Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως αυτόν του αυτοκινήτου, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως οι “εύκολοι στόχοι”. Είτε πρόκειται για την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, είτε για τη συντήρηση αυτού, οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες αποτελούν εκείνη την κοινωνική ομάδα που πέφτει συχνότερα θύμα εκμετάλλευσης των εκάστοτε ανδρών υπαλλήλων.

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μας μια έρευνα του πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όταν οι γυναίκες αγοράζουν αυτοκίνητο από κάποιον έμπορο (εξουσιοδοτημένο ή μη), πληρώνουν περισσότερα χρήματα από ότι θα πλήρωναν οι άνδρες για το ίδιο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, υπάρχει μια υπόθεση που ίσως να εξηγεί αυτό το φαινόμενο: ορισμένοι πωλητές αυτοκινήτων πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ενήμερες για την αξία ενός οχήματος, καθώς και λιγότερο διατεθειμένες να παζαρέψουν την τιμή του. Για αυτούς τους λόγους, συχνά οι γυναίκες πληρώνουν περισσότερα χρήματα για ένα αυτοκίνητο από ότι οι άνδρες.

Η προκατάληψη όμως που κυριαρχεί για τις γυναίκες είναι τελείως εσφαλμένη. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού TIME, βρήκαμε ότι όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο, οι γυναίκες είναι εντυπωσιακά ενήμερες, αναλύουν περισσότερο τα υπέρ και τα κατά μιας επικείμενης αγοράς και κάνουν περισσότερες πρακτικές ερωτήσεις από ότι οι άνδρες.

Επομένως, γιατί οι γυναίκες καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για ένα αυτοκίνητο από ότι πληρώνουν οι άνδρες;

Οι γυναίκες που απασχολούνται στο συγκεκριμένο χώρο είναι λίγες, πολύ λίγες… Το γεγονός αυτό λοιπόν, ίσως εξηγεί και ως ένα βαθμό το πρόβλημα της διάκρισης των δύο φύλων.

Τα νούμερα “μιλάνε” από μόνα τους: το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στη Γερμανία είναι μόλις 18%, στη Γαλλία 17%, στην Ιταλία 21%, στη Σουηδία 22%*. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι άγνωστο, στο εμπορικό τμήμα της Spotawheel πάντως οι γυναίκες μας αποτελούν το 30% του δυναμικού!

Αφού υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στο ίδιο το επάγγελμα, πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει και διάκριση απέναντι στις γυναίκες κατά την αγοραπωλησία ενός αυτοκινήτου;

Κάτι που μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι άλλο ένα ποσοστό: το 48% των γυναικών στην Ελλάδα διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης, άρα και αγοραστική δύναμη. Οι γυναίκες οδηγοί δηλαδή -και εν δυνάμει αγοραστές αυτοκινήτων- αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στην Ελλάδα.

Το φαινόμενο της διάκρισης αντρών και γυναικών στην αγορά ενός αυτοκινήτου είναι σχεδόν εγκληματικό να συμβαίνει στις μέρες μας. Χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο αγοραπωλησίας αυτοκινήτων και τον χρειαζόμαστε τώρα!

5 Tips για μια γυναίκα πριν αγοράσει αυτοκίνητο

Συλλέξαμε τις 5 βασικότερες συμβουλές που πρέπει να θυμάται μια γυναίκα πριν αγοράσει ένα αυτοκίνητο.

1. Μείνε προσκολλημένη στο αρχικό σου πλάνο!

Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις αποφασίσει ποιος τύπος αμαξώματος ταιριάζει περισσότερο με τις ανάγκες σου, αν χρειάζεσαι κινητήρα diesel ή βενζίνης, χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Μην παρασυρθείς από τον πωλητή που θα σου παρουσιάσει αυτοκίνητα με δεκάδες επιλογές από extras που δεν θα χρειάζεσαι! Stick to the plan!

2. Υπολόγισε σωστά το budget σου

Πριν ξεκινήσεις το ψάξιμο είναι πολύ σημαντικό να καθορίσεις το διαθέσιμο budget. Υπολόγισε ποιο θα είναι το κόστος καυσίμων και συντήρησης του αυτοκινήτου, το ετήσιο κόστος της ασφάλειας, τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελείας (αν έχει). Φυσικά, αν αγοράσεις αυτοκίνητο με δόσεις, συμπεριέλαβε και τις δόσεις μέσα στο σύνολο των ετήσιων εξόδων.

Θα σε συμβουλεύαμε να διαβάσεις το άρθρο μας για το πως να αγοράσεις ένα πραγματικά καλό αυτοκίνητο, εκεί θα μάθεις βήμα-βήμα τα στάδια που θα σε οδηγήσουν στην πιο σοφή αγορά αυτοκινήτου που έχεις κάνει ποτέ!

3. Ενημερώσου για τις τιμές

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, κάποιοι πωλητές αυτοκινήτων θεωρούν πως μια γυναίκα είναι… ένας “εύκολος στόχος”. Διάψευσέ τους κάνοντας την έρευνά σου! “Μπες” online και ψάξε την απάντηση σε οτιδήποτε σε απασχολεί, σήμερα οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι άπειρες και πιο προσβάσιμες από ποτέ. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι έχεις ξεκινήσει ήδη την έρευνά σου, διαφορετικά δεν θα διάβαζες αυτές τις γραμμές!

Σιγουρέψου ότι θα ψάξεις στα διάφορα sites αγγελιών για τα αυτοκίνητα που σε ενδιαφέρουν και θα πάρεις μια “γεύση” για τη μέση τιμή του κάθε μοντέλου.

4. Ένα καλά συντηρημένο μεταχειρισμένο είναι η καλύτερη επιλογή!

Αν αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα σε καινούριο και μεταχειρισμένο, εμείς σαν εμπορία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα σε συμβουλεύαμε να επιλέξεις μεταχειρισμένο, είναι η πιο value-for-money επιλογή που έχεις να κάνεις, καθώς με τα ίδια χρήματα που θα έδινες για ένα καινούριο, τώρα θα πάρεις ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης αξίας και ίσως με πιο πλούσιο εξοπλισμό. Συν τοις άλλοις δεν χάνεις το 15% από την επένδυσή σου για κάθε χρόνο που περνάει. Την υποτίμηση της μεταπωλητικής αξίας του αυτοκινήτου την “πλήρωσε” ο προηγούμενος ιδιοκτήτης…

Ψάξε για ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο, ελληνικής αντιπροσωπείας, με λίγα χιλιόμετρα και γραπτές αποδείξεις των ελέγχων που έχουν γίνει σε αυτό. Στη Spotawheel μαζί με 6 μήνες εγγύηση καλής λειτουργίας όλων των μερών του αυτοκινήτου, έχεις και το δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων σου! Αν δεν σε βολέψει, επιστρέφεις το αυτοκίνητο και παίρνεις τα χρήματά σου πίσω, άμεσα και χωρίς ψιλά γράμματα. Πολύ απλά, όπως θα έκανες και με ένα μπλουζάκι…

5. Εσύ ορίζεις με ποιον θα συνεργαστείς. Κανένας άλλος!

Αν νιώσεις ότι η αντιμετώπισή σου από κάποιον έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ή από κάποιον ιδιώτη δεν είναι η πρέπουσα, τότε φύγε ή ζήτησε να σε φέρουν σε επαφή με κάποιον άλλον, ίσως τον υπεύθυνο. Από τη στιγμή που εσύ πληρώνεις, εσύ καθορίζεις και το πως θα εξελιχθεί μια αγοραπωλησία, κανένας άλλος! Μην χάνεις το χρόνο σου με αγενείς πωλητές και κακούς επαγγελματίες.

 

Πηγές: Ayres, Ian. Yale Law School, http://www.catalyst.org/knowledge/women-automotive-industry, ΤIME magazine