Μέχρι πρότινος, στο άκουσμα ενός αυτόματου αυτοκινήτου το μυαλό των περισσότερων πήγαινε σε ένα μεγάλο πολυτελές saloon ή ένα θηριώδες SUV. Έχοντας ξεπεράσει κατάλοιπα και στερεότυπα του παρελθόντος, το αυτόματο κιβώτιο έχει καθιερωθεί στη σύγχρονη αυτοκίνηση για να καλύψει μία σειρά από ανάγκες.

Και ενώ η άνεση στο παρελθόν μπορεί να φαινόταν ως πρωταρχικός λόγος για την επιλογή ενός αυτόματου κιβωτίου, αυτό έχει αντικατασταθεί από την ευκολία και την πρακτικότητα. Γιατί, ποιος δεν θα ήθελε αυτές οι δύο λέξεις να συνοδεύουν το αυτοκίνητο που τον συντροφεύει στην καθημερινότητα του. Και ποιος τύπος αυτοκινήτου είναι καταλληλότερος από τον προφανή: Τα hatchbacks.

Έχοντας αναλύσει στο παρελθόν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός αυτόματου αυτοκινήτου, η επιλογή είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση. Παρακάτω θα δούμε τα καλύτερα αυτόματα μικρά  hatchbacks της αγοράς για να επιλέξεις εκείνο που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις!

1.Mini Cooper


Το Mini Cooper έχει γράψει τη δική του ιστορία στην αυτοκίνηση. Έχει καταφέρει να συνδυάσει τα ρετρό στοιχεία και τις κλασσικές γραμμές του με μία μοντέρνα αισθητική και οπτική. Μετά το πέρασμά του στη νέα εποχή δεν θα μπορούσε να μην προσαρμοστεί και στη ζήτηση του αγοραστικού κοινού για αυτόματο κιβώτιο.

Έτσι, ενώ οι πρώτες γενιές του Mini Cooper (R53) εφοδιάζονταν με ένα αυτόματο CVT κιβώτιο που πολλοί παραπονιόντουσαν ως θορυβώδες και “αργό” τα μετέπειτα μοντέλα άλλαξαν. Η επόμενη γενιά του Mini, R56 (2006-2014), εξοπλιζόταν με ένα αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής, γνωστό και ως Steptronic. Αυτό συνεχίστηκε έως και την τελευταία γενιά F56, με τα πρώτα μοντέλα της γενιάς αυτής να εφοδιάζονται με το Steptronic.

Παρόλα αυτά, αυτό άλλαξε και το τελευταίο facelift της εταιρείας έφερε μία ριζική αλλαγή. Από το 2018 που έγινε το Facelift (ή LCI όπως προτιμά η BMW να το αποκαλεί για τα μοντέλα του ομίλου της), τα Mini Cooper διαθέτουν κιβώτιο διπλού συμπλέκτη στις αυτόματες εκδόσεις τους.

Με λίγα λόγια, το τελευταίο LCI της εταιρείας εκτός από τα αναβαθμισμένα πίσω φώτα που σχηματίζουν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και κάποιες άλλες μικρές αλλαγές στην εμφάνιση και στον κινητήρα, έδωσε στα Mini Cooper μοντέλα το DCT της BMW. Πρόκειται για ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με το οποίο εξοπλίζονται όλα τα Mini Cooper μοντέλα από το 2018 κι έπειτα, από το Mini One μέχρι το JCW!

2.Renault Clio

Το Renault Clio αποτελεί ακόμα ένα μοντέλο που έκανε τη μετάβαση του και πέρασε στην κατηγορία των Dual Clutches. Μία κατηγορία που προσωπικά αγαπάμε στη Spotawheel και πιστεύουμε ότι αποτελεί την ιδανική επιλογή στα αυτόματα κιβώτια. Μία δοκιμή ενδεχομένως να σε πείσει.

Κι, ενώ, το Renault Clio στις πιο οικονομικές αυτόματες εκδόσεις του εφοδιάζεται με κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης CVT, στην πιο ισχυρή του έκδοση επιλέγει ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Κάτι απόλυτα λογικό και που ταιριάζει με το ύφος και τη χρήση της κάθε έκδοσης. Δηλαδή, στην οικονομική έκδοση των 1.000 κυβικών έρχεται με το CVT κιβώτιο που είναι εστιασμένο στην κατανάλωση και την οικονομία. Αντίθετα, στην πιο γρήγορη απλή έκδοση των 1.300 κυβικών (130 άλογα) επιλέγεται κιβώτιο διπλού συμπλέκτη για σπορ αίσθηση και ταχύτητα!

3.Peugeot 208

Στον αντίποδα του Clio βρίσκεται το Peugeot 208 που αποτελεί και τον άμεσο ανταγωνιστή εκ Γαλλίας. Το 208 επιλέγει ένα 8τάχυτο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής για τα αυτόματα μοντέλα της σειράς. Αξίζει να αναφερθεί πως εξοπλίζονται και με ειδικά paddles στο τιμόνι, κάτι που δεν αποτελεί συνήθης πρακτική.

Εξαίρεση αποτελεί το ηλεκτρικό e-208. Η ηλεκτρική έκδοση του 208 αποτελεί το φθηνότερο 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο της αγοράς. Αυτό εφοδιάζεται με ένα ειδικό κιβώτιο Single Speed Automatic που προτιμάται και σε άλλα ηλεκτρικά οχήματα.

4.Audi A1 – Volkswagen Polo

Ένα από τα καλά της παγκοσμιοποίησης και της εξαγοράς πολλών θυγατρικών αυτοκινητοβιομηχανιών από μία κεντρική, είναι η χρησιμοποίηση μηχανισμών και τεχνολογιών σε ένα ενιαίο φάσμα μοντέλων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν εφικτό. Με λίγα λόγια, όλα τα μοντέλα του Volkswagen Group εξοπλίζονται με τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη – DSG όπως τα αποκαλεί η εταιρεία.

Και ενώ τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη αποτελούσαν μία ακριβή λύση που δεν επιλέγονταν σε οικονομικές κατηγορίες αυτοκινήτων, η VW είναι αυτή που τα έκανε ουσιαστικά “mainstream”. Έτσι, από μία θηριώδης και εξωπραγματική Bugatti μέχρι το οικονομικό Skoda Fabia, θα συναντήσεις ένα αυτόματο κιβώτιο DSG. Φυσικά, αυτό με όποιες διαφορές και τροποποιήσεις συνεπάγεται η προσαρμογή στα αντίστοιχα δεδομένα. Η γενικότερη τεχνολογία, όμως, και ο τύπος του αυτόματου κιβωτίου είναι ο ίδιος.

Σε όλα τα μικρά hatchbacks του Group (Volkswagen Polo, Audi A1, Skoda Fabia, κτλ.) συναντάει κανείς το κιβώτιο DSG ή S-Tronic όπως το αποκαλεί η Audi. Αυτό συμβαίνει και σε όλα τα μοντέλα του Volkswagen group από το 2010 και έπειτα. Ενώ σε κάποια είχε ξεκινήσει ήδη από το 2006 και ύστερα (Golf, A3).

5.Toyota Yaris

Αντίστοιχη “εμμονή” με τη Volkswagen και τα κιβώτια DSG έχει και η Toyota με τη δική της τεχνολογία. Έτσι, η ιαπωνική εταιρεία επιλέγει κιβώτια συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης (CVT) στα περισσότερα μοντέλα της.

Φυσικά εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί και το δημοφιλέστερο μοντέλο, με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα μας, Toyota Yaris. Το ιαπωνικό supermini εφοδιάζεται με κιβώτιο CVT σε όλες τις εκδόσεις του ως αυτόματο. Η Toyota εμμένει σε αυτή την επιλογή, και μεταξύ μας καλά κάνει! Αφού ενισχύει τον οικονομικό χαρακτήρα και την ευκολία που αποζητάει κανείς σε ένα Yaris.

Στο τέλος της ημέρας, η επιλογή ενός αυτόματου κιβωτίου είναι υποκειμενική υπόθεση. Ο καθένας επιλέγει με βάση τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που αυτό προσφέρει. Και εάν η επιλογή ενός οικονομικού μικρού hatchback μπορεί να φαντάζει ως ιδανική για ένα αυτόματο κιβώτιο, αυτό εξαρτάται από τον τύπο του και κατά πόσο αυτό ταιριάζει στις ανάγκες και το στυλ του κάθε οδηγού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιο και εάν διαλέξεις, θα έχεις δεδομένη την ευκολία και άνεση στην καθημερινότητα σου!

 

Το Επόμενό σου Αυτοκίνητο, Ας Είναι Από τα Καλύτερα!

Στη Spotawheel, καθημερινά ελέγχουμε δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τους πιο αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Τα καλύτερα από αυτά (μόλις 1 στα 20) αναρτώνται στο site μας με λεπτομερείς φωτογραφίες και video.

Εσύ επιλέγεις το αυτοκίνητο που θέλεις, το φέρνουμε για test drive εκεί που σε βολεύει, το παραλαμβάνεις με δωρεάν εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Δες Κορυφαία Αυτοκίνητα!