Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι ο βιολογικός καθαρισμός και η απολύμανση πρέπει να γίνεται μόνο όταν ένα αυτοκίνητο αλλάζει ιδιοκτήτη ή μετά από μία ακραία κατάσταση υπερβολικής βρωμιάς.

Η δυσάρεστη επίσκεψη του κορονοϊού στη ζωή μας, ήταν μία καλή αφορμή για να καταλάβουμε ότι η υγιεινή του αυτοκινήτου μας είναι πολύ πιο σπουδαία από ένα απλό πλύσιμο μέσα-έξω!

Βιολογικός καθαρισμός

Ας ξεκινήσουμε με το βιολογικό καθαρισμό. Εξειδικευμένα συνεργεία αναλαμβάνουν την υπηρεσία του βιολογικού καθαρισμού με κόστος που κυμαίνεται από 30-60 ευρώ. Πώς γίνεται αυτός;

Η διαδικασία ξεκινά με ένα βαθύ ξεσκόνισμα του εσωτερικού με δυνατή επαγγελματική σκούπα. Στη συνέχεια, το πλυστικό μηχάνημα ψεκάζει με ειδικό καθαριστικό σε όλα τα δύσκολα σημεία (όπως οι ραφές των καθισμάτων ή οι υποδοχές των ζωνών ασφαλείας).

Το φάρμακο εισχωρεί σε βάθος και απολυμαίνει, διώχνοντας κυρίως τα ακάρεα, τα μικρόβια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η διαδικασία που διαρκεί από 2-4 ώρες (ανάλογα το μέγεθος του αυτοκινήτου και τον τύπο των καθισμάτων), ολοκληρώνεται με αναρρόφηση του υγρού και μαζί όλων των δυσάρεστων μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, ο βιολογικός καθαρισμός στο αυτοκίνητο πρέπει να γίνεται κάθε δύο μήνες ενώ, στην περίπτωση που μεταφέρουμε βρέφη, μικρά παιδιά ή κατοικίδια, τότε η ανάγκη για βιολογικό καθαρισμό γίνεται επιβεβλημένη.

Προσοχή! Δεν αρκεί ο κλασσικός ολιγόλεπτος καθαρισμός διότι, μπορεί μεν το εσωτερικό να μυρίζει όμορφα και το αμάξωμα να λάμπει, όμως οι δυσάρεστοι επισκέπτες ξέρουν να κρύβονται πολύ καλά.

Απολύμανση καμπίνας

Η απολύμανση του εσωτερικού του αυτοκινήτου μας είναι μία ξεχωριστή ιστορία. Είναι εξίσου σημαντική για την υγιεινή του οχήματος και των επιβατών ενώ, σε αντίθεση με το βιολογικό καθαρισμό, μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε και μόνοι μας.

Στο εμπόριο μπορεί εύκολα να βρει κανείς ένα καλό απολυμαντικό σπρέι καθαρισμού των αεραγωγών, με κόστος γύρω στα 20€ (συνήθως κρατάει για 2 χρήσεις). Αφού απενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό ή το A/C, βάζουμε το ειδικό ακροφύσιο ή ακόμη και ένα απλό λάστιχο στον κεντρικό αεραγωγό και αδειάζουμε το μισό από το περιεχόμενο.

Αφού το αφήσουμε να δράσει για 10’, ενεργοποιούμε και πάλι το σύστημα εξαερισμού και αφήνουμε το προϊόν να δράσει με κλειστή την καμπίνα και εμάς εκτός του οχήματος. Καλό είναι ο χώρος να αεριστεί καλά πριν μπούμε και πάλι στο αυτοκίνητο.

Η διαδικασία αυτή γίνεται γιατί οι αεραγωγοί και όλο το σύστημα κλιματισμού αποτελούν ιδανική κρυψώνα για τα μικρόβια και δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να αντιμετωπιστούν.

Μία ακόμη κίνηση ματ που ξεχνάμε συχνά, είναι η αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας κάθε 6 μήνες. Εκεί συσσωρεύονται μύκητες και παθογόνοι ιοί και καλό είναι πριν την απολύμανση να αντικατασταθεί το φίλτρο που τους φιλοξενεί.

Το κόστος για ένα φίλτρο καμπίνας είναι μικρό (5-10€), ενώ σε περίπτωση που αναλάβει ειδικό συνεργείο την απολύμανση του κλιματιστικού, το κόστος συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των 40-60€ που απαιτούνται.

Μία ολοκληρωμένη απολύμανση δεν σταματά εκεί.

Για το τέλος αφήσαμε τα προφανή σημεία όπως το τιμόνι, ο επιλογέας ταχυτήτων και οι χειρολαβές, με την υποσημείωση ότι το τιμόνι του αυτοκινήτου φιλοξενεί 4 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με τη λεκάνη της τουαλέτας (!!!)

Το σοκαριστικό αυτό στατιστικό μας ωθεί να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στο καθάρισμα του τιμονιού αλλά και γενικά όλων των επιφανειών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας.

Αυτό γίνεται με αντισηπτικό (με περιεκτικότητα αλκοόλης σε ποσοστό 70% και πάνω), χρησιμοποιώντας πανάκι καθαρισμού με μικροίνες και χωρίς υπερβολικό τρίψιμο.

Εξίσου αποτελεσματικό είναι και το υγρό σαπούνι με νερό, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χλωρίνη ή οξυζενέ, καθώς θα φθείρουν τις επιφάνειες ανεπανόρθωτα.

 

Βιολογικός ή απολύμανση; Και τα δύο!

Μεταξύ βιολογικού καθαρισμού και απολύμανσης υπάρχουν σίγουρα διαφορές, ωστόσο δεν τίθεται θέμα επιλογής ενός εκ των δύο.

Και οι δύο διαδικασίες είναι απαραίτητες για την προσωπική μας υγιεινή.

Ο βιολογικός καθαρισμός καλό είναι να γίνεται ανά δίμηνο. Η απολύμανση κλιματισμού κάθε εξάμηνο.

Η απολύμανση με πανάκια στα επίμαχα σημεία οφείλει να είναι σχεδόν καθημερινή συνήθεια.

Το αυτοκίνητο αποτελεί προέκταση του σπιτιού μας. Περνάμε καθημερινά αρκετό χρόνο, φιλοξενούμε τις οικογένειες μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας.

Αυτός είναι και ο πλέον σημαντικός λόγος που μας υποχρεώνει να δίνουμε και την σημασία που πρέπει στην καθαριότητα του.

Στη Spotawheel προτεραιότητά μας είναι η καλή υγεία των εργαζομένων και των πελατών μας, γι’ αυτό το λόγο παραδίδουμε πάντοτε τα αυτοκίνητα έχοντας πρώτα περάσει από όλες τις διαδικασίες απολύμανσης και βιολογικού καθαρισμού.