Υπάρχουν κατηγορίες αυτοκινήτων που είναι συνυφασμένες με διαφορετικές εποχές. Όπως τα SUV τον χειμώνα, ή τα κάμπριο το καλοκαίρι. Αφού, τα χαρακτηριστικά ή οι ικανότητές τους τα κάνουν περισσότερο κατάλληλα και προσαρμόσιμα στις ανάλογες εξωτερικές συνθήκες. Ενδεχομένως και πιο απολαυστικά.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια αυτοκίνητα που έχουν ταυτιστεί με την εποχή του καλοκαιριού. Είναι τα μοντέλα αυτά, που θα τα συναντήσεις σε κάθε νησί ή παραλιακό μέρος, θα τα απολαύσεις το καλοκαίρι περισσότερο από ποτέ και ενίοτε θα επιδιώξεις να τα νοικιάσεις στις διακοπές σου.

Το αυτοκίνητο είναι το ιδανικό μέσο για το καλοκαίρι. Καθώς σε πηγαίνει παντού, σου χαρίζει την ελευθερία που επιδιώκεις και σε κρατάει δροσερό όταν έξω επικρατεί καύσωνας. Είναι κάποια μοντέλα αυτοκινήτων, όμως, που θυμίζουν λίγο περισσότερο καλοκαίρι και φέρνουν μία αίσθηση νησιού στην καθημερινότητα. Εμείς τα συγκεντρώσαμε και τα παρουσιάζουμε!

1. Jeep Wrangler


Θα το συναντήσεις σε κάθε νησί και καλοκαιρινό προορισμό, καθώς συνδυάζει τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός καλοκαιρινού οχήματος: είναι 4×4 και Κάμπριο. Με λίγα λόγια: πάει παντού και χαρίζει ανεμελιά και ξεγνοιασιά στον οδηγό αλλά κυρίως τους επιβάτες.

Το Jeep Wrangler, πρόκειται για το αυτοκίνητο που είναι ταυτισμένο με το καλοκαίρι. Μόνο λίγα δεν είναι, άλλωστε, τα Wrangler που έχουν στηθεί αποκλειστικά για την παραλία και την εξερεύνηση παρθένων τοπίων. Θα το συναντήσεις από κοσμοπολίτικα νησιά, έως παραθαλάσσιους προορισμούς. Αλλά και βουνό με δύσβατες διαδρομές.

Άλλωστε, το Wrangler, εκτός από το απόλυτο καλοκαιρινό όχημα, αποτελεί και ένα από τα πιο ικανά για κίνηση εκτός δρόμου. Ανεξαρτήτως γενιάς και έτους παραγωγής, το Jeep είναι ένα καθαρόαιμο offroad όχημα, με την παραδοσιακή τετρακίνηση που θα σε οδηγήσει -κυριολεκτικά- παντού.

Από τους θηριώδεις V8 κινητήρες και τον “μικρότερο” 4κυλινδρο των 2.400 κυβικών στην TJ γενιά του και τον 6κυλινδρο σε διάταξη V στην πιο πρόσφατη JK γενιά, το Wrangler πέρασε στη νέα εποχή. Και συγκεκριμένα, στην εποχή του downsizing. Έτσι, από το 2018 και μετά θα συναντήσεις το θρυλικό Jeep με έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 2.000 κυβικών κάτω από το καπό του.

Η τιμή του;

Το Jeep Wrangler προσφέρεται σε 4 γενιές, με την παλαιότερη από όλες να χρονολογείται ήδη από το 1987. Ως εκ τούτου, η τιμή του διαμορφώνεται και αναλόγως, τη χρονολογία, τη γενιά, τον εξοπλισμό αλλά και τον κινητήρα. Τα πιο σύγχρονα είναι αυτά που ανεβάζουν την τιμή του, ενώ τα τετράπορτα είναι με διαφορά και τα πιο ακριβά.
Παρόλα αυτά, είναι όλα τους εξίσου ικανά και μία μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου Jeep Wrangler κυμαίνεται από 12.000€ έως 31.000€.

2. Mazda MX-5


Περνάμε σε ακόμα μία αγαπητή κατηγορία για καλοκαιρινό αυτοκίνητο, και συγκεκριμένα τα roadsters. Και δικαίως, γιατί το συναίσθημα που σου χαρίζει η οδήγηση με ανοιχτή την οροφή κάποιο απόγευμα του καλοκαιριού δύσκολα είναι από τα πιο μοναδικά. Και τι καλύτερο από το δημοφιλέστερο roadster όλων των εποχών: το Mazda MX5.

Έχει όλα όσα ψάχνεις σε ένα roadster: Είναι ελαφρύ, πισωκίνητο, με κοφτερό τιμόνι και πάνω από όλα, την καλύτερη τιμή στην κατηγορία. Είναι κομψό χωρίς να είναι “εκνευριστικά” εντυπωσιακό, είναι σπορ χωρίς να είναι πολύ γρήγορο. Με λίγα λόγια, συνδυάζει τα πάντα με τέτοιον τρόπο που όλα καταλήγουν να δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

Γι αυτό, και πίσω από το τιμόνι τους θα συναντήσεις κυριολεκτικά τον οποιοδήποτε. Από έναν φοιτητή ή φοιτήτρια, έως έναν διευθυντή/ρια. Σπάνια ένα αυτοκίνητο με καθαρόαιμο σπορ προσανατολισμό καταφέρνει να έχει τόσο διαφορετικό οδηγικό κοινό. Και φυσικά, αν το οδηγήσεις, θα το ερωτευτείς με την πρώτη ματιά.

Κινητήρες

Το MX5 θα το συναντήσεις σε διάφορες γενιές, με τη δική μας αγαπημένη να είναι η πρώτη επονομαζόμενη και ως NA, αλλά και οι δύο πιο πρόσφατες, NC και ND. Καθώς η πρώτη διαθέτει όλα εκείνα που την καθιστούν ένα future classic αυτοκίνητο (π.χ. Pop up φώτα), ενώ οι δύο τελευταίες εξοπλίζονται με όλες τις ανέσεις και τα συστήματα που θέλουμε στην καθημερινότητά μας.

Έτσι, και οι κινητήρες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις γενιές του MX5. Στις δύο πρώτες (1989-2005), πρωταγωνιστούσε ένας ατμοσφαιρικός 1.600 κυβικών με την απόδοση να κυμαίνεται από 90 έως 115 άλογα. Στην NC γενιά (2006-2015) το MX5 προσφερόταν με δύο κινητήρες, 2.000 και 1.800 κυβικών – που ήταν και ο δημοφιλέστερος. Ενώ στην τελευταία γενιά, θα το συναντήσεις με έναν 1.500αρη κινητήρα, ιδανικό για τα δεδομένα της χώρας.

Τιμή

Το MX5 αποτελεί -ίσως- ένα από τα πιο value for money αυτοκίνητα στην κατηγορία του, με μία μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου να διαμορφώνεται στις 7.500€.

3. Mini Cooper Cabrio


Παραμένουμε στα cabrio αυτοκίνητα, αλλά όχι στα roadsters. Ποια η διαφορά τους; Ότι τα roadster έχουν αυστηρά δύο θέσεις. Και κάθε καλοκαίρι που σέβεται τον εαυτό του, χρειάζεται και την ανάλογη παρέα. Γι αυτό, και το Mini Cooper στην Cabrio έκδοσή του, τα έχει όλα και συμφέρει: είναι “ανοιχτό”, οικονομικό, fun to drive, αλλά έχει και χώρους για όλη την παρέα.

Το Mini στην cabrio εκδοχή του πρωτοκυκλοφόρησε το 2005. Και έκτοτε, ανανεώνεται με κάθε νέα γενιά και μπορεί να το βρει κανείς με μία πληθώρα επιλογών. Μάλιστα, είναι τέτοια η ζήτηση του, που ως cabrio θα το συναντήσεις σε κάθε έκδοσή του. Από το “απλό” One έως το σπορ John Cooper Works.

Το Mini Cooper διαθέτει 4 θέσεις, ενώ είναι αρκετά ευρύχωρο στο εσωτερικό του. Μάλιστα, αναλόγως τη χρονολογία του, είναι και αντιστοίχως πιο ευρύχωρο. Αφού είναι κοινό μυστικό πως το Mini Cooper σε κάθε νέα του γενιά, μεγαλώνει και σε διαστάσεις.

Τιμή & Εξοπλισμός


Όπως προαναφέραμε, το Mini ως cabrio θα το συναντήσεις με μία πληθώρα επιλογών, που περιλαμβάνουν διαφορετικό εξοπλισμό, κινητήρες, κιβώτιο ταχυτήτων αλλά και καύσιμο. Κατά βάση, τα περισσότερα cabrio Mini (πριν από το 2014) εξοπλίζονται με έναν 1.600αρη κινητήρα, ο οποίος διαφέρει ανάλογα την έκδοσή του.

Αντίστοιχα, από το 2014 κι έπειτα θα συναντήσεις το Mini ως επί το πλείστον με έναν 3κυλινδρο κινητήρα βενζίνης 1.500 κυβικών και απόδοσης 136 αλόγων. Έναν κινητήρα, που η BMW πιστεύει και έχει εξελίξει σε μεγάλο βαθμό.

Ως προς την τιμή, για ένα μεταχειρισμένο Mini Cooper Cabrio θα χρειαστεί να διαθέσεις κατά μέσο όρο γύρω στα 10.300€. Ποσό που μπορεί να εκτιναχθεί ακόμα και στο διπλάσιο, εάν κοιτάζεις αποκλειστικά τα νεότερα μοντέλα.

Δες επιλεγμένα Mini Cooper

4. Suzuki Jimny


Πρόκειται για το αυτοκίνητο που θα συναντήσεις σε κάθε νησί και κάθε εταιρεία ενοικιάσεων θα διαθέτει από ένα. Και δικαίως, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που το γλυκοκοιτάζουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ακόμα και εάν αυτό αφορά μόνο ενοικίαση.

Το Suzuki Jimny έχει όλα όσα θα ήθελες από ένα καλοκαιρινό αυτοκίνητο, χωρίς εκπτώσεις. Είναι οικονομικό, πηγαίνει παντού, μπορεί να γίνει κάμπριο και είναι πολύ ικανό! Με λίγα λόγια, εάν θέλεις ένα τζιπάκι για τις διακοπές σου και τις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις αλλά κολλάς στην τιμή και τη συντήρηση, με το Jimny δεν έχεις δικαιολογία.

Γιατί να το επιλέξεις


Παρά την τετρακίνηση (η οποία λειτουργεί εξαιρετικά), τον τζιποειδές χαρακτήρα του και το γενικότερο στήσιμό του, το Jimny είναι αυτό που λέμε ο ορισμός του value for money. Θεωρείται από τα καλύτερα αυτοκίνητα για εκτός δρόμου περιπέτειες και είναι από τα αυτοκίνητα που θα σε κάνουν να νιώσεις ένα μαζί τους. Άλλωστε, και μόνο η εμφάνισή του αναβλύζει καλοκαίρι και περιπέτεια.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Suzuki το διέθετε και σε κάμπριο έκδοση. Η τελευταία γενιά του (2018-σήμερα) μοιάζει περισσότερο σαν ένα mini offroad θηρίο. Κυρίως λόγω της τετραγονισμένης εμφάνισής του. Και έχει καταφέρει ήδη να αγαπηθεί αλλά και να θεωρείται ως ένα από τα πιο κλασικά σύγχρονα αυτοκίνητα.

Τιμή

Το Jimny κερδίζει εκεί που όλα τα υπόλοιπα σκληροτράχηλα εκτός δρόμου αυτοκίνητα υστερούν: στην τιμή. Γι αυτό, και για ένα μεταχειρισμένο Suzuki Jimny, θα χρειαστεί να διαθέσεις περίπου 6.800€.

5. Fiat 500 Cabrio


Αφού αναφερθήκαμε στο Mini Cooper ήταν δυνατόν να αφήσουμε απέξω το δίδυμο ρετρό αδελφάκι του;

Φυσικά και όχι, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που το Fiat 500 βρίσκεται στη λίστα. Το Fiat 500 ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘60 με το κίνημα των Hippies στην Ευρώπη και όλη την ανεμελιά και ελευθερία που αυτό συμβόλιζε. Έτσι, το 500αρακι έμεινε στις καρδιές και στις μνήμες των -boomer- πλέων χίπηδων ως το αμάξι της παρέας και της διασκέδασης.

Το αγαπημένο Ιταλικό μικρό συνδυάθηκε με δύο έννοιες που είναι απόλυτα συνυφασμένες με μία εποχή του χρόνου: το Καλοκαίρι. Όντας, πλέον, αναβαθμισμένο και ανανεωμένο, το 500αρακι δεν ξέχασε όλα όσα πρέσβευε όταν ξεκίνησε. Ειδικά στην cabrio έκδοσή του. Μία έκδοση που προϋπήρχε ήδη από το ξεκίνημά του.

Κινητήρες & Τιμή


Το αγαπητό -σε όλους- 500αρακι θα το συναντήσεις με δύο βασικούς κινητήρες βενζίνης, στα 900 και 1.200 κυβικά. Παράλληλα, έχοντας περάσει για τα καλά στη σύγχρονη πραγματικότητα και όντας μπροστά από την εποχή του, θα το συναντήσεις και ως ηλεκτρικό.

Το Fiat 500 στην cabrio έκδοσή του ως μεταχειρισμένο κοστίζει κατά μέσο όρο 9.700€.

Δες επιλεγμένα Fiat 500

6. Volkswagen Beetle


Την τριάδα των iconic αυτοκινήτων συμπληρώνει το Volkswagen Beetle. Ένα από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρίσιμα αυτοκίνητα του κινηματογράφου, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε ταινίες με θέμα το καλοκαίρι και την παρέα.

Είναι από τα αυτοκίνητα που το βλέπεις και ξέρεις ότι επακολουθεί η εξής εικόνα: παραλία, κιθάρα, φίλοι και καλή διάθεση. Γι αυτό και η Volkswagen φρόντισε να το βγάλει και ως cabrio, ώστε να καλύψει όλους τους δυνητικούς αγοραστές που οραματίζονταν το παραπάνω ρετρό σκηνικό.

Το VW Beetle, ως cabrio θα το συναντήσεις με έναν χειροκίνητο μηχανισμό, όπου θα χρειαστεί να κατεβάσεις μόνος σου την οροφή. Παρότι θυμίζει λίγο άλλα μοντέλα (π.χ. Golf) στο εσωτερικό του, εξωτερικά δεν έχει καμία σχέση, ενώ οδηγικά η ποιότητα κύλισης ίσως σου φανεί υποδεέστερη για τα δεδομένα της Volkswagen. Ειδικά σε καθημερινή χρήση.

Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που απασχολεί το Beetle. Αφού αυτό που φτιάχτηκε να κάνει είναι να ξεχωρίζει και να προσφέρει χαρά και ξεγνοιασιά σε όλους τους επιβάτες.

Τιμή & Εξοπλισμός


Τον Σκαραβαίο εξοπλίζουν δύο κινητήρες βενζίνης, 1.400 και 1.600 κυβικών. Από το 2014 και έπειτα, στην τελευταία γενιά, αυτοί έχουν δώσει τη θέση τους σε έναν υπερτροφοδοτούμενο 1.200 κυβικών. Και οι 3 κινητήρες είναι αρκετά καλοί για τη χρήση που προορίζεται το όχημα, με τον τελευταίο να είναι ίσως ο πιο ταιριαστός.

Ένα μεταχειρισμένο Volkswagen Beetle θα το συναντήσεις με μία μέση τιμή στα 8.300€.

Δες επιλεγμένα Volkswagen Beetle

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!