Το Ford Focus είναι ένα compact αυτοκίνητο που παράγεται από το 1998. Είναι σταθερά δημοφιλές στην Ευρώπη και έχει υποστεί αρκετούς επανασχεδιασμούς όλα αυτά τα χρόνια για να συμβαδίζει με τις μεταβαλλόμενες τάσεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Έχει τη φήμη ότι είναι ένα ασφαλές και αξιόπιστο αυτοκίνητο και έχει λάβει πολλά βραβεία για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τις επιδόσεις του. Συνολικά, το Ford Focus θα λέγαμε ότι είναι ένα ευέλικτο αυτοκίνητο που είναι κατάλληλο για πολλές κατηγορίες οδηγών και οδηγικών αναγκών.

Τρίτη γενιά Ford Focus (2011-2018)


Η τρίτη γενιά Ford Focus, που παρουσιάστηκε το 2011, υπήρξε ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο, προσφέροντας μια σειρά από χαρακτηριστικά και επιλογές που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα αγοραστών. Διατίθεται σε στυλ αμαξώματος sedan, hatchback και station wagon και είναι γνωστό για τον κομψό και μοντέρνο σχεδιασμό του.

Για αυτό το review, θα επικεντρωθούμε στην έκδοση hatchback, η οποία είναι η πιο δημοφιλής. Αυτή η γενιά παρουσίασε επίσης το Ford Focus Electric, την πρώτη ηλεκτρική έκδοση του αυτοκινήτου που πουλήθηκε στην Ευρώπη. Η τρίτη γενιά Ford Focus διαθέτει επίσης μια σειρά προηγμένων χαρακτηριστικών τεχνολογίας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Ford SYNC, ενός συστήματος που επιτρέπει τον έλεγχο των λειτουργιών τηλεφώνου και ήχου, καθώς και κάμερα οπισθοπορείας και αισθητήρες στάθμευσης.

Κινητήρες Ford Focus 3ης γενιάς

Όσον αφορά τους κινητήρες, η τρίτη γενιά Ford Focus προσφέρει μια ποικιλία επιλογών για τους Ευρωπαίους αγοραστές. Ο τυπικός κινητήρας βενζίνης είναι ένας τετρακύλινδρος 1,6 λίτρων, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετές διαθέσιμες επιλογές υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα, συμπεριλαμβανομένου ενός κινητήρα EcoBoost 1,0 λίτρων που έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Οι κινητήρες συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων. Εδώ είναι το πλήρες line-up:

  • – 1.0 EcoBoost (βενζίνη, 100 ίπποι, 125 ίπποι & 138 ίπποι, από το 2012)
  • – 1.5 EcoBoost (βενζίνη, 150 ίπποι & 182 ίπποι, από το 2015, αντικαθιστώντας το 1.6 EcoBoost με τις ίδιες ισχείς)
  • – 1.6 Duratec Ti-VCT (βενζίνη, 85 ίπποι, 105 ίπποι & 125 ίπποι, σταμάτησε το 2016)
  • – 1.5 TDCi Duratorq (πετρέλαιο, 95 ίπποι, 105 ίπποι & 120 ίπποι, από το 2014)
  • – 1.6 TDCi Duratorq (πετρέλαιο, 95 ίπποι, 105 ίπποι & 115 ίπποι, σταμάτησε το 2016)
  • – 2.0 TDCi Duratorq (πετρέλαιο, 150 ίπποι, 163 ίπποι & 185 ίπποι)
  • – Electric (23 kWh μπαταρία, αναβαθμίστηκε σε 33.5 KWh το 2017)

Συνήθως στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι αναβαθμίσεις κινητήρα συγχρονίζονται με το λανσάρισμα των facelift. Όμως, όπως μπορείς να δεις παραπάνω, η Ford έκανε πολλές αλλαγές στη σειρά κινητήρων καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του μοντέλου της τρίτης γενιάς.

Πλεονεκτήματα Ford Focus 3ης γενιάς


Ένα από τα σημαντικότερα θετικά στοιχεία της τρίτης γενιάς Ford Focus είναι η οδική συμπεριφορά και η άνεση. Το αυτοκίνητο είναι γνωστό για την ισορροπημένη οδική συμπεριφορά του, η οποία παρέχει ομαλή και άνετη οδήγηση τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες.

Το αυτοκίνητο προσφέρει επίσης καλή οικονομία καυσίμου, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τους κινητήρες EcoBoost, γνωστούς για τις χαμηλές εκπομπές ρύπων και την υψηλή απόδοση.

Το Ford Focus τρίτης γενιάς προσφέρει επίσης ευρυχωρία στο εσωτερικό, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για οικογένειες και όσους χρειάζονται περισσότερο χώρο για επιβάτες ή αποσκευές. Το πορτμπαγκάζ έχει όγκο 362 λίτρα.

Μειονεκτήματα Ford Focus 3ης γενιάς


Το Ford Focus τρίτης γενιάς έχει επίσης κάποια αρνητικά, ένα από τα σημαντικότερα είναι τα χαμηλής ποιότητας υλικά στο εσωτερικό. Πολλοί έχουν σημειώσει ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην καμπίνα είναι φθηνά και δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ορισμένων από τους ανταγωνιστές του αυτοκινήτου. Επιπλέον, το σύστημα ενημέρωσης του αυτοκινήτου είναι ξεπερασμένο και όχι πολύ φιλικό προς τον χρήστη.

Ο πετρελαιοκινητήρας TDCi 1,5 λίτρων είναι γνωστό ότι έχει προβλήματα με τον υπερσυμπιεστή, τα μπεκ ψεκασμού και το σύστημα DPF, ενώ έγινε ανάκληση για τους κινητήρες 1,6 EcoBoost για κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω προβλήματος στο ψυκτικό υγρό. Καταγράφηκαν 29 τέτοια περιστατικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά η Ford διέκοψε τον κινητήρα το 2015 και τα προβλήματα εξαφανίστηκαν.

Ποιο Ford Focus 3ης γενιάς πρέπει να αγοράσω;

Λοιπόν, σίγουρα όχι αυτό με τον 1.6 EcoBoost κινητήρα από τα πρώτα χρόνια παραγωγής. Εάν σκέφτεσαι ένα diesel, αξίζει να αναφερθεί ότι το μοντέλο Ford Focus μετά το facelift έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις στους κινητήρες diesel, ενώ έχει βελτιώσει και άλλα χαρακτηριστικά για την αναβάθμιση της συνολικής οδηγικής εμπειρίας. Επομένως, αυτά τα μοντέλα θεωρούνται λιγότερο προβληματικά από τα μοντέλα πριν το facelift.

Έχοντας κατά νου ένα μοντέλο που έχει υποστεί facelift, η πιο αξιόπιστη επιλογή κινητήρα για την τρίτη γενιά Ford Focus θεωρείται ο κινητήρας EcoBoost 1,0 λίτρων. Αυτός ο κινητήρας είναι γνωστός για την απόδοση καυσίμου και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων, και έχει λάβει θετική κριτική τόσο από ειδικούς όσο και από ιδιοκτήτες.

Τιμές μεταχειρισμένου Ford Focus 3ης γενιάς

Επειδή είναι ένα δημοφιλές αυτοκίνητο υπάρχουν πολλά μοντέλα τρίτης γενιάς εκεί έξω, επομένως δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να βρεις ένα εντός του προϋπολογισμού σου. Αυτήν τη στιγμή, ένα μεταχειρισμένο Ford Focus τρίτης γενιάς ξεκινάει από τα 7.500€.

Αλλά θυμήσου τη γενική σύστασή μας να προτιμάς πάντα το καλύτερο αυτοκίνητο που μπορείς να αντέξεις οικονομικά (αυτό που έχει συντηρηθεί σωστά και είχε κάνει όλα τα σέρβις του στην ώρα τους).

Δες Mεταχειρισμένα Ford Focus

Ποιες εναλλακτικές έχω;

Όσον αφορά τις εναλλακτικές του Ford Focus στην Ευρώπη, υπάρχουν αρκετά μοντέλα που αξίζει να εξετάσεις. Μερικές δημοφιλείς επιλογές είναι το Volkswagen Golf, το Opel Astra και το Honda Civic. Όλα αυτά τα αυτοκίνητα είναι γνωστά για το υψηλής ποιότητας εσωτερικό τους, την προηγμένη τεχνολογία και την καλή οικονομία καυσίμου. Άλλα μοντέλα που πρέπει να εξετάσεις είναι το Seat Leon, το Peugeot 308 και το Renault Megane.