Ολοένα και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους – έστω και προσωρινά – για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, μπορεί να γίνεται είτε λόγω εξωγενών συνθηκών, όπως το lockdown και ο περιορισμός των μετακινήσεων. Είτε ηθελημένα, μέσω της δυνατότητας που δίνει και η ίδια η Πολιτεία για πληρωμή Τελών Κυκλοφορίας με τον μήνα.

Έτσι, κάποιοι αποφασίζουν να θέσουν το αυτοκίνητο τους σε ακινησία και να το βάλουν πάλι μπροστά μετά από ένα διάστημα πληρώνοντας τα αντίστοιχα Τέλη. Για παράδειγμα, ένα κάμπριο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, ή ένα SUV μεγάλου κυβισμού που χρησιμοποιείται συγκεκριμένες ημέρες ή μήνες του χρόνου.

Κατά πόσο είναι αυτό μία ασφαλής διαδικασία όμως; Και τι πρέπει να προσέξεις;

Σίγουρα, η ακινησία είναι κάτι που αντιτίθεται στη φύση του αυτοκινήτου. Αφού αυτό είναι προορισμένο να κινείται! Και ενώ όταν πρόκειται για αγορά ενός οχήματος που βρίσκεται σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που πρέπει να ελέγξεις, εμείς συγκεντρώσαμε όλους τους τρόπους ώστε να σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου με ασφάλεια και για όσο χρόνο εσύ επιθυμείς. Χωρίς να ανησυχείς για τη μηχανική και φυσική του κατάσταση. Και να το ξαναβάλεις μπροστά εύκολα όταν θελήσεις και χωρίς ρίσκο.

 

1. Καθάρισέ το

Μπορεί να ακούγεται παράλογο και κάπως αντιφατικό το να καθαρίσεις το αυτοκίνητό σου όταν πρόκειται να το σταθμεύσεις, ωστόσο πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και ευκολότερα βήματα που πρέπει να κάνεις.

Καθώς, λεκέδες νερού, κουτσουλιές ή στοιχεία όπως ρετσίνα και πετραδάκια μπορεί να μείνουν στο αυτοκίνητο και να μη βγαίνουν αργότερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταστρέφεται το χρώμα. Με το βάψιμο να είναι η νούμερο 1 αιτία που “ρίχνει” τη μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου.

Φρόντισε να καθαρίσεις τους τροχούς αλλά και την κάτω πλευρά του αμαξώματος και των φτερών για να απαλλαγείς από λάσπη, γράσο ή πίσσα. Στοιχεία που μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα βλαβερά για την κατάσταση του αυτοκινήτου, ειδικά όταν μένουν σε αυτό και σε σημεία όπως οι αναρτήσεις, τα φρένα και τα δισκόφρενα. Για πρόσθετη προστασία, καλό είναι να περάσεις το αυτοκίνητο με μια στρώση κεριού.

 

2. Βρες ένα σημείο να το παρκάρεις

Η στάθμευση του αυτοκινήτου αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα, αφού αφορά και το μέρος που θα περάσει τον μεγαλύτερο χρόνο. Εάν διαθέτεις ένα γκαράζ, αυτή είναι προφανώς και η ιδανική τοποθεσία, αφού διατηρεί το αυτοκίνητο προστατευμένο από στοιχεία της φύσης (κουτσουλιές, σκόνη κτλ.) αλλά και από αδιάκριτα βλέμματα.

Ακόμα και το γκαράζ, ωστόσο έχει τους δικούς του κανόνες προκειμένου να γίνει αυτό με ασφάλεια. Αρχικά, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι ο χώρος αερίζεται καλά και ανοίξεις ελαφρώς τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Αυτό θα αποτρέψει τη δημιουργία υγρασίας στο εσωτερικό του οχήματος. Ιδανικά, μπορείς να επενδύσεις σε έναν αφυγραντήρα που θα διατηρεί τον αέρα στο γκαράζ στεγνό και θα αποτρέπει τη δημιουργία υγρασίας.

Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας στον δρόμο ή κάπου υπαίθρια. Σε αυτή την περίπτωση, το παρκάρισμα του αυτοκινήτου θα πρέπει να γίνεται μακριά από δέντρα. Εάν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή και πρέπει αναγκαστικά να παρκάρεις κάτω από ένα δέντρο, συνιστάται να επενδύσεις σε ένα κάλυμμα αυτοκινήτου, κατά προτίμηση αδιάβροχο.

 

3. Άλλαξε τα λάδια

Η αλλαγή λαδιών αφορά ένα βήμα που συμβαίνει σε αυτοκίνητα που τίθενται σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν απλά αφήνεις το αυτοκίνητο σε ακινησία για 1-2 εβδομάδες δε χρειάζεται να προβείς σε μία τέτοια αλλαγή.

Εάν, παρόλα αυτά, επιλέγεις να αφήσεις το αυτοκίνητο σε ακινησία για παραπάνω από έναν μήνα, καλό είναι να προχωρήσεις σε αλλαγή λαδιών. Αυτό συμβαίνει, καθώς το ήδη χρησιμοποιημένο λάδι έχει ρύπους που – όταν μένει αχρησιμοποίητο – ενδέχεται να βλάψουν τον κινητήρα και να επηρεάσουν τη λειτουργία του.

 

4. Γέμισε το ρεζερβουάρ

Άλλη μία χρήσιμη και αντιφατική συμβουλή αποτελεί το γέμισμα του ρεζερβουάρ με καύσιμο. Μία συμβουλή που δίνεται κυρίως όταν το αυτοκίνητο πρόκειται να παραμείνει ακίνητο για περισσότερες από 30 ημέρες.

Αυτό συμβαίνει, καθώς εάν μείνει άδειο το ρεζερβουάρ για μεγάλο χρονικό διάστημα, συσσωρεύεται υγρασία στο ντεπόζιτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στεγνώνουν οι βαλβίδες και να δημιουργείται μακροπρόθεσμη βλάβη στο όχημα και στο σύστημα ανεφοδιασμού.

Ιδανικά και εάν πρόκειται για μακροπρόθεσμη ή μακροχρόνια στάθμευση, καλό είναι να συνδυαστεί και με έναν σταθεροποιητή καυσίμου, σαν αυτούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

 

5. Διατήρησε τη μπαταρία φορτισμένη

Η μπαταρία ενός αυτοκινήτου φορτίζει ταυτόχρονα με την κίνηση. Ως εκ τούτου, ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε ακινησία θα αποφορτίσει τελείως τη μπαταρία του. Έτσι, καλό είναι όταν δεν κινείς το αυτοκίνητό σου να το βάζεις μπροστά μια φορά ανά δύο εβδομάδες και να το οδηγείς για περίπου 10-15 λεπτά.

Αυτή η περιοδική κίνηση του αυτοκινήτου, θα φορτίσει τη μπαταρία, ενώ θα βοηθήσει το αυτοκίνητό σου να διατηρήσει τον κινητήρα και τα μηχανικά του μέρη επαρκώς λιπασμένα. Μία καλή ιδέα είναι να ανάβεις και το κλιματιστικό κατά την κίνηση αυτή, ώστε να ενεργοποιούνται και αυτά τα εξαρτήματα και να διατηρούνται σε λειτουργική κατάσταση.

Προσοχή: Εάν έχεις καταθέσει τις πινακίδες ή δεν έχεις ασφάλεια σε ισχύ, η κίνηση του οχήματος είναι παράνομη.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποσυνδέσεις τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας προτού το αφήσεις σε ακινησία. Αυτό θα αποτρέψει τη μπαταρία από την αποφόρτιση. Ωστόσο, θα οδηγήσει σε επαναφορά της μνήμης του αυτοκινήτου. Με απλά λόγια: όταν πας να την επανασυνδέσεις θα πρέπει να επαναφέρεις ρυθμίσεις στο αυτοκίνητο, όπως είναι η ώρα, το ραδιόφωνο κτλ.

 

6. Μη χρησιμοποιείς το χειρόφρενο

Πρόκειται για μία συμβουλή που εφαρμόζεται κυρίως σε αυτοκίνητα που σταθμεύονται σε κλειστούς ή ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. Έτσι, εάν μπορείς να παρκάρεις με ασφάλεια χωρίς το χειρόφρενο θα γλυτώσεις περαιτέρω έξοδα που θα έρθουν με την αλλαγή των φρένων που θα προκύψει όταν το ξαναβάλεις μπροστά.

Καθώς το ανεβασμένο χειρόφρενο φθείρει τα φρένα μακροπρόθεσμα και η συνεχής τριβή θα οδηγήσει σε σύντηξη στα τακάκια των φρένων. Έτσι, είναι προτιμότερο να επιλέξεις να το σταθμεύσεις με μία ταχύτητα ή εάν διαθέτεις αυτόματο κιβώτιο να το αφήσεις στη θέση “P”. Αρκεί, η θέση που θα το σταθμεύσεις να μη διαθέτει κλίση, είτε ανηφορική είτε κατηφορική.

 

7. Φρόντισε τα ελαστικά

Τα ελαστικά αποτελούν ίσως την πιο αναπόφευκτη απώλεια που θα σου “χαρίσει” η μακροπρόθεσμη ακινησία. Αφού είναι σχεδόν σίγουρο, ότι εάν το αυτοκίνητο μείνει για πολύ καιρό χωρίς να κινείται θα χρειαστεί αλλαγή ελαστικών.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να λυθεί με την ολιγόλεπτη βόλτα που αναφέραμε και πιο πάνω. Αφού, η κίνηση του οχήματος θα φέρει στα ελαστικά την κανονική θερμοκρασία λειτουργίας τους και θα αποτρέψει τυχόν τριβές και ανωμαλίες στα πέλματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν το αυτοκίνητο δε μπορεί να κινηθεί ή να αφαιρεθούν τα ελαστικά προκειμένου να τεθεί σε ακινησία, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί αλλαγή ελαστικών. Ακόμα και να μη φαίνεται στις φθορές, η έλλειψη της φυσιολογικής θερμοκρασίας τους (που παράγεται από την τριβή και άρα την κίνηση) θα οδηγήσει στην υπολειτουργία τους, και άρα μείωση της ασφάλειας.

 

Πώς θα επαναφέρεις το αυτοκίνητό σου στη ζωή

Αφού έχεις σταθμεύσει το αυτοκίνητο για καιρό, είτε πρόκειται για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα έρχεται η στιγμή που θα το ξανακινήσεις και θα το επαναφέρεις στη ζωή. Επίστρεψε στη δράση ακολουθώντας τα παρακάτω:

  • Έλεγξε κάτω από το καπό για τυχόν τρωκτικά ή ζωύφια. Ψάξε για μασημένους σωλήνες, σύρματα ή φωλιές.
  • Έλεγξε τους υαλοκαθαριστήρες για να δεις εάν το λάστιχο είναι φαγωμένο ή χρήζει αλλαγής.
  • Έλεγξε την πίεση των ελαστικών και φούσκωσε τα ελαστικά στις προτεινόμενες προδιαγραφές (θα τις βρεις μόλις ανοίγεις την πόρτα του οδηγού).
  • Έλεγξε τα φρένα. Μπορεί να έχει συσσωρευτεί σκουριά στα τακάκια που θα πρέπει να φύγει και να καθαριστεί.
  • Έλεγξε τα υγρά για να βεβαιωθείς ότι δεν υπήρξαν διαρροές και ότι βρίσκονται στα συνιστώμενα επίπεδα.
  • Εάν το καλώδιο της μπαταρίας έχει αποσυνδεθεί, βεβαιώσου ότι το συνέδεσες ξανά και ότι οι πόλοι της μπαταρίας είναι καθαροί.
  • Πλύνε το όχημά σου και αφαίρεσε τυχόν βρωμιές που ενδέχεται να έχουν συσσωρευτεί.

 

Συνοψίζοντας

Το να θέτεις το αυτοκίνητό σου σε ακινησία είναι μία δυσάρεστη διαδικασία, είτε γίνεται οικειοθελώς είτε όχι. Καθώς το αυτοκίνητο είναι προορισμένο και σχεδιασμένο από τη δημιουργία του για να κινείται. Παρόλα αυτά, εμείς είμαστε εδώ για να το κάνεις με ασφάλεια και να μην προκαλέσεις περαιτέρω κόστη και ζημιές όποτε θελήσεις να το ξανακινήσεις.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!

Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!