Παρόλο που η αγορά των καινούριων αυτοκινήτων κινείται ανοδικά, η υψηλή φορολογία και η γρήγορη απαξίωση της τιμής τους κάνουν τα μεταχειρισμένα να μοιάζουν ως την πιο σοφή επιλογή.

Με μια προϋπόθεση όμως.

Να ξέρεις τι ψάχνεις και πως θα το βρεις.

Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τα σημεία “κλειδιά” στη διαδικασία αγοράς ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, τότε ένας έμπειρος πωλητής ή ένας ανέντιμος ιδιώτης θα το καταλάβει αμέσως και θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί.

Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις αγοράζοντας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, είναι να είσαι ελλιπώς προετοιμασμένος για αυτή τη διαδικασία.

Αν σκέφτεσαι λοιπόν να αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τα 5 μεγαλύτερα λάθη που πρέπει να αποφύγεις έτσι ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να σε εξαπατήσουν και να αυξήσεις τις πιθανότητες για να βρεις ένα πραγματικά καλό αυτοκίνητο.

Ξεκινάμε από τα βασικά:

Λάθος #1: Να μην υπολογίσεις ΣΩΣΤΑ τα οικονομικά σου

Πριν ακόμα μπεις στη διαδικασία να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, πάρε χαρτί και μολύβι και σκέψου καλά:

  • Πόσα χρήματα μπορείς να πληρώσεις για το αυτοκίνητο χωρίς να ξεβολευτείς οικονομικά;
  • Αν πάρεις δάνειο, πόσα μετρητά έχεις να δώσεις για την προκαταβολή;
  • Πόσα χρήματα θα ήσουν διατεθειμένος να πληρώνεις κάθε μήνα;

Τις απαντήσεις θα πρέπει να τις δώσεις σκεπτόμενος λογικά και χωρίς ενθουσιασμό.

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να “ερωτευθείς” ένα αυτοκίνητο, να προχωρήσεις στην αγορά του και εκ των υστέρων να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να πληρώνεις τη δόση, τη βενζίνη ή τη συντήρησή του.

Αν χρειάζεσαι βοήθεια για να υπολογίσεις σωστά τα οικονομικά σου, θα σε συμβουλεύαμε να διαβάσεις τα παρακάτω δύο άρθρα:

  1. Υπολόγισε εύκολα το ιδανικό ποσό της δόσης του αυτοκινήτου σου
  2. Πως να πάρεις δάνειο αυτοκινήτου βήμα-βήμα

Λάθος #2: Να μην ξέρεις τι είδους αυτοκίνητο χρειάζεσαι

Εντάξει, προφανώς δεν χρειάζεται να ξέρεις από την αρχή τη μάρκα, το μοντέλο, τη χρονολογία και το χρώμα του επόμενού σου αυτοκινήτου, αλλά για αρχή, το πιο σοφό που μπορείς να κάνεις είναι μια προσωπική έρευνα βασισμένη στις πραγματικές σου ανάγκες.

Με λίγα λόγια, σκέψου τι χρειάζεσαι από ένα αυτοκίνητο στην καθημερινότητά σου.

Για παράδειγμα:

  • Αν ζεις στην επαρχία και κινείσαι συχνά εκτός δρόμου, ένα κριτήριο θα ήταν η τετρακίνηση ή απλά ένα υπερυψωμένο αυτοκίνητο, όπως τα SUV.
  • Αν μεταφέρεις καθημερινά και άλλους επιβάτες, τότε ένα άλλο κριτήριο είναι οι μεγάλοι χώροι
  • Αν κινείσαι στην πόλη και η ανάγκη για εύκολο πάρκινγκ είναι απαραίτητη, τότε χρειάζεσαι ένα μικρό και οικονομικό αυτοκίνητο για την πόλη που να έχει ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου
  • Αν διανύεις πολλά χιλιόμετρα το χρόνο (πάνω από 18.000 χλμ) τότε ίσως χρειάζεσαι ένα αυτοκίνητο diesel. Αν δεν είσαι σίγουρος, διάβασε το άρθρο Βενζίνη vs Πετρέλαιο.

Τέλος, το να ξέρεις τι ΔΕΝ θέλεις από το αυτοκίνητό σου είναι επίσης χρήσιμο και θα σε βοηθήσει να πάρεις μια σωστή απόφαση.

Λάθος #3: Να αγοράσεις αυτοκίνητο στα τυφλά

Όπως δεν θα πας για φαγητό σε ένα εστιατόριο πριν διαβάσεις στο internet κριτικές άλλων πελατών για την ποιότητα της κουζίνας, έτσι δεν θα έπρεπε να αγοράζεις και αυτοκίνητο χωρίς να κάνεις την έρευνά σου σχετικά με το ποιος το πουλάει.

Εντάξει δεν είναι εύκολο να το κάνεις σε όλες τις περιπτώσεις, ειδικά όταν αγοράζεις μεταχειρισμένο από ιδιώτη, αν όμως το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κάποιον έμπορο, τα πράγματα σήμερα είναι πολύ εύκολα.

Κάνε μια απλή αναζήτηση στο google πληκτολογώντας το όνομα της εμπορίας. Στα αποτελέσματα που θα βγουν:

  1. Θα βρεις τη βαθμολογία και τα σχόλια προηγούμενων πελατών
  2. Συζητήσεις σε fora σχετικά με την εκάστοτε εμπορία, τα αυτοκίνητα που πουλάει αλλά και εμπειρίες των ιδιοκτητών.

Αν το αυτοκίνητο είναι ιδιώτη: Καλό είναι να πάρεις τηλέφωνο και να αξιολογήσεις τη διάθεσή του ανθρώπου να σου πουλήσει το αυτοκίνητο.

Τι σημαίνει αυτό;

Βασικά, αξιολόγησε κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί σου.

Κατά πόσο για παράδειγμα είναι πρόθυμος να σου στείλει περισσότερες φωτογραφίες, να έχει το αυτοκίνητο πλυμένο όταν το δεις, να φέρει το αυτοκίνητο σε ένα συνεργείο για έλεγχο εκεί που σε βολεύει κλπ.

Με λίγα λόγια, αξιολόγησε τη διάθεσή του να σου δώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι για να σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Λάθος #4: Να παραλείψεις το Test Drive

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, ο ενθουσιασμός και η βιασύνη μπορούν να μας οδηγήσουν σε αποφάσεις που στο τέλος θα μετανιώσουμε.

Αυτό ισχύει για όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, πόσο μάλλον στην αγορά ενός αυτοκινήτου.

Ποιος θα αγόραζε ένα αυτοκίνητο χωρίς πρώτα να το οδηγήσει;

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, πολλοί είναι εκείνοι που παραβλέπουν το test drive.

Το αποτέλεσμα;

Μετά από λίγο διάστημα να θέλουν να το αλλάξουν.

Μην πέσεις και εσύ σε αυτή την παγίδα!

Κάνε test drive.

Ζήτησε από τον ιδιώτη ή τον έμπορο να πάτε στις διαδρομές που οδηγείς καθημερινά, να πάτε στο σπίτι σου και να δεις αν μπορείς να το παρκάρεις εύκολα στην πιλοτή, να πάτε σε εκείνη τη λακκούβα που βρίσκεις καθημερινά στο δρόμο σου και να δεις αν οι αναρτήσεις την απορροφούν καλά.

Είναι πολλά εκείνα που μπορείς να ελέγξεις σε ένα αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της τεχνικής του κατάστασης.

Μάθε αναλυτικά τους 5 χρυσούς κανόνες του test drive που θα σε βοηθήσουν να αγοράσεις το ιδανικό αυτοκίνητο!

Λάθος #5: Να μην ελέγξεις το αυτοκίνητο πριν την αγορά

Όπως έχουμε γράψει και στο άρθρο “12 συμβουλές για να αγοράσεις ένα πραγματικά καλό αυτοκίνητο“, η παράβλεψη του τεχνικού ελέγχου είναι ίσως η “μητέρα” όλων των λαθών.

Πως μπορείς να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, το οποίο είναι ας πούμε 2ο ή 3ο χέρι και έχει διανύσει κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙΣ;

Πως γίνεται;

Μπορεί να μην το κάνεις εσύ προσωπικά, το μεγαλύτερο ποσοστό όμως των αγοραστών αυτοκινήτων το κάνουν.

Αγοράζουν αυτοκίνητο χωρίς να ζητήσουν μια γραπτή τεχνική αναφορά, χωρίς να ζητήσουν μια δεύτερη γνώμη από κάποιον έμπιστο μηχανικό, χωρίς να ζητήσουν αποδεικτικά για το ιστορικό του αυτοκινήτου.

Και όμως, το κάνουν.

Ξέρεις γιατί;

Γιατί το βρήκαν σε “τιμή ευκαιρίας”…

Στο τέλος, τα 500 ή 1.000€ που γλύτωσαν με την αγορά του, τα επωμίζονται σε κοστοβόρες επισκευές και καταλήγουν να πληρώνουν πολλά περισσότερα από αυτά που γλύτωσαν.

Ή πολύ χειρότερα, βάζουν σε ρίσκο την ίδια τους τη ζωή, καθώς το αυτοκίνητο που αγόρασαν είχε υποστεί στο παρελθόν τέτοια σύγκρουση που επηρέασε δραματικά την παθητική του ασφάλεια.

Μην αγοράζεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο χωρίς να κάνεις τεχνικό έλεγχο!

Αν δεν το έχεις διαβάσει ήδη, διάβασε ΤΩΡΑ το άρθρο “Τι να προσέξεις στα φθηνά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που αποκαλούν “ευκαιρίες”.

Ψάχνεις ένα Πραγματικά Καλό Αυτοκίνητο;

Στη Spotawheel, καθημερινά ελέγχουμε δεκάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τους πιο αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Τα καλύτερα από αυτά (μόλις 1 στα 20) αναρτώνται στο site μας με λεπτομερείς φωτογραφίες και video.

Εσύ επιλέγεις το αυτοκίνητο που θέλεις, το φέρνουμε για test drive εκεί που σε βολεύει, το παραλαμβάνεις με εγγύηση έως και 5 χρόνια!