Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή κι επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι: ζέστη, θάλασσα, ήλιος και οι τάσεις φυγής κάνουν αισθητή την παρουσία τους πιο έντονα από ποτέ. Με τις πρώτες άδειες να κάνουν την εμφάνισή τους, κάθε πιθανός προορισμός έρχεται πιο κοντά από ποτέ.

Είτε θα επιλέξεις ένα μεγάλο roadtrip, είτε θα ταξιδέψεις με καράβι ή αεροπλάνο, κάθε ταξίδι που σέβεται τον εαυτό του περιλαμβάνει ένα αυτοκίνητο. Αφού με αυτό θα δεθείς και θα ανακαλύψεις μαζί του, στο τέλος της ημέρας, όλες τις αξέχαστες εμπειρίες που αφήνει κάθε καλοκαίρι.

Για να μη σε προδώσει, λοιπόν, το αυτοκίνητο απαιτεί και την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση και κακουχία που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει. Άλλωστε, η σωστή προετοιμασία κάνει και τους καλούς… φίλους και είναι αυτή που θα συμβάλλει σε μία αξέχαστη εμπειρία, χωρίς απρόοπτα.

Δες πώς θα προετοιμάσεις σωστά το αυτοκίνητό σου για το ιδανικό ταξίδι, μέσα από τις 9 παρακάτω συμβουλές.

1.Έλεγξε τα υγρά

Πρώτο και απαραίτητο βήμα για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου είναι ο έλεγχος της στάθμης των υγρών. Ο κινητήρας χρειάζεται πολλά και διαφορετικά υγρά για να λειτουργήσει, με τα βασικότερα αυτών να συνοψίζεται στο τρίπτυχο: λάδια, νερό ψυγείου και αντιψυκτικό.

Ο έλεγχος του καθενός από τα παραπάνω διαφέρει, αλλά είναι εξίσου σημαντικός. Αφιέρωσε 5 λεπτά πριν την αναχώρηση ώστε να επιθεωρήσεις τη στάθμη των παραπάνω σε συνδυασμό με το βιβλίο service.

Επίσης, φρόντισε να ελέγξεις και το υγρό στο δοχείο πλυσίματος του παρμπρίζ. Δηλαδή, το υγρό για τα τζάμια. Καθώς, σε ένα ταξίδι είναι σίγουρο ότι θα περάσεις μέρος της διαδρομής σε κάποιον αυτοκινητόδρομο ή εθνικό δίκτυο. Όπου σε συνδυασμό με τις αυξημένες ταχύτητες, το παρμπρίζ λερώνεται εύκολα και ενδέχεται να χρειαστεί να το καθαρίσεις με τους υαλοκαθαριστήρες, για την καλύτερη ορατότητά σου.

Ακόμη, φρόντισε να έχεις μαζί σου κάποιο μπουκαλάκι με νερό. Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, εκτός από την αφυδάτωση των μερών του αυτοκινήτου, συνιστούν την ενυδάτωση των επιβατών αλλά και του ίδιου του οδηγού.

2.Εξοικονόμησε χώρο στο πορτμπαγκάζ

Κακά τα ψέματα, το πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου λειτουργεί λίγο πολύ και ως μίνι αποθήκη. Ειδικά εάν αυτό αφορά το καθημερινό σου αυτοκίνητο. Σακούλες, ρούχα, και κάθε είδους αχρείαστα αντικείμενα κάνουν συχνά την εμφάνισή τους εκεί που δεν το περιμένεις.

Και εάν δεν έβρισκες ποτέ μέχρι τώρα τη διάθεση ή τον χρόνο να κάνεις μία σωστή εκκαθάριση, πριν φύγεις για το καλοκαιρινό σου ταξίδι είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Γιατί όχι μόνο θα μειώσεις το βάρος στο αυτοκίνητο, εξοικονομώντας καύσιμο και βελτιώνοντας την οδική συμπεριφορά, αλλά θα απελευθερώσεις χώρο που θα σου φανεί ιδιαίτερα πολύτιμος. Ειδικά εάν δεν ταξιδεύεις μόνος σου.

Άλλωστε, ποτέ δε φανταζόσουν πόσα πράγματα μπορεί να χωρέσει το αυτοκίνητό σου, μέχρι να χρειαστεί να τα φορτώσεις. Γιατί να μην ξεκινήσεις από μία εκκαθάριση στο πορτμπαγκάζ;

3.Καθάρισέ το

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου αποτελεί μία συχνά καταναγκαστική, αλλά απαραίτητη, διαδικασία. Μπορείς να επιλέξεις από το να το πλύνεις μόνος σου, σε πλυντήριο ή να κάνεις βιολογικό καθαρισμό.

Εμείς, προτείνουμε πριν από το ταξίδι να το πλύνεις μόνος σου, καθώς έτσι ανακαλύπτεις κάθε σπιθαμή του αυτοκινήτου σου καλύτερα από κάθε άλλο τρόπο. Τυχόν χτυπήματα, γρατζουνιές αλλά και λεπτομέρειες στο εσωτερικό που δε γνώριζες, έρχονται όλα πιο κοντά απλά με ένα πλύσιμο στο χέρι.

Σε κάθε περίπτωση, ένα καθαρό αυτοκίνητο πριν από ένα ταξίδι είναι σημαντικό. Καθώς, εκτός από τη φρεσκάδα και ανανέωση που εκπέμπει, βελτιώνει την οδική συμπεριφορά. Ενώ, σε προστατεύει και από τις υψηλές θερμοκρασίες.

4.Κάνε έναν περιμετρικό έλεγχο

Ένας απλός έλεγχος γύρω γύρω από το αυτοκίνητο είναι σωτήριος και ιδιαίτερα σημαντικός. Αφού, μπορεί να διαπιστώσεις από κάποιο ξεφούσκωτο λάστιχο και μικροχτυπήματα έως γενικότερες φθορές που θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου πριν το ταξίδι και την αναχώρηση.

Ο περιμετρικός έλεγχος είναι η πιο απλή διαδικασία, αλλά και αυτή που μπορεί να σε σώσει από επικίνδυνες αλλά και κοστοβόρες παρενέργειες. Γι αυτό μην το αμελήσεις.

5.Έλεγξε τα φώτα

Κάτι που γίνεται μαζί με το παραπάνω βήμα είναι ο έλεγχος των φώτων. Καθώς, ένα μεγάλο μέρος – κατά πολλούς το πιο ξεκούραστο – του ταξιδιού γίνεται το βράδυ, τα φώτα είναι καθοριστικής σημασίας. Ιδιαίτερα, εάν ταξιδεύεις σε κάποιον νησιωτικό ή παραθεριστικό προορισμό που ενδέχεται ένα μεγάλο ποσοστό των δρόμων να μη φωτίζεται επαρκώς.

Απλά άναψε τα φώτα και κάνε τον γύρο του αυτοκινήτου για να διαπιστώσεις τη σωστή λειτουργία τους. Μην ξεχάσεις, μαζί με τα φώτα πορείας να ελέγξεις τους προβολείς, τα φρένα, τα φλας/αλάρμ αλλά και τα φώτα ομίχλης.

6.Συγκέντρωσε όλα τα σκουπίδια

Το ταξίδι συχνά περιλαμβάνει στάσεις, φαγητά, καφέ αλλά και διάφορα μικροσκουπιδάκια όπως αποδείξεις από τα διόδια. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να διαθέτεις μία σακούλα ή ένα χώρο όπου θα συγκεντρώνεις όλα αυτά τα σκουπίδια. Και να μπορείς να τα ξεφορτώνεσαι με την ίδια ευκολία, χωρίς να είναι διασκορπισμένα σε όλους τους χώρους του αυτοκινήτου.

Απλά, φρόντισε να εξασφαλίσεις μία μικρή σακούλα ή κάποιο μικρό αποθηκευτικό χώρο, όπου θα μαζεύεις κάθε λογής σκουπιδάκια που θα προκύψουν σε ένα μεγάλο ταξίδι.

7.Δοκίμασε το φίλτρο αέρα

Καλοκαίρι είναι, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των πρωινών και μεσημεριανών ωρών είναι συνυφασμένο με το aircondition και τον κλιματισμό.

Απόφυγε τις δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως είναι οι έντονες οσμές αλλά και δυσλειτουργία αυτού του -απαραίτητου κακά τα ψέματα- εργαλείου με τον έλεγχο του φίλτρου αέρα και καμπίνας. Μία διαδικασία που θα σου εξασφαλίσει φρέσκο αέρα για τις δύσκολες ώρες του καύσωνα.

8.Πήγαινέ το στο συνεργείο (εάν πλησιάζει το service)

Για το τέλος αφήσαμε ένα βήμα που μπορεί να το παραλείψεις μπορεί και όχι, ανάλογα με την κατάσταση του αυτοκινήτου σου. Έτσι, εάν το service πλησιάζει ίσως είναι πιο κοντά από όσο περίμενες. Μην το αναβάλλεις και επισκέψου το συνεργείο σου νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι θα κάνεις το service μια και καλή μετά από το ταξίδι και την επιπλέον επιβάρυνση. Αλλά κάτι τέτοιο είναι λάθος. Αφού, καθώς πλησιάζει το service το αυτοκίνητο ενδέχεται να παρουσιάσει τυχόν αρρυθμίες ή προβλήματα. Που εάν το επιβαρύνεις με περισσότερα χιλιόμετρα θα λυγίσει και -στο τέλος- θα σε προδώσει.

Έτσι, καλύτερα να κάνεις ένα service νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Αφού μόνο κερδισμένος μπορεί να βγεις.

9.Γέμισέ το

Το γέμισμα του αυτοκινήτου είναι κάτι που μπορεί να αναβάλλεις μέχρι τελευταία στιγμή, αλλά ίσως είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προγραμματίσεις τα συνολικά έξοδα του καυσίμου πριν από το ταξίδι και να το γεμίζεις ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, ένα γέμισμα θα το χρειαστείς. Και καλό είναι να το κάνεις, αφού με αυτό τον τρόπο το αυτοκίνητο λειτουργεί καλύτερα. Οι αισθητήρες στο ντεπόζιτο λειτουργούν σε όλη τη στάθμη τους, ενώ μειώνει την υγρασία που συσσωρεύεται όταν μένει το καύσιμο κάτω κάτω. Άλλωστε, η αίσθηση που σου δίνει ένα γεμάτο ρεζερβουάρ είναι ότι μπορείς να πας παντού. Όπως ακριβώς αισθάνεσαι και πριν από το ιδανικό roadtrip.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!