Η χρηματοδότηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με Γραμμάτια ή με Δόσεις μέσω τραπέζης. Στη δεύτερη περίπτωση – η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη – έχουμε αναφερθεί εκτενώς. Τι ακριβώς είναι, όμως, το αυτοκίνητο με γραμμάτια και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε σχέση με το δάνειο;

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα γραμμάτια. Πώς τα παίρνεις, σε τι επιτόκια κυμαίνονται, σε ποιο όνομα είναι το αυτοκίνητο και τελικά συμφέρει περισσότερο από ένα δάνειο;

Ας αρχίσουμε!

Τι είναι τα γραμμάτια;


Τα γραμμάτια – ή συναλλαγματικές – είναι μία μορφή διακανονισμού για την αγορά ενός αυτοκινήτου μέσω χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση δε γίνεται μέσω τραπέζης και με μορφή δανείου, αλλά απευθείας από τον έμπορο (ή την εταιρεία). Στην ουσία ο έμπορος αναλαμβάνει τον ρόλο της τράπεζας, χρηματοδοτώντας το ποσό εξόφλησης.

Στη συνέχεια, είσαι υπόχρεος για το οφειλόμενο ποσό στον εκάστοτε έμπορο και όχι στην τράπεζα. Η όλη διαδικασία γίνεται μέσω συμβολαιογράφων, ιδιωτικών συμφωνητικών και συμβολαίων.

Προσοχή! Πολλοί υποστηρίζουν και διαφημίζουν τη δυνατότητα γραμματίων χωρίς τράπεζα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία γίνεται μέσω τράπεζας.

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα


Όταν στα γραμμάτια δε μεσολαβεί τράπεζα, δίνεται η δυνατότητα για αγορά αυτοκινήτου μέσω χρηματοδότησης σε περιπτώσεις που θα ήταν αποκλεισμένοι από τραπεζικό δανεισμό. Για παράδειγμα, ανθρώπους χωρίς σταθερό εισόδημα ή με κόκκινα δάνεια.

Ωστόσο, όταν δε μεσολαβεί η τράπεζα ο έμπορος αναλαμβάνει τον ρόλο αυτής. Έτσι ο έμπορος έρχεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο ρίσκο. Τι σημαίνει αυτό;

  • Προκαταβολή
  • Υψηλό επιτόκιο

Ο έμπορος θα ζητήσει μεγαλύτερες διασφαλίσεις σε σχέση με μία τράπεζα, αφού πρέπει να εξασφαλίζεται με κάποιον τρόπο για το ρίσκο που παίρνει. Εκτός από εγγυητές, μισθοδοσίες και λοιπές εγγυήσεις, αυτό συνεπάγεται δύο βασικά στοιχεία: Προκαταβολή και Επιτόκιο.

Η προκαταβολή στα γραμμάτια συνήθως ορίζεται στο 50% της τιμής του αυτοκινήτου. Φυσικά, αυτό διαφέρει ανάλογα τον έμπορο και την εταιρεία. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που διαφημίζεται μηδενική προκαταβολή είναι πάντα σε συνεργασία με τράπεζα.

Ακόμα ένα θολό σημείο στα γραμμάτια είναι το επιτόκιο τους. Το υψηλό ρίσκο χρηματοδότησης του εμπόρου – σε σχέση με ένα πιστοληπτικό ίδρυμα – αντικατοπτρίζεται σε ένα μεγάλο επιτόκιο. Έτσι, σε περιπτώσεις που δεν παρεμβαίνει καθόλου η τράπεζα στα γραμμάτια, το επιτόκιο μπορεί να ξεπεράσει και το 15%.

Ιδιοκτήτης εγώ ή ο έμπορος;


Ένα από τα θολά σημεία στη διαδικασία αγοράς με γραμμάτια είναι ο τίτλος της ιδιοκτησίας. Ενώ στις περιπτώσεις δανεισμού, το αυτοκίνητο μεταβιβάζεται στο όνομά σου με παρακράτηση κυριότητας, στα γραμμάτια δεν ισχύει το ίδιο.

Όταν βάζεις γραμμάτια, στην ουσία κάνεις μία είδους συμφωνία με τον έμπορο να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό του. Κάτι σαν το leasing. Το αυτοκίνητο παραμένει στο όνομα του εμπόρου και η κυριότητα δεν περνάει σε εσένα παρά μόνο όταν περάσει το χρονικό διάστημα και αποπληρωθεί το ποσό.

Για αυτό το λόγο, σε πολλές περιπτώσεις που αργεί ή δυσκολεύεται η πληρωμή, ο έμπορος θα σου πει να επιστρέψεις το αυτοκίνητο. Αφού στην ουσία παραμένει δικό του. Έτσι, οι περισσότεροι έμποροι ζητάνε το αυτοκίνητο να είναι ασφαλισμένο με μικτή ασφάλεια για όσο διάστημα διαρκούν τα γραμμάτια.

Μπορώ να εξοφλήσω τα γραμμάτια όποτε θέλω;


Σε αντίθεση με το δάνειο και τις δυνατότητες που δίνει, τα γραμμάτια είναι πιο περιορισμένα. Έτσι, συνήθως δεν υπάρχει δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορείς να γλιτώσεις τους επιβεβλημένους τόκους όποτε εσύ θελήσεις.

Ακόμα, σε περιπτώσεις που τα γραμμάτια δίνονται από τον έμπορο πρέπει να γνωρίζεις ότι εκτός από περιορισμένες δυνατότητες υπάρχουν και μειωμένες διαφυλάξεις. Σε έκτακτα γεγονότα δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη. Για παράδειγμα, στη διάρκεια των lockdowns και με την αναστολή εργασιών πολλά δάνεια πέρασαν σε καθεστώς στήριξης. Κάτι ανάλογο δε συνέβη με τα γραμμάτια, που βασίζεσαι στην καλή θέληση και συνεργασία του εμπόρου…

Τι είναι το δάνειο;


Από την άλλη μεριά, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός αυτοκινήτου μέσω δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, ένα πιστοληπτικό ίδρυμα (τράπεζα) αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση του ποσού το οποίο αποπληρώνεται σταδιακά και σε δόσεις.

Το δάνειο αποτελεί την πιο κοινή και συνήθης πρακτική χρηματοδότησης. Γι αυτό και μπορείς να βρεις δυνατότητες όπως 0% προκαταβολή και αποπληρωμή οποιαδήποτε στιγμή.
[Υπολόγισε Εύκολα το Ιδανικό Ποσό Δόσης του Αυτοκινήτου σου, εδώ]

Τι με συμφέρει;


Το δίλημμα Γραμμάτια ή Δάνειο δεν υφίσταται στην πράξη, αφού το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, εάν αναζητάς ένα αυτοκίνητο χωρίς να διαθέτεις όλο το ποσό και δε μπορείς να δικαιολογήσεις ένα δάνειο στο όνομά σου, τα γραμμάτια είναι η μοναδική λύση. Ή το Leasing, αφού αυτά τα δύο έχουν περισσότερα κοινά παρά διαφορές.

Αντίθετα, το δάνειο αποτελεί την πιο δοκιμασμένη και σίγουρη λύση. Το αυτοκίνητο είναι από την πρώτη στιγμή στο δικό σου όνομα και όχι στο όνομα της εταιρείας ή του εμπόρου. Παράλληλα, εκτός από τη διασφάλιση και εγκυρότητα, μπορείς να κάνεις χρήση μιας σειράς παροχών όπως η μηδενική προκαταβολή και η δυνατότητα εξόφλησης.

Τα γραμμάτια μοιάζουν να έχουν μιας μορφής πλεονέκτημα σε μικρότερες αγορές όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις παρέχουν μία κάπως παραπάνω ασφάλεια, όπως είναι στην επαρχία. Μακριά από “θα τα βρούμε” και υποσχέσεις που αλλάζουν. Και σίγουρα μεγάλη προσοχή στο συμβόλαιο και τους όρους που προβλέπει.
 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!