Οι εκτεταμένες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων μπορεί να ξεκίνησαν ως κάτι προσωρινό την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο τείνει να αποτελέσει κανονικότητα -το 2021- και ο λόγος είναι απλός: η παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ. Αυτό που ξεκίνησε ως μία δυσάρεστη έκπληξη για όσους ήθελαν να αγοράσουν ένα PlayStation 5, Xbox ή τηλεόραση, έχει πλέον περάσει για τα καλά στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Από τις καθυστερημένες παραδόσεις αυτοκινήτων έως την έλλειψη προμήθειας οικιακών συσκευών και smartphones, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς έλλειψης μικροτσίπ. Τι ακριβώς είναι τα μικροτσιπ, πως προέκυψε η έλλειψή τους, με ποιος τρόπους το αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και πώς μπορεις να βρεις ένα ετοιμοπαράδοτο αυτοκίνητο;

Τι ακριβώς είναι τα μικροτσίπ;


Πρόκειται για μικροσκοπικούς ημιαγωγούς (transistors) κατασκευασμένους από πυρίτιο, το οποίο βρίσκεται στα περισσότερα ορυκτά στην επιφάνεια της γης. Επιτρέπουν τη λειτουργία υπολογιστών, έξυπνων τηλεφώνων, συσκευών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα βασίζονται σε αυτά τα μικροσκοπικά τσιπ για να τροφοδοτήσουν μία σειρά από λειτουργίες, από το σύστημα infotainment έως λειτουργίες ασφαλείας και διάφορα άλλα. Ουσιαστικά, σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο τα πάντα ρυθμίζονται ηλεκτρονικά. Και όλες οι λειτουργίες περνάνε μέσα από μία κεντρική πλακέτα: τα μικροτσίπ.

Τι σημαίνει η έλλειψη τους;


Η έλλειψη των μικροτσιπ καθυστερεί σημαντικά τις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων. Αφού ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει κατασκευαστεί πλήρως αλλά να καθυστερεί στο τελευταίο στάδιο, που είναι η τοποθέτηση των ημιαγωγών. Το πρώτο τετράμηνο του 2021, υπολογίζεται ότι 1.300.000 αυτοκίνητα καθυστέρησαν να παραδοθούν στους νέους ιδιοκτήτες τους.

Όλα τα αυτοκίνητα είναι πλέον τόσο προηγμένα τεχνολογικά που η κρίση επηρεάζει σχεδόν κάθε κατασκευαστή. Τα μικροτσιπ έχουν αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο που λειτουργούν όλα τα σύγχρονα μηχανήματα, με το πυρίτιο να τροφοδοτεί μια βιομηχανία 500 δις δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση του BBC. Μία βιομηχανία από την οποία επηρεάζεται η κατασκευή κάθε καινούργιου προϊόντος: από αυτοκίνητα και υπολογιστές, έως κινητά τηλέφωνα και παιχνιδομηχανές.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σταματήσει να κατασκευάζουν ορισμένα οχήματα εντελώς, ώστε να αποστέλλουν ό,τι διαθέσιμο τσιπ υπάρχει σε οχήματα με υψηλή ζήτηση, όπως τα SUV. Ακόμη, η General Motors και η Ford έχουν αποφασίσει να κατασκευάζουν τα οχήματα χωρίς τσιπ, και στη συνέχεια να τα αφήνουν σταθμευμένα περιμένοντας τους ημιαγωγούς. Μόλις φτάσουν τα τσιπ, αυτά τα οχήματα περνούν στην τελική συναρμολόγηση και αποστέλλονται στις αντιπροσωπείες. Η καθυστέρηση, όμως, αυτή μπορεί να είναι εβδομάδες -ή και μήνες…

Πώς προέκυψε η έλλειψη;


Η έλλειψη των ημιαγωγών είναι αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία αύξησε σημαντικά τη ζήτηση για προσωπικά ηλεκτρονικά είδη, όπως κινητά τηλέφωνα. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο όπου η παραγωγή δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες είχαν κλείσει εκείνο το διάστημα, ακύρωσαν γρήγορα παραγγελίες για ανταλλακτικά με τσιπ. Καθώς πίστευαν πως οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων θα μειώνονταν.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σημείωσαν κατακόρυφη πτώση αρχικά, αλλά γρήγορα ανέκαμψαν με τη συσσωρευμένη ζήτηση και με μεγαλύτερο ρυθμό από πριν. Παράλληλα, πολλές αντιπροσωπείες στράφηκαν στην online αγορά, προσφέροντας παραλαβή και παράδοση στο σπίτι.

Έτσι, όταν τα εργοστάσια ξανάνοιξαν, η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για νέα οχήματα ξεπέρασε την παραγωγή. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στη βιομηχανία των μικροτσιπ.

Τι κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για αυτό;


Ένα άμεσο μέτρο που έχουν πάρει οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι να μειώσουν την παραγωγή οχημάτων που δεν έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση. Ή δεν είναι τόσο κερδοφόρα όσο τα αυτοκίνητα πόλης και τα SUV. Έτσι επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειες στην τοποθέτηση των τσιπ στα αυτοκίνητα που θα τους φέρουν γρήγορα και αποτελεσματικά κέρδη.

Μία ακόμα λύση που έχουν στραφεί διάφορες εταιρείες, είναι να κατασκευάζουν οχήματα χωρίς κάποια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η Tesla έχει βγάλει κάποιες λειτουργίες από το κάθισμα του συνοδηγού. Ενώ, η General Motors αφαίρεσε από πολλά μοντέλα της extra, όπως το σύστημα start-stop και τη μονάδα διαχείρισης καυσίμου.

Επίσης, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν οχήματα και τα σταθμεύουν μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα τσιπ.

Πόσο θα κρατήσει η καθυστέρηση στην παράδοση;


Όσο καιρό διαρκεί η έλλειψη στα μικροτσίπ, τόσο θα καθυστερεί και η παράδοση των καινούργιων αυτοκινήτων. Επομένως, η σωστή ερώτηση είναι: πότε θα καταφέρουμε να έχουμε επάρκεια στα μικροτσιπ;

Εδώ η απάντηση είναι μάλλον… θολή και γενική, αφού κανείς δε μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις και όλα εξαρτώνται από την παραγωγή και τη ζήτηση. Χαρακτηριστικά, ο CEO της Cisco μιλώντας την άνοιξη στο BBC είχε κάνει λόγο για μία κρίση που μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες και θα αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στις παραδόσεις των αυτοκινήτων τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Ετοιμοπαράδοτο αυτοκίνητο: Γίνεται;


Τι συμβαίνει όμως εάν θέλεις ένα ετοιμοπαράδοτο αυτοκίνητο; Ένα αυτοκίνητο που από τη στιγμή που θα το κάνεις δικό σου θα το έχεις και άμεσα στα χέρια σου;

Η ποικιλία στον στόλο της Spotawheel, σε συνδυασμό με τις fast track διαδικασίες, επιτρέπουν την απόκτηση ενός αυτοκινήτου άμεσα, εύκολα και γρήγορα. Αρκεί να περιηγηθείς στο online showroom ή να επισκεφτείς το Car Showcenter στην Ανθούσα, και να διαλέξεις το επόμενο σου αυτοκίνητο. Το οποίο θα φτάσει άμεσα και απλά στα χέρια σου.

Παράλληλα, επιλέγοντας την ανέπαφη αγορά, έρχεται στην πόρτα σου και απολαμβάνεις δικαίωμα επιστροφής 7 ημερών!
 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!