεων όπως προτείνει ο κατασκευαστής είτε ημερολογιακά είτε στα όρια των χιλιομέτρων που προτείνει.

Μάθε περισσότερα για την εγγύηση της Spotawheel, εδώ!

Από ποιον καλύπτονται οι εγγυήσεις;

Όταν η χρονική διάρκεια της εργοστασιακής του εγγύησης ενός αυτοκινήτου λήξει, τότε η εγγύηση καλύπτεται από τον ίδιο τον έμπορο ή από ασφαλιστικές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται.

Εξαρτάται με την οικονομική πολιτική της εκάστοτε εμπορίας.

Στην περίπτωση που η εγγύηση καλύπτεται από ασφαλιστική εταιρία, ο έμπορος θα πρέπει να αποστείλει γραπτώς για κάθε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο τα αποτελέσματα των τεχνικών ελέγχων ώστε η εταιρία να ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάστασή τους.

Αναλόγως την κατάσταση αλλά και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε μοντέλου, υπάρχει και το ενδεχόμενο η ασφαλιστική εταιρία να μην δεχθεί να το καλύψει με εγγύηση.

Πόσο κοστίζει η εγγύηση;

Οι περισσότεροι έμποροι, θεωρητικά, παρέχουν δωρεάν εγγύηση για τα αυτοκίνητά τους. Ωστόσο αυτό πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς στην τελική τιμή του προϊόντος συμπεριλαμβάνουν και το κόστος της εγγύησης.

Αν η εγγύηση καλύπτεται από κάποιον τρίτο φορέα, π.χ μια ασφαλιστική εταιρία, τότε το κόστος της αγγίζει έως και τα 1.000€/έτος και κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία, την αξία και τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι όμως είναι το εξής:

Με την παραλαβή του αυτοκινήτου, πρέπει να ζητήσεις την εγγύηση γραπτώς όπου να αναφέρει με ακρίβεια:

  • Ποια μηχανικά, ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά μέρη καλύπτει
  • Ποια σημεία εξαιρούνται
  • Το χρονικό διάστημα της εγγύησης και τα διανυθέντα χιλιόμετρα που καλύπτει για αυτό το διάστημα
  • Τους όρους συντήρησης του αυτοκινήτου καθ’όλη τη διάρκεια της εγγύησης

Μην επαναπαύεσαι στις προφορικές διαβεβαιώσεις! Ζήτα την εγγύηση ΓΡΑΠΤΩΣ!

Βάσει νόμου (άρθ.5, παρ.4), “όταν παρέχεται εγγύηση στον καταναλωτή, ο προμηθευτής οφείλει να παρέχει αυτήν εγγράφως ή με άλλο τεχνικό μέσο αποτύπωσης που μπορεί να είναι διαθέσιμο και προσιτό στον καταναλωτή.”

Με άλλα λόγια, αν η εγγύηση δεν είναι γραπτή… ΔΕΝ είναι εγγύηση.

  • Tip! Ορισμένοι έμποροι αποφεύγουν να πουν ότι το κόστος της εγγύησης συμπεριλαμβάνεται στην τελική τιμή του αυτοκινήτου. Ένα έξυπνο τρικ για να εξακριβώσεις τι ισχύει είναι να ζητήσεις έκπτωση αντί για την εγγύηση και να δεις τις αντιδράσεις. Αν η εγγύηση καλύπτεται από κάποιον τρίτο φορέα, τότε θα αποκαλυφθεί.

Ποια αυτοκίνητα ΔΕΝ παίρνουν εγγύηση;

Κατά μέσο όρο, οι -λίγες- ασφαλιστικές που παρέχουν εγγυήσεις σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, θέτουν ως προϋπόθεση τα οχήματα να είναι νεότερα της 10ετίας και με λιγότερα από 130.000 χιλιόμετρα.

Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα.

Σύμφωνα με τη διεθνή ασφαλιστική MAPFRE ASISTENCIA, η εγγύηση δεν θα πρέπει να προσφέρεται στις παρακάτω περιπτώσεις.

  • Σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν από εταιρίες ενοικιάσεων
  • Σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών όπως ασθενοφόρα, αστυνομικά οχήματα, οχήματα σχολών οδήγησης, κ.λπ.
  • Σε αυτοκίνητα που συμμετείχαν σε ερασιτεχνικούς είτε επαγγελματικούς αγώνες ταχύτητας
  • Σε αυτοκίνητα που έχουν περιστροφικό κινητήρα (τύπου Wankel), ηλεκτροκινητήρα ή άλλο τύπο μη συμβατικού κινητήρα, υβριδικά
  • Σε αυτοκίνητα που έχουν υποστεί τροποποιήσεις και βελτιώσεις εκτός εργοστασιακών προδιαγραφών
  • Σε αυτοκίνητα που έχουν υποστεί παρέμβαση στον μετρητή χιλιομετρικών αποστάσεων πριν ή μετά την πώλησή τους.
  • σε αυτοκίνητα περιορισμένης παραγωγής ή μοντέλα που ανήκουν σε μάρκες οι οποίες διέκοψαν τις πωλήσεις τους τουλάχιστον πριν μια δεκαετία.

Δυστυχώς, πολλά από τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην παραπάνω λίστα, θα τα βρεις να πωλούνται στην αγορά των μεταχειρισμένων και μάλιστα με την “υπόσχεση” της εγγύησης.

Η τακτική είναι γνωστή δεκαετίες τώρα: Μόλις το αγοράσεις και συμβεί το αναπάντεχο, ο έμπορος είτε θα κάνει πως δεν σε γνωρίζει και θα αρνείται οποιαδήποτε σχέση μαζί σου, είτε θα ακούσεις το γνωστό… “Μεταχειρισμένο ήταν, τι περίμενες ότι δεν θα έχει φθορές;”

Τα μάτια δεκατέσσερα!

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!

Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!