Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μπαταριών και ηλεκτροκινητήρα. Έχοντας εισάγει νέες έννοιες στη λειτουργία των αυτοκινήτων, όπως είναι η φόρτιση και η αυτονομία, στα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα απουσιάζει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Δηλαδή, τη μέχρι πρότινος επικρατούσα τεχνολογία κινητήρων στα αυτοκίνητα με βενζίνη ή πετρέλαιο. Ουσιαστικά, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δε διαθέτει κινητήρα όπως τον ξέραμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχεδόν δε διαθέτει κινητήρα.

Αντί της εσωτερική καύσης, χρησιμοποιούνται μπαταρίες – από τις οποίες αντλούν την απαραίτητη ενέργεια για την κίνησή τους. Σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός παραδοσιακού κινητήρα, όπως τον έχουμε συνηθίσει, πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν διαθέτουν και μια σειρά από άλλα στοιχεία που συναντούσαμε σε όλα τα αυτοκίνητα, όπως οι εξατμίσεις ή το χειροκίνητο κιβώτιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ηλεκτροκινητήρες γνωρίζουν ιδιαίτερη δημοφιλία, αφού εκπέμπουν ελάχιστους (ή και καθόλου) ρύπους κατά την κίνησή τους. Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνονται ως μία ενιαία κατηγορία, υπάρχουν 4 εντελώς διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ας αρχίσουμε!

1. Battery Electric Vehicle (BEV)


Πρόκειται για την πιο γνωστή κατηγορία ηλεκτροκινητήρων. Αυτή που αφορά τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα. Άλλωστε, είναι και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Tesla, η εταιρεία που έφερε στο προσκήνιο την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία (BEV) λειτουργεί εξ ολοκλήρου με μπαταρία και με ένα ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Το σύστημα αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του οχήματος, ενώ απουσιάζει τελείως οποιουδήποτε άλλου είδους κινητήρας. Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται σε μια μεγάλη μπαταρία που φορτίζεται συνδεόμενη στο ηλεκτρικό δίκτυο (ρεύμα) μέσω καλωδίου. Η μπαταρία, με τη σειρά της, παρέχει ισχύ σε έναν ή περισσότερους ηλεκτρικούς κινητήρες για τη λειτουργία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα Ηλεκτρικών

Η μονάδα ελέγχου με τον μετατροπέα παίρνουν την ενέργεια από τη μπαταρία, η οποία με τη σειρά της φορτίζεται μέσω της σύνδεσης στο ρεύμα. Το βασικό πλεονέκτημα των BEV είναι η παντελής απουσία κινητήρα εσωτερικής καύσης. Κάτι που μεταφράζεται σε μηδενικές εκπομπές ρύπων. Και φέρνει με τη σειρά του μία σειρά από πλεονεκτήματα, που περιλαμβάνουν είσοδο στον Δακτύλιο αλλά και μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας.

Το βασικό μειονέκτημα αυτής της κατηγορίας είναι η στήριξη της κίνησης αποκλειστικά στις μπαταρίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να είναι πάντα φορτισμένο, διαφορετικά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική καυσίμου. Για παράδειγμα, εάν προγραμματίζεις ένα ταξίδι θα πρέπει να έχεις φορτίσει το αυτοκίνητο από το προηγούμενο βράδυ και να εξετάσεις σε ποια σημεία του δρόμου περνάς από έναν (ταχυ)φορτιστή. Διαφορετικά, η αυτονομία περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτή που μπορούν να εξασφαλίσουν οι μπαταρίες.

Μάθε τα πάντα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα καινούργια μοντέλα και τις πιο συχνές απορίες, εδώ

Δες Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

2. Hybrid Electric Vehicle (HEV)


Όπως ακριβώς γίνεται αισθητό και από το όνομα τους, τα HEV είναι στην ουσία αυτά που συναντάμε ως υβριδικά αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα αυτά διαθέτουν έναν ηλεκτροκινητήρα αλλά κι έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης λαμβάνει ενέργεια από το καύσιμο (βενζίνη ή πετρέλαιο), ενώ το μοτέρ παίρνει ηλεκτρική ενέργεια από τις μπαταρίες. Ο βενζινοκινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με το κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο με τη σειρά τους παρέχει κίνηση στους τροχούς.

Η διαφορά μεταξύ HEV σε σύγκριση με τα BEV – που αναφέρθηκαν παραπάνω – και τα Plug-In Υβριδικά είναι όπου ότι οι μπαταρίες στα υβριδικά (HEV) μπορούν να φορτιστούν μόνο μέσα από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και την κίνηση των τροχών. Δεν υπάρχει, δηλαδή, θύρα φόρτισης. Έτσι, η μπαταρία να δε μπορεί να επαναφορτιστεί εξωτερικά, όπως για παράδειγμα μέσα από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα Υβριδικών

Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι η κίνηση παράγεται συνδυαστικά. Έτσι, δε χρειάζεται να έχεις στο νου σου να φορτίζεις το αυτοκίνητο, ή να ξεμείνεις από καύσιμο ή αυτονομία. Αφού, οι μπαταρίες φορτίζονται ταυτόχρονα με την κίνηση. Κάτι σαν το δυναμό.

Ένα μειονέκτημα αυτής της κατηγορίας είναι ότι αποτελεί στην ουσία ένα ήπιο βενζινοκίνητο/πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο (ανάλογα με το καύσιμο). Έτσι, οι εκπομπές ρύπων εξακολουθούν να υφίστανται (αναλόγως και των κυβικών), είναι όμως μειωμένες με ένα αντίστοιχο συμβατικό όχημα. Το βασικό μειονέκτημα των HEV, όμως, είναι το κόστος των μπαταριών – κάτι που συνεπάγεται μία πολυέξοδη επισκευή σε περίπτωση βλάβης.

Παραδείγματα HEV αυτοκινήτων: Toyota Prius/Yaris, Lexus RX 450h

Δες Υβριδικά Αυτοκίνητα

3. Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)

Τα Plug-In υβριδικά ήρθαν για να ισορροπήσουν μεταξύ δύο κόσμων. Αυτών των πλήρως ηλεκτρικών, αλλά και των υβριδικών. Τα PHEV διαθέτουν και αυτά τόσο έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης όσο κι έναν ηλεκτροκινητήρα. Η βασική διαφορά με τα υβριδικά (HEV) που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι πως σε αυτή την περίπτωση η φόρτιση γίνεται εξωτερικά μέσω ενός καλωδίου.

Στην ουσία, τα PHEV είναι κάτι στη μέση μεταξύ ηλεκτρικού και συμβατικού/υβριδικού αυτοκινήτου. Διαθέτουν έναν ηλεκτροκινητήρα του οποίου η φόρτιση γίνεται με το καλώδιο και τον κλασικό τρόπο – όπως ακριβώς σε ένα υβριδικό, αλλά κι εναν κινητήρα εσωτερικής καύσης ο οποίος δέχεται καύσιμο όπως ακριβώς κι ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Τα Plug-In υβριδικά αυτοκίνητα διαθέτουν δύο λειτουργίες. Μία πλήρως ηλεκτρική, στην οποία ο κινητήρας και η μπαταρία παρέχουν όλη την ενέργεια του αυτοκινήτου. Και μία υβριδική λειτουργία, στην οποία χρησιμοποιούνται τόσο ηλεκτρική ενέργεια όσο και βενζίνη.
Μερικά PHEV μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερα από 70 μίλια μόνο με ηλεκτρισμό.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα Plug-In Υβριδικών

Αυτή η διττή λειτουργία των PHEV αυτοκινήτων αποτελεί και το βασικό τους πλεονέκτημα. Αφού παρέχει ένα μεγάλο μέρος των θετικών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χωρίς τα αντίστοιχα μειονεκτήματά τους. Για παράδειγμα, μπορείς να το κινείς αποκλειστικά ηλεκτρικά και εάν τελειώσουν οι μπαταρίες να το “γυρίσεις” στο παραδοσιακό καύσιμο. Είναι στην ουσία μία ασφαλής επιλογή για να μη σε περιορίζει η αυτονομία των μπαταριών.

Παράλληλα, τα Plug-In υβριδικά εξισορροπώντας μεταξύ δύο κόσμων παρέχουν μία μέση λύση κάτι που αποτελεί και μειονέκτημα. Για παράδειγμα, η αυτονομία της ηλεκτρικής λειτουργίας είναι πολύ περιορισμένη και κατά συνέπεια δε μπορείς να βασιστείς σε αυτή. Παρά μόνο σε καθημερινό επίπεδο. Είναι δηλαδή μία μέση λύση με ό,τι κι εάν συνεπάγεται αυτό. Τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά.

Παραδείγματα PHEV αυτοκινήτων: BMW i8, Mercedes C350e, Kia Optima, Audi A3 E-Tron, Volvo XC90 T8, Porsche Cayenne E-Hybrid.

4. Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV)

Τα ηλεκτρικά οχήματα με κυψέλες υδρογόνου (FCEV) είναι γνωστά και ως αυτοκίνητα υδρογόνου. Αποτελούν έναν τύπο αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν τεχνολογία «κυψελών υδρογόνου» για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του οχήματος. Σε αυτόν τον τύπο οχημάτων, η χημική ενέργεια του καυσίμου μετατρέπεται απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ηλεκτροκινητήρες που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοιοι με τους ηλεκτροκινητήρες των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με μία διαφορά. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παίρνουν την ενέργεια αποκλειστικά από την μπαταρία, ενώ στα αυτοκίνητα υδρογόνου προέρχεται από γεννήτρια που χρησιμοποιεί υδρογόνο και μόνο η επιπλέον ενέργεια αποθηκεύεται στην μπαταρία. Δεν έχουν καμία σχέση με τα αυτοκίνητα υγραερίου LPG (ή CNG) και η λειτουργία τους είναι πολύ διαφορετική από αυτήν.

Τα FCEV δε διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ουσιαστικά, η κυψέλη καυσίμου παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας υδρογόνο. Για να κινηθεί θα πρέπει ο οδηγός να γεμίσει τη δεξαμενή του με υδρογόνο, με τη μόνη εκπομπή ρύπων να είναι το νερό (H2O).

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα αυτοκινήτων Υδρογόνου

Το υδρογόνο είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται παντού στον πλανήτη και τα αποθέματά του είναι εξασφαλισμένα. Σε αντίθεση με παραδοσιακά καύσιμα, όπως είναι το πετρέλαιο και η βενζίνη. Παράλληλα, οι μηδενικές εκπομπές ρύπων τους εξασφαλίζουν μία θέση στα αυτοκίνητα του μέλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη. Καθώς, όμως, πρόκειται για μία πολύ σύγχρονη και υποσχόμενη τεχνολογία, τα αυτοκίνητα υδρογόνου είναι ταυτόχρονα ακριβά και δυσεύρετα.

Παραδείγματα PHEV αυτοκινήτων: Hyundai Tucson FCEV, Honda Clarity Fuel Cell, Hyundai Nexo.
 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!