Η αγορά ενός αυτοκινήτου είναι για πολλούς μία πρόσχαρη και δημιουργική διαδικασία. Περιλαμβάνει έρευνα, συζήτηση, προσμονή αλλά και χαρά. Μία ευχάριστη διαδικασία που μπορεί εύκολα να αποβεί δυσάρεστη, κάνοντας συγκεκριμένα λάθη.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς όταν πρόκειται να προβεί στην αγορά ενός αυτοκινήτου, είναι να είναι ελλιπώς προετοιμασμένος και ενημερωμένος για αυτό που σκοπεύει να αγοράσει.

Έχοντας καταγράψει και αναλύσει στο παρελθόν τα μεγαλύτερα λάθη στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, ήρθε η ώρα να δούμε και να παρατηρήσουμε τα 5 μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος κατά τη – γενικότερη – αγορά ενός αυτοκινήτου.

#1: Εστιάζουμε αποκλειστικά στην τιμή

Οι περισσότεροι όταν σκέφτονται την απόκτηση ενός αυτοκινήτου θέτουν ως πρωταρχικό μέλημα την τιμή. Και αυτό μπορεί να είναι κάτι που ακούγεται απολύτως λογικό και κατανοητό, ενέχει όμως πολλούς κινδύνους. Γιατί όσο περισσότερο επικεντρώνεσαι στην τιμή, τόσο πιο εύκολα αγνοείς άλλους παράγοντες και προειδοποιητικά στοιχεία, οδηγώντας σε λάθος αποφάσεις.

Είναι φυσικό ότι κανένας μας δεν θέλει να πληρώνει περισσότερα για ένα αυτοκίνητο από όσα του αναλογούν. Έτσι, μπαίνουμε σε ένα τρυπάκι να συγκρίνουμε τιμές και καταστάσεις ώστε να πετύχουμε ένα αυτοκίνητο-ευκαιρία. Και εκεί είναι που γίνεται το μεγαλύτερο λάθος.

Γιατί ακόμα και πανομοιότυπα να είναι τα αυτοκίνητα ως προς τη μάρκα, μοντέλο, εξοπλισμό, για να φτάσεις στο σημείο να το συγκρίνεις με κάποιο άλλο και να βρεις ποιο “συμφέρει” τελικά περισσότερο, θα πρέπει να βρίσκονται και σε παρόμοια κατάσταση ως προς τα χιλιόμετρα, τη μηχανική κατάσταση και τις παροχές. Κάτι που πολλές φορές δεν είναι ευδιάκριτο, και καταλήγουμε σε μία λάθος απόφαση αφού νωρίτερα έχουμε εστιάσει αποκλειστικά στην τιμή.

#2: Αγνοούμε τους όρους και τους τρόπους χρηματοδότησης

Εδώ είναι που συμβαίνει το απόλυτο παράδοξο. Διαπραγματευόμαστε και κάνουμε παζάρια για μία καλύτερη τιμή, αλλά όταν η αγορά αφορά δάνειο βάζουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα επιτόκια και χρονική διάρκεια δανείου, με αποτέλεσμα πολλές φορές η τελική αξία να ξεπερνάει κατά πολύ την αρχική.

Και το κάνουμε αυτό, γιατί στο μυαλό μας το ποσό που εξοικονομούμε τώρα είναι κάτι απτό και άμεσο, ενώ ένα δάνειο αφορά το μέλλον και ως εκ τούτου γινόμαστε πιο “γενναιόδωροι”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να πετυχαίνουν μεγάλα επιτόκια και δύσκολους τρόπους αποπληρωμής.

Φυσικά σε αυτό συμβάλλει και μία κακή και ελλιπής καθοδήγηση που μπορεί να παρασύρει τον υποψήφιο αγοραστή ή ενδεχομένως και να τον παραπλανήσει, κόβοντας μεν από το αρχικό ποσό αλλά προσθέτοντας του σε επιτόκια και απλώνοντας το σε μεγάλο χρόνο αποπληρωμής. Το πιο σημαντικό, επομένως, στην αγορά ενός αυτοκινήτου με δάνειο και χρηματοδότηση, είναι η σωστή και ξεκάθαρη καθοδήγηση ώστε να μη βρεθείς εξαπατημένος και μετανιωμένος.

Δες περισσότερα για τη χρηματοδότηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου εδώ.

#3: Δεν εκτιμούμε σωστά τον χρόνο μας

Με βάση πρόσφατη έρευνα, ένας μέσος Αμερικανός περνάει πάνω από 10 ώρες στην αναζήτηση για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Αντίστοιχα, ο χρόνος που περνάει για να διαπραγματευτεί και να ασχοληθεί με ένα στεγαστικό δάνειο ανέρχεται σε μόλις 5 ώρες.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στο να βρούμε ένα αυτοκίνητο ευκαιρία που χάνουμε την ουσία και επενδύουμε χρόνο και χρήμα που δεν υπολογίζαμε. Μπορεί η φράση του Benjamin Franklin να είναι πια χιλιοειπωμένη και ευρέως γνωστή, όμως αποτελεί μία σταθερή και διαχρονική αξία:

«ο χρόνος είναι χρήμα»

Αρκεί να υπολογίσεις ότι ο χρόνος που επενδύεις στην αναζήτηση ενός αυτοκινήτου ή και οποιοδήποτε αγαθού δεν είναι δωρεάν. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να νομίζεις ότι θα εξοικονομήσεις χρήματα στο μέλλον, αλλά στην πραγματικότητα χαλάς και ξοδεύεις χρήματα ήδη από την ώρα που αρχίζεις και αφιερώνεις. Γιατί ο χρόνος έχει αξία και όσο περισσότερο τον χαρίζεις τόσο πιο εύκολα τον σπαταλάς.

Υπολόγισε, για παράδειγμα, ότι ο ελεύθερος σου χρόνος κοστολογείται στα 8-10€ η ώρα. Ή και παραπάνω, ανάλογα και με το ποσό που αμείβεσαι. Εάν, λοιπόν, αφιερώσεις 10 ώρες έχεις ξοδέψει αβίαστα ένα 100άρι. Όσο περισσότερες οι ώρες τόσο περισσότερα και τα χρήματα.

Μπορεί να ακούγεται επιφανειακό και απλουστευμένο αλλά δεν είναι. Και φυσικά, δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να ερευνούμε και να αφιερώνουμε χρόνο όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο. Άλλωστε αυτό είναι από τα χαρακτηριστικά που αναλύσαμε εξαρχής και που κάνουν την αγορά ενός οχήματος μία ευχάριστη διαδικασία. Στον αντίποδα όμως, η εμμονή και η λάθος εκτίμηση του χρόνου μας μπορεί να μας οδηγήσουν σε λάθος καταστάσεις και σε περιττά έξοδα.

#4: Δεν υπολογίζουμε το κόστος συντήρησης

Όταν αποφασίζουμε να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο, το συναίσθημα αποκτά πρωτεύοντα ρόλο. Η λογική, ωστόσο, είναι αυτή που πρέπει να υπερισχύσει και να μας κρατήσει θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς:

-Πόσο αξιόπιστο είναι το αυτοκίνητο;
-Τι χρήση θα του κάνω και πόσο θα επιβαρύνει τα έξοδά μου;
-Θα έχω χασούρα από τη μεταπωλητική του αξία;

Και εκεί ακριβώς είναι που μπαίνει και πάλι το συναίσθημα και αρχίζουμε και αναλύουμε διάφορους παράγοντες ώστε να δικαιολογήσουμε την αγορά.

Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεσαι ότι θα κρατήσεις αυτό το αυτοκίνητο για 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να χάσεις όσο το δυνατόν λιγότερη υποτίμηση και μεταπώληση. Πόσο ακριβές μπορεί να είναι αυτό όμως;

Αυτό που δεν υπολογίζεις είναι ότι αυτές οι εκτιμήσεις που κάνεις εκείνη τη στιγμή που σε κυριεύει το συναίσθημα μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Με άλλα λόγια αυτό που στην ψυχολογία συναντάται ως μεροληπτική αισιοδοξία (optimism bias). Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, όταν κάποιοι παντρεύονται πιστεύουν ότι ο γάμος θα κρατήσει για πάντα. Αυτό όμως είναι και το αισιόδοξο σενάριο που απαρτίζει μόλις το 40 – 50% των γάμων. Έτσι μετά ξεκινάνε αλλά ζητήματα, όπως η κρίση μέσης ηλικίας κ.α.

Για να παραμείνουμε στο θέμα μας, όμως, όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας ένα ποσό με δυνητικά μελλοντικά έξοδα. Αυτό αφορά κάποια πάγια έξοδα, όπως καύσιμο, ασφάλεια, Τέλη Κυκλοφορίας. Αλλά και έμμεσα κόστη όπως η υποτίμηση και η μεταπωλητική αξία. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι καταλήξαμε στην καλύτερη – και περισσότερο συμφέρουσα – επιλογή για εμάς.

#5: Έχουμε υπερβολικές προσδοκίες

Το 2005, ο ψυχολόγος Barry Schwartz περιέγραφε πως η αφθονία των επιλογών που έχουμε, είναι και αυτή που καταστρέφει ουσιαστικά την ευτυχία μας:

Με τόσες πολλές επιλογές, αισθανόμαστε μία έντονη πίεση για να επιλέξουμε το τέλειο, καθιστώντας μας μία διαρκή ανησυχία για την τελική επιλογή.

Εάν το προϊόν που επιλέγουμε δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, είμαστε απογοητευμένοι. Αυτό μειώνει το στοιχείο της έκπληξης και μας καθιστά σε μία μόνιμη αγχώδη διαδικασία. Ο Schwartz συμβουλεύει ότι τελικά το μυστικό της ευτυχίας είναι να μειώσουμε τις προσδοκίες μας. Και όσο παράλογο και αν ακούγεται, δεν είναι τελείως λάθος.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις υψηλές τιμές των αυτοκινήτων, τη συχνότητα και το εύρος των διαφημίσεων όλοι μας θέλουμε να αποκτήσουμε το τέλειο αυτοκίνητο στην τέλεια τιμή. Επειδή, όμως, το τέλειο δύσκολα υπάρχει και οι απάτες είναι περισσότερες από τις ευκαιρίες, έχουμε μία διαρκή ανησυχία για την αποτελεσματικότητα και επιτυχία της τελικής μας επιλογής.

Η αγορά ενός αυτοκινήτου οφείλει να είναι μία ευχάριστη και παραγωγική διαδικασία. Εάν κάνουμε την έρευνα μας, υπολογίσουμε το πραγματικό κόστος της κατοχής ενός αυτοκινήτου και αποφύγουμε να κάνουμε ακριβά λάθη (όπως αγνοώντας τους όρους χρηματοδότησης ή αγοράζοντας ένα όχημα χωρίς έλεγχο), μπορούμε να αποκτήσουμε ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο σε μία πολύ καλή τιμή. Και αυτός είναι ο στόχος μας εξαρχής.

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!