Καθημερινά, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα: την κίνηση στους δρόμους. Ένα φαινόμενο που αντί να φθίνει, ολοένα και αυξάνεται. Με αποτέλεσμα να περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας πίσω από το τιμόνι του – κατά τα άλλα – αγαπημένου μας μέσου μετακίνησης.

Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα, και πώς θα περνάς λιγότερη ώρα της ημέρας κολλημένος στην κίνηση;

Ξεκάθαρη λύση δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχουν 5 απλοί τρόποι για να αποφύγεις την κίνηση της καθημερινότητας και να αξιοποιήσεις περισσότερο τον χρόνο σου…

Ξεκινάμε!

#1 Ψάξε για εναλλακτικές διαδρομές


Ο βασικός κανόνας λέει το εξής: βρες τουλάχιστον 2-3 εναλλακτικές διαδρομές για την καθημερινή σου μετακίνηση. Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερη ποικιλομορφία, όπως για παράδειγμα λεωφόρους, εθνικές οδούς ή στενά πόλεων. Έτσι μειώνεις την πιθανότητα να είναι ταυτόχρονα φρακαρισμένοι όλοι οι δρόμοι.

Σε αυτό θα σε βοηθήσουν online εργαλεία όπως το Google Maps. Εκεί, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις να προσαρμόσεις τη διαδρομή σου προς έναν προορισμό, όπως να αποφύγεις τα διόδια ή τους αυτοκινητόδρομους. Έτσι, μπορείς να ανακαλύψεις όλες τις πιθανές διαδρομές προς τον τελικό προορισμό σου, είτε είναι το σπίτι ή η δουλειά σου.

Ειδικά για τη δουλειά σου, μπορούν να σε βοηθήσουν συνάδελφοι που κινούνται από παρόμοιες περιοχές κι έχουν εξερευνήσει όλες τις πιθανές διαδρομές. Θα εκπλαγείς εάν ανακαλύψεις πόσες εναλλακτικές διαδρομές υπάρχουν. Ειδικά εάν είναι προσβάσιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή και μπορείς να τις αξιοποιήσεις την ώρα που είσαι σταματημένος στην κίνηση ή βλέπεις ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα.

#2 Δοκίμασε τις εναλλακτικές διαδρομές


Το να γνωρίζεις τις εναλλακτικές διαδρομές προς τον τελικό σου προορισμό είναι ένα πράγμα. Το να τις έχεις δοκιμάσει όμως και να ξέρεις πότε και πως σε συμφέρει η καθεμία είναι το πιο σημαντικό.

Κι αυτό, γιατί στα χαρτιά ορισμένες από αυτές τις διαδρομές μπορεί να φαίνονται καλύτερες από άλλες. Αλλά μια ποικιλία παραγόντων, όπως οι διαθέσιμες λωρίδες και το όριο ταχύτητας, μπορεί να συνεπάγεται το αντίθετο. Να θυμάσαι: Η συντομότερη διαδρομή δεν είναι πάντα και η γρηγορότερη.

Ο καλύτερος τρόπος για να το ελέγξεις αυτό, είναι να αφιερώσεις κάποιες ημέρες της εβδομάδας στην εξερεύνηση. Ειδικότερα ημέρες που έχεις την πολυτέλεια να αργήσεις ή δε βιάζεσαι σημαντικά για τη δουλειά, αρκεί να είναι καθημερινές και όχι αργίες. Ώστε να έχεις όσο το δυνατόν καλύτερη και ρεαλιστικότερη εικόνα.

#3 “Παίξε” με την ώρα


Ίσως η σημαντικότερη και πιο αποτελεσματική συμβουλή για να αποφύγεις την κίνηση είναι να αλλάξεις την ώρα εκκίνησης. Πολλές φορές, το να ξεκινήσεις λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα από το συνηθισμένο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τον δρόμο που θα συναντήσεις.
Ας μη γελιόμαστε. Υπάρχουν συγκεκριμένοι δρόμοι που μένουν “κόκκινοι” για ώρες ατελείωτες και μερικά λεπτά διαφορά στην ώρα εκκίνησης δεν κάνουν διαφορά. Όπως για παράδειγμα ο Κηφισός στο διάστημα 8-10 το πρωί. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να συνεννοηθείς να αλλάξεις το ωράριο της εργασίας σου και να ξεκινάς για τη δουλειά σου πολύ νωρίτερα το πρωί.

Θυμίσου: ακόμα και εάν δε μπορείς να αλλάξεις το ωράριο εργασίας σου, το να ξεκινήσεις πολύ νωρίτερα για τη δουλειά σου μπορεί να σου εξοικονομήσει χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μπορείς να φτάσεις νωρίτερα στον χώρο εργασίας σου και να αξιοποιήσεις τον χρόνο που κέρδισες στον καφέ σου ή το πρωινό σου.

#4 Ενημερώσου live για την κίνηση


Πριν ξεκινήσεις για τη δουλειά ή το σπίτι σου καλό θα είναι να συμβουλευτείς κάποιο live εργαλείο που παρακολουθεί την κίνηση. Δύο εφαρμογές που το καταφέρνουν εξαιρετικά αυτό είναι το Google Maps και το Waze.

Το πρώτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και μπορεί να αξιοποιηθεί από κινητό, υπολογιστή – ακόμα και από το ίδιο το αυτοκίνητο εάν διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα. Αρκεί να επιλέξεις την επιλογή για κίνηση/traffic και να σου φανερώσει σε πραγματικό χρόνο ακριβώς που υπάρχει μποτιλιάρισμα. Και πόση ώρα θα χρειαστείς να φτάσεις στον προορισμό σου.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο το Google Maps είναι το γεγονός πως η εικόνα προέρχεται απευθείας από δορυφόρο αλλά και από τα κινητά των χρηστών. Καθιστώντας τα αποτελέσματα αξιόπιστα και πλήρως αντιπροσωπευτικά για κάθε στιγμή.

Το Waze είναι μία λιγότερο δημοφιλής εφαρμογή, η οποία προσφέρει όμως αντίστοιχα πραγματικά αποτελέσματα. Βασίζεται σε μία κοινότητα η οποία αντλεί συνεχώς δεδομένα και ενημερώνει όλους τους χρήστες για ο,τι συμβαίνει στον δρόμο: κίνηση, έργα, παρακάμψεις κ.α.

Σε περίπτωση που είσαι πιο παραδοσιακός, μπορείς να ενημερωθείς από τα ΜΜΕ ή την Τροχαία για την κίνηση στους δρόμους. Εκεί που κερδίζουν σε αξιοπιστία και εγκυρότητα, χάνουν στη ροή και τον πραγματικό χρόνο που προσφέρουν οι εφαρμογές του Ιντερνετ.

#5 Ακολούθα σταθερή πορεία


Πρόκειται για μία συμβουλή που εάν όλοι ακολουθούσαμε ενδεχομένως να μην υπήρχε και καθόλου κίνηση. Αποφεύγοντας τη νευρική οδήγηση και ακολουθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο σταθερή πορεία μειώνεις τα σταμάτα-ξεκίνα και κρατάς μία συνεχή ροή. Σου φαίνεται υπερβολικό; Δες το παρακάτω βίντεο από τη Ford:

Αποφεύγοντας τη νευρική οδήγηση εκτός από τη μείωση του μποτιλιαρίσματος, βοηθάς και στην εξοικονόμηση καυσίμου. Όσο περισσότερο μένεις κολλημένος στην κίνηση, τόσο περισσότερα καύσιμα καταναλώνεις. Εάν, λοιπόν, δε μπορείς να αποφύγεις την κίνηση, τουλάχιστον φρόντισε να σου στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο…

Προσοχή! Μη χρησιμοποιείς παράνομους τρόπους όπως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας ή η ΛΕΑ. Το να θες να αποφύγεις την κίνηση είναι λογικό, όμως το να οδηγείς στη ΛΕΑ εκτός από παράνομο είναι και επικίνδυνο!

Συμπέρασμα

Μαγικός τρόπος να αποφύγεις την κίνηση δυστυχώς δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως τρόποι και πειραματισμοί που μπορούν να κάνουν τη μετακίνησή σου πιο έξυπνη και να σου εξοικονομήσουν χρόνο. Εναλλακτικές διαδρομές, διαφορετικά ωράρια, live παρακολούθηση της κίνησης είναι μερικά από αυτά. Δοκίμασέ τα, δεν έχεις τίποτα να χάσεις.
 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!