Η χρηματοδότηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με Γραμμάτια ή με Δόσεις μέσω τραπέζης. Στη δεύτερη περίπτωση – η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη – έχουμε αναφερθεί εκτενώς. Τι ακριβώς είναι, όμως, το αυτοκίνητο με γραμμάτια και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε σχέση με το δάνειο;

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα γραμμάτια. Πώς τα παίρνεις, σε τι επιτόκια κυμαίνονται, σε ποιο όνομα είναι το αυτοκίνητο και τελικά συμφέρει περισσότερο από ένα δάνειο;

Ας αρχίσουμε!

Τι είναι τα γραμμάτια;


Τα γραμμάτια – ή συναλλαγματικές – είναι μία μορφή διακανονισμού για την αγορά ενός αυτοκινήτου μέσω χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση δε γίνεται μέσω τραπέζης και με μορφή δανείου, αλλά απευθείας από τον έμπορο (ή την εταιρεία). Στην ουσία ο έμπορος αναλαμβάνει τον ρόλο της τράπεζας, χρηματοδοτώντας το ποσό εξόφλησης.

Στη συνέχεια, είσαι υπόχρεος για το οφειλόμενο ποσό στον εκάστοτε έμπορο και όχι στην τράπεζα. Η όλη διαδικασία γίνεται μέσω συμβολαιογράφων, ιδιωτικών συμφωνητικών και συμβολαίων.

Προσοχή! Πολλοί υποστηρίζουν και διαφημίζουν τη δυνατότητα γραμματίων χωρίς τράπεζα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία γίνεται μέσω τράπεζας.

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα


Όταν στα γραμμάτια δε μεσολαβεί τράπεζα, δίνεται η δυνατότητα για αγορά αυτοκινήτου μέσω χρηματοδότησης σε περιπτώσεις που θα ήταν αποκλεισμένοι από τραπεζικό δανεισμό. Για παράδειγμα, ανθρώπους χωρίς σταθερό εισόδημα ή με κόκκινα δάνεια.

Ωστόσο, όταν δε μεσολαβεί η τράπεζα ο έμπορος αναλαμβάνει τον ρόλο αυτής. Έτσι ο έμπορος έρχεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο ρίσκο. Τι σημαίνει αυτό;

 • Προκαταβολή
 • Υψηλό επιτόκιο

Ο έμπορος θα ζητήσει μεγαλύτερες διασφαλίσεις σε σχέση με μία τράπεζα, αφού πρέπει να εξασφαλίζεται με κάποιον τρόπο για το ρίσκο που παίρνει. Εκτός από εγγυητές, μισθοδοσίες και λοιπές εγγυήσεις, αυτό συνεπάγεται δύο βασικά στοιχεία: Προκαταβολή και Επιτόκιο.

Η προκαταβολή στα γραμμάτια συνήθως ορίζεται στο 50% της τιμής του αυτοκινήτου. Φυσικά, αυτό διαφέρει ανάλογα τον έμπορο και την εταιρεία. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που διαφημίζεται μηδενική προκαταβολή είναι πάντα σε συνεργασία με τράπεζα.

Ακόμα ένα θολό σημείο στα γραμμάτια είναι το επιτόκιο τους. Το υψηλό ρίσκο χρηματοδότησης του εμπόρου – σε σχέση με ένα πιστοληπτικό ίδρυμα – αντικατοπτρίζεται σε ένα μεγάλο επιτόκιο. Έτσι, σε περιπτώσεις που δεν παρεμβαίνει καθόλου η τράπεζα στα γραμμάτια, το επιτόκιο μπορεί να ξεπεράσει και το 15%.

Ιδιοκτήτης εγώ ή ο έμπορος;


Ένα από τα θολά σημεία στη διαδικασία αγοράς με γραμμάτια είναι ο τίτλος της ιδιοκτησίας. Ενώ στις περιπτώσεις δανεισμού, το αυτοκίνητο μεταβιβάζεται στο όνομά σου με παρακράτηση κυριότητας, στα γραμμάτια δεν ισχύει το ίδιο.

Όταν βάζεις γραμμάτια, στην ουσία κάνεις μία είδους συμφωνία με τον έμπορο να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό του. Κάτι σαν το leasing. Το αυτοκίνητο παραμένει στο όνομα του εμπόρου και η κυριότητα δεν περνάει σε εσένα παρά μόνο όταν περάσει το χρονικό διάστημα και αποπληρωθεί το ποσό.

Για αυτό το λόγο, σε πολλές περιπτώσεις που αργεί ή δυσκολεύεται η πληρωμή, ο έμπορος θα σου πει να επιστρέψεις το αυτοκίνητο. Αφού στην ουσία παραμένει δικό του. Έτσι, οι περισσότεροι έμποροι ζητάνε το αυτοκίνητο να είναι ασφαλισμένο με μικτή ασφάλεια για όσο διάστημα διαρκούν τα γραμμάτια.

Μπορώ να εξοφλήσω τα γραμμάτια όποτε θέλω;


Σε αντίθεση με το δάνειο και τις δυνατότητες που δίνει, τα γραμμάτια είναι πιο περιορισμένα. Έτσι, συνήθως δεν υπάρχει δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορείς να γλιτώσεις τους επιβεβλημένους τόκους όποτε εσύ θελήσεις.

Ακόμα, σε περιπτώσεις που τα γραμμάτια δίνονται από τον έμπορο πρέπει να γνωρίζεις ότι εκτός από περιορισμένες δυνατότητες υπάρχουν και μειωμένες διαφυλάξεις. Σε έκτακτα γεγονότα δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη. Για παράδειγμα, στη διάρκεια των lockdowns και με την αναστολή εργασιών πολλά δάνεια πέρασαν σε καθεστώς στήριξης. Κάτι ανάλογο δε συνέβη με τα γραμμάτια, που βασίζεσαι στην καλή θέληση και συνεργασία του εμπόρου…

Τι είναι το δάνειο;


Από την άλλη μεριά, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός αυτοκινήτου μέσω δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, ένα πιστοληπτικό ίδρυμα (τράπεζα) αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση του ποσού το οποίο αποπληρώνεται σταδιακά και σε δόσεις.

Το δάνειο αποτελεί την πιο κοινή και συνήθης πρακτική χρηματοδότησης. Γι αυτό και μπορείς να βρεις δυνατότητες όπως 0% προκαταβολή και αποπληρωμή οποιαδήποτε στιγμή.
[Υπολόγισε Εύκολα το Ιδανικό Ποσό Δόσης του Αυτοκινήτου σου, εδώ]

Τι με συμφέρει;


Το δίλημμα Γραμμάτια ή Δάνειο δεν υφίσταται στην πράξη, αφού το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, εάν αναζητάς ένα αυτοκίνητο χωρίς να διαθέτεις όλο το ποσό και δε μπορείς να δικαιολογήσεις ένα δάνειο στο όνομά σου, τα γραμμάτια είναι η μοναδική λύση. Ή το Leasing, αφού αυτά τα δύο έχουν περισσότερα κοινά παρά διαφορές.

Αντίθετα, το δάνειο αποτελεί την πιο δοκιμασμένη και σίγουρη λύση. Το αυτοκίνητο είναι από την πρώτη στιγμή στο δικό σου όνομα και όχι στο όνομα της εταιρείας ή του εμπόρου. Παράλληλα, εκτός από τη διασφάλιση και εγκυρότητα, μπορείς να κάνεις χρήση μιας σειράς παροχών όπως η μηδενική προκαταβολή και η δυνατότητα εξόφλησης.

Τα γραμμάτια μοιάζουν να έχουν μιας μορφής πλεονέκτημα σε μικρότερες αγορές όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις παρέχουν μία κάπως παραπάνω ασφάλεια, όπως είναι στην επαρχία. Μακριά από “θα τα βρούμε” και υποσχέσεις που αλλάζουν. Και σίγουρα μεγάλη προσοχή στο συμβόλαιο και τους όρους που προβλέπει.
 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!

 

Άγης

Το πάθος του για το αυτοκίνητο ξεκίνησε από νωρίς, ως χόμπι, αλλά συνδυάστηκε στην πορεία με σπουδές στην Επικοινωνία & ΜΜΕ. Έχει γράψει για εγχώρια αυτοκινητιστικά Μέσα, ενώ η εμπειρία του με τα αυτοκίνητα είναι πρωτίστως βιωματική με μία σειρά μοντέλων, από sport & hatchback έως roadster και SUV ενώ με την πρώτη ευκαιρία θα οδηγήσει οποιοδήποτε αυτοκίνητο, απλά για την εμπειρία!

How did the article look to you? Write me in the comments below

6 comments

 1. Ο/Η Αντώνης Κατσαούνης λέει:

  Πολύ , κατατοπιστικό το άρθρο σας αλλά έχω δυο παρατηρήσεις για την χρηματοδότηση με δάνειο.
  1. Οι τράπεζες πλέον, ειδικά για καινούρια αυτοκίνητα, χρηματοδοτούν χωρίς παρακράτηση κυριότητας.
  2. Το τρέχον επιτόκιο των τραπεζών είναι στο 8,00% συν 0,60% του νόμου 128, ενώ με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα στο δικό σας πλάνο αποπληρωμής, το επιτόκιο που χρεώνετε είναι πάνω από 12%.
  Τέλος θα ήθελα να εκφράσω και ένα παράπονο, σε επικοινωνία μου με στέλεχός σας το καλοκαίρι, σχετικά με δυνατότητα ανταλλαγής, η απάντησή του δεν με ικανοποίησε καθόλου. (Δεν με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ούτε για 1000€ δεν το παίρνω! Πουλήστε το μόνος σας.).
  Το αυτοκίνητο ήταν ένα Land Rover Freelander 2, 3.2Lt βενζίνης/LPG, του 2007. Έτσι χάθηκε μια πώλησή σας των περίπου 50.000€.
  Περιμένω την απάντηση και τα σχόλιά σας.
  Αντώνης Κατσαούνης

  1. Ο/Η Άγης Λαμπράκης λέει:

   Καλησπέρα σας κ. Κατσαούνη,

   Αρχικά σας ευχαριστούμε για το σχόλιο και τις παρατηρήσεις σας. Πράγματι οι τράπεζες προσφέρουν πλέον χρηματοδότηση και χωρίς παρακράτηση κυριότητας. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει κυρίως στα καινούργια αυτοκίνητα – όπως και το επιτόκιο 8% – που αναφέρετε. Εμείς στο άρθρο αναφερόμασταν κατά βάση σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ώστε να γίνει σύγκριση με τα γραμμάτια (στα μεταχειρισμένα τα επιτόκια κυμαίνονται από 11-13% περίπου).

   Όσον αφορά στην επικοινωνία που είχατε το καλοκαίρι με κάποιον εκπρόσωπό μας και ως προς την ανταλλαγή με το Land Rover οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας εξέπληξε δυσάρεστα και ήδη από τη Δευτέρα διερευνάμε τι ακριβώς συνέβη. Το Freelander 2 είναι ένα εξαιρετικό SUV κι ένας τέτοιος τρόπος έκφρασης δε συνάδει με την εταιρεία και απέχει πολύ από την κουλτούρα μας.

 2. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Θελω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μετρητοίς. Τι έκπτωση κάνετε στην τιμή πώλησης που αναγράφετε;

  1. Ο/Η Άγης Λαμπράκης λέει:

   Καλησπέρα σας,

   Οι τιμές που αναγράφονται στα μοντέλα των αυτοκινήτων μας είναι τελικές και απαλλαγμένες από κρυφές χρεώσεις. Στα αυτοκίνητα που ισχύει κάποια έκπτωση, αυτή αναγράφεται ξεχωριστά.

   Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καλέσετε στο 210 700 4963 και να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα για το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει και οποιοδήποτε προβληματισμό σας.

   Σας ευχαριστούμε,

 3. Ο/Η Στέλλα λέει:

  Ενδιαφέρομαι για αυτοκίνητο μεχρι 1400 κυβικά χωρίς προκαταβολή μέσω τραπεζης…Τι χαρτιά χρειάζονται;;;

  1. Ο/Η Άγης Λαμπράκης λέει:

   Καλησπέρα σας, Για την αίτηση δανείου αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου χωρίς προκαταβολή θα χρειαστούν τα παρακάτω έγγραφα:
   – Τελευταίο εκκαθαριστικό
   – Φωτοτυπία ταυτότητας
   – 2 τελευταίες αποδείξεις μισθοδοσίας
   – Λογαριασμός ΔΕΚΟ στο όνομά σας

   Περισσότερες πληροφορίες για την χρηματοδότηση μπορείτε να βρείτε εδώ ή να μας καλέσετε στο 211 234 1039 ώστε να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *