Όπως κάθε φορά, στο τέλος του χρόνου μαζί με την εορταστική περίοδο έρχεται και η τακτοποίηση διαφόρων -οικονομικών και μη- υποχρεωτήτων. Μία από αυτές, και ενδεχομένως η πιο σημαντική, είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας…

Πρόκειται στην ουσία για το “σήμα” του αυτοκινήτου, αυτό που μας επιτρέπει την κίνηση στο οδικό δίκτυο της χώρας. Αν και η τιμολόγηση και οι παράγοντες που επηρεάζουν το ποσό που αναλογεί στο κάθε όχημα έχουν αλλάξει πολλές φορές, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σταθεροποίηση. Με την κατηγοριοποίηση να ποικίλλει ανάλογα την ηλικία, τα κυβικά αλλά και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κάθε αυτοκινήτου.

Πώς υπολογίζονται τα Τέλη Κυκλοφορίας;

Στον υπολογισμό των Τελών Κυκλοφορίας, καθοριστικό ρόλο παίζει η χρονολογία πρώτης αδείας του αυτοκινήτου. Τα αυτοκίνητα 10ετίας κοστολογούνται βάσει ρύπων, ενώ τα παλαιότερα βάσει κυβικών. Πιο συγκεκριμένα, για τα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας από 11/2010 έως 12/2020 το ποσό που πρέπει να πληρωθεί διαμορφώνεται ως εξής:

Για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν εντός του 2021, ισχύει η τιμολόγηση βάσει ρύπων με μία διαφορά. Καθώς το σύστημα μέτρησης των ρύπων έχει αλλάξει, πλέον οι εκπομπές Co2 γίνονται ακολουθώντας το νέο πρότυπο μέτρησης WLTP. Αντί για το παλαιότερο NEDC. Το νεότερο σύστημα φέρει αυστηρότερες προδιαγραφές. Έτσι, για τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν εντός του 2021 (Ημ. Αδείας από 1/2021 κι έπειτα) τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

Για αυτοκίνητα παλαιότερα της 10ετίας, ο υπολογισμός των Τελών Κυκλοφορίας γίνεται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα. Έτσι, για τα μοντέλα με ημερομηνία πρώτης αδείας έως 10/2010, τα Τέλη διαμορφώνονται βάσει του εξής πίνακα:

[Εάν ψάχνεις να ανταλλάξεις το παλιό σου αυτοκίνητο με ένα νεότερο, δες εδώ]

 

Ποια αυτοκίνητα εξαιρούνται;

Όπως φαίνεται και από τους παραπάνω πίνακες, από την υποχρέωση για καταβολή Τελών Κυκλοφορίας εξαιρούνται τα σύγχρονα αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους. Πιο συγκεκριμένα, τα μοντέλα 10ετίας των οποίων οι εκπομπές ρύπων δεν ξεπερνούν τα 90 γραμμάρια/χιλιόμετρο. Ή αλλιώς τα καινούργια αυτοκίνητα με έως 122 εκπομπές Co2.

Πρόκειται στην ουσία για eco-friendly αυτοκίνητα που απολαμβάνουν μία σειρά ελαφρύνσεων, όπως η ελεύθερη διέλευση στον Δακτύλιο.

Έτσι, μαζί με τα σύγχρονα αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας έχουν και όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά.

 

Τι συμβαίνει με τα υβριδικά;

Τα Τέλη Κυκλοφορίας παρέχουν διευκολύνσεις σε πράσινες μορφές καυσίμου, και ως εκ τούτου τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν κάποιες πρόσθετες εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, για τα υβριδικά αυτοκίνητα με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας έως 10/2010:

  • Απαλλάσσονται τελείως εάν ο κυβισμός τους είναι έως 1.549 κ.εκ.
  • Πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας που αναλογούν στο 60% των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων (για κυβικά άνω των 1.549)

Παράδειγμα: Ένα υβριδικό αυτοκίνητο SUV του 2007 και 3.300 κυβικών, υποχρεούται να καταβάλει Τέλη Κυκλοφορίας 690€. Δηλαδή, όσα ένα αντίστοιχο συμβατικό αυτοκίνητο 2.000 κυβικών (αντί για 1.150€ που θα αναλογούσαν με βάση τον πίνακα).

Για υβριδικά αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας από 11/2010, τα Τέλη υπολογίζονται κανονικά βάσει του συστήματος ρύπων. Όπως ισχύει και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Με τη διαφορά ότι τα υβριδικά έχουν ούτως ή άλλως χαμηλές εκπομπές, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να είναι μηδενικά.

Δες Υβριδικά Αυτοκίνητα

 

Τι αλλάζει φέτος;

Από τις 23 Νοεμβρίου 2021 έχει ανοίξει η πλατφόρμα πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας, και όπως κάθε χρόνο υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές. Φέτος, οι αλλαγές αυτές περιορίζονται σε 2 στοιχεία:

  1. Ο διαφορετικός τρόπος μέτρησης των ρύπων
  2. Η διαδικασία πληρωμής

Το πρώτο στοιχείο αναλύθηκε παραπάνω και αφορά στον τρόπο υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν εντός του 2021. Καθώς οι εκπομπές ρύπων των καινούργιων αυτοκινήτων γίνονται βάσει του συστήματος WLTP. Το οποίο αυστηριοποιεί τα πλαίσια, με αποτέλεσμα να “κόβονται” ακόμα και αυτοκίνητα που θεωρούνταν πράσινα.

Για αυτό το λόγο, τα αυτοκίνητα των οποίων το Co2 μετριέται βάσει του WLTP δαιθέτουν ένα πιο ελαστικό πλαίσιο με κάποιες επιπλέον εκπτώσεις.

Η μεγαλύτερη αλλαγή για φέτος αφορά στον τρόπο πληρωμής τους. Γίνεται κατά βάση ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας MyCar και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. Στην ενότητα “Τέλη Κυκλοφορίας οχημάτων” επιλέγεις εάν θέλεις να πληρώσεις online σκανάροντας τον QR κωδικό (στο ειδοποιητήριο) ή μέσω web banking.

[Δες αυτοκίνητα με χαμηλά Τέλη Κυκλοφορίας]

 

Πώς θα εκτυπώσω τα Τέλη Κυκλοφορίας;

Η πληρωμή και εκτύπωση των Τελών Κυκλοφορίας γίνεται κατά βάση ηλεκτρονικά. Υπάρχει και η δυνατότητα για επίσκεψη σε υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Εκεί, μπορεί να γίνει χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών, προκειμένου να εξοφληθούν τα Τέλη.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να επισκεφτούν την πλατφόρμα MyCar. Στη συνέχεια γίνεται η συμπλήρωση των κωδικών. Αφού γίνει η εξόφληση, χορηγείται η βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

 

Μέχρι πότε είναι η προθεσμία;

Η προθεσμία για την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας εκπνέει μαζί με το τέλος του έτους. Πιο συγκεκριμένα, ως τελική ημερομηνία έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2021. Σε περίπτωση που δεν δοθεί κάποια επιπλέον παράταση, η εκπρόθεσμη πληρωμή σημαίνει διπλή πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας.

Παράλληλα, εάν κάποιος επιθυμεί την κατάθεση πινακίδων, και αυτή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Η προθεσμία για την κατάθεση των πινακίδων είναι η ίδια με τα Τέλη. Ενώ σε περιπτώσεις που δίνεται παράταση στα Τέλη Κυκλοφορίας, δίνεται αυτόματα και στις καταθέσεις πινακίδων.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!