Το καλοκαίρι αποτελεί την περίοδο που το αυτοκίνητο χρειάζεται πλύσιμο περισσότερο από ποτέ. Λίγο ότι λερώνεται διαρκώς, λίγο ο καύσωνας και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και το γεγονός ότι σπάνια το αποχωρίζεσαι. Η ανάγκη για ένα καθαρό αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερη, αφού κάτω από τον ήλιο τα πάντα φαίνονται πιο έντονα.

Αυτό που δε γνώριζες, όμως, είναι ότι το καλοκαίρι εκτός από μεγαλύτερη ανάγκη για πλύσιμο, αλλάζει και ο τρόπος καθαρισμού του αυτοκινήτου. Έτσι, ενώ τον χειμώνα ενδείκνυται περισσότερο ο βιολογικός καθαρισμός, το καλοκαίρι κάνει την εμφάνισή του το detailing.

 

Τα βασικά του detailing – Τι πρέπει να γνωρίζεις

Το detailing, πρόκειται στην ουσία για μία εύκολη και γρήγορη διαδικασία που προσφέρει άμεσα αντιληπτά αποτελέσματα στην καθαριότητα του αυτοκινήτου. Στο διαδίκτυο θα συναντήσεις αμέτρητες συζητήσεις σε φόρουμ σχετικά με τη σωστή τεχνική και τον κατάλληλο εξοπλισμό που περισσότερο θα σε μπερδέψουν παρά θα σε βοηθήσουν να μάθεις τα βασικά. Άλλωστε, πρόκειται για μία μέθοδο που έχει έρθει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, σε αυτό το κείμενο, θα παρουσιάσουμε τα βασικά σημεία του detailing και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό. Αλλά και στοιχεία που θα πρέπει να προσέξεις.

Ξεκινάμε με το πιο βασικό: Πλύσιμο!

Το σχολαστικό πλύσιμο του αυτοκινήτου είναι το βασικό στοιχείο του detailing και γενικά της φροντίδας της βαφής του αυτοκινήτου. Σημαντική λεπτομέρεια! Απόφυγε το πλύσιμο σε αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων με βούρτσες. Μπορεί να είναι γρήγορα και βολικά, αφού δεν απαιτούν κόπο και προσπάθεια, αλλά οι βούρτσες ενδέχεται να προκαλέσουν γρατζουνιές και να καταστρέψουν το χρώμα του αυτοκινήτου. Ειδικά τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα με τις υδροβαφές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό. Και να θυμάσαι, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του αυτοκινήτου, τόσο περισσότερο ορατές είναι οι γρατζουνιές.

Πού να πλύνεις, ιδανικά, το αυτοκίνητό σου; Στο χέρι ή σε κάποιο πλυντήριο. Αρκεί το προσωπικό να είναι εξειδικευμένο και να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες τεχνικές. Εμείς θα επικεντρωθούμε στο πλύσιμο στο χέρι και πως να κάνεις μόνος σου την όλη διαδικασία.

Αρχικά, θα χρειαστείς δύο κουβάδες -ώστε να διαχωρίζεις τη βρωμιά, ένα ειδικό σαμπουάν (μην χρησιμοποιείς υγρό πλυσίματος ή διάφορα «σπιτικά» σκευάσματα) και ένα γάντι πλυσίματος. Ο ένας κουβάς χρησιμοποιείται για να ξεπλένεις τη βρωμιά, ενώ στον καθαρό κουβά βουτάς το γάντι με το σαμπουάν. Χάρη σε αυτό, η βρωμιά δεν αναμιγνύεται και δεν τρίβεται στο αυτοκίνητο.

Κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά τη διαδικασία, είναι εάν έχεις ένα πιεστικό ή λάστιχο με υψηλή πίεση. Σημαντικό είναι το πλύσιμο του αυτοκινήτου να γίνεται υπό σκιά. Ενώ, θα χρειαστείς ένα ξεχωριστό γάντι για πλύσιμο στα τζάμια, τις ζάντες και άλλες κατεξοχήν βρώμικες περιοχές.

 

Χρειάζεται απολύμανση χρώματος;

Πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία που αφορά την αφαίρεση στερεών ρύπων και μικροβίων από το σώμα του αυτοκινήτου, όπως αποξηραμένα υπολείμματα ασφάλτου, μεταλλικές ακαθαρσίες, έντομα, πίσσα ή ρητίνη. Καλό είναι να το κάνεις αυτό πρώτα με ειδικά καθαριστικά (τα οποία είναι πιο δυνατά από τα απλά σαμπουάν). Και στη συνέχεια να ασχοληθείς με τον καθαρισμό και το claying.

Τι είναι το claying; Για το claying θα χρειαστείς έναν πηλό καθαρισμού. Αρχικά, πρέπει να σπάσεις τον πηλό στα χέρια σου, να βάλεις ένα ειδικό λιπαντικό και να το αναμείξεις με τον πηλό και στη συνέχεια να τρίψεις τον πηλό – όχι πολύ δυνατά, χωρίς να χρησιμοποιήσεις υπερβολική δύναμη. Ο πηλός πρέπει να περνά ομαλά πάνω από τη βαφή. Με απαλές κυκλικές κινήσεις, ώστε να μην προκαλέσεις κάποια ζημιά αλλά και να αφαιρέσεις όλη τη βρωμιά.

 

Ώρα για ξέπλυμα

Στο σημείο αυτό είναι που ολοκληρώνεται το λεγόμενο κυρίως πλύσιμο. Μετά από αυτό το στάδιο, θα γίνουν ευδιάκριτες και άμεσα αντιληπτές όλες οι αλλαγές, αφού θα τονωθεί και θα λάμψει η βαφή του αυτοκινήτου.

Το καλό πλύσιμο και η αφαίρεση μεγαλύτερης της βρωμιάς μπορεί να γίνει ως επι το πλείστον με απλά υλικά. Δεν είναι πολύ ακριβό, και βελτιώνει την εμφάνιση του αυτοκινήτου ενώ επιδρά στη διατήρηση του χρώματος. Η καθαριότητα του αυτοκινήτου, άλλωστε, έχει πολλαπλά οφέλη αφού βοηθάει στη συντήρηση του αυτοκινήτου, ενώ μπορεί ακόμα και να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου!

[Δες εδώ: Tips για την καλή συντήρηση του αυτοκινήτου]

 

Επόμενο βήμα: η διόρθωση χρώματος

Η διόρθωση του χρώματος είναι μία διαδικασία που γίνεται ακόμα και σε καίνουργια αυτοκίνητα λίγο πριν παραδοθούν στον νέο ιδιοκτήτη. Αφού ακόμα και εκεί μπορεί να έχουν δημιουργηθεί μικρορωγμές, κατά τη μεταφορά ή την παραμονή του αυτοκινήτου στον εκθεσιακό χώρο.

Τα πλεονεκτήματα της διόρθωσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και ορατά σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, στα οποία το αυθεντικό χρώμα έχει χαθει και δύναται να επιστρέψει μόνο μετά από μια τέτοια διαδικασία. Ένα καλό γυάλισμα μπορεί να αφαιρέσει επίσης πολλές μικρογρατζουνιές.

Για τη διόρθωση του χρώματος μπορείς να βρεις κάποια έτοιμα κιτ που διατίθενται προς πώληση, αλλά και οδηγίες στο διαδίκτυο για το πώς να το κάνεις μόνος σου. Παρόλα αυτά, αυτη η διαδικασία συνίσταται να γίνεται από επαγγελματίες και εξειδικευμένα πλυντήρια αυτοκινήτου. Ώστε να μην προκαλέσεις κάποια ζημιά που δεν διορθώνεται.

 

Πώς να τοποθετήσεις κερί στο χρώμα;

Η προστασία της βαφής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μία καλή (και οικονομική) λύση σε αυτό, είναι η τοποθέτηση κεριού στο αυτοκίνητο που μόλις έχει πλυθεί. Αφού τοποθετηθεί το κερί, το όχημα θα λερωθεί λιγότερο και η βρωμιά μπορεί να ξεπλυθεί εύκολα απλά με νερό, π.χ. με ένα ξέπλυμα του αυτοκινήτου χωρίς σαπούνι. Αυτό εξοικονομεί χρόνο, ενώ το αυτοκίνητο δείχνει σχεδόν πάντα καθαρό. Ιδανικό για την προετοιμασία πριν από ένα ταξίδι.

Το κερί διαρκεί περίπου τρεις μήνες, αν μιλάμε για φυσικό κερί. Ένα συνθετικό προϊόν εκπληρώνει το ρόλο του για περίπου 8 μήνες, ενώ τα φθηνότερα προϊόντα που “περιέχουν κερί” θα σταματήσουν να προστατεύουν το βερνίκι μετά από μερικές εβδομάδες.

Τι γίνεται εάν θέλεις να απολαμβάνεις ένα καθαρό και γυαλισμένο αυτοκίνητο για περισσότερο διάστημα; Υπάρχει η επιλογή της κεραμικής επίστρωσης. Το κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι αρκετά υψηλότερο, αλλά η διάρκεια αυτής της προστασίας είναι έως δύο χρόνια.
Σημείωση: Στην κεραμική επίστρωση πρέπει να αποφεύγεται η χρήση λανθασμένων σαμπουάν ή σκληρών χημικών κατά την πλύση του αυτοκινήτου. Είναι προτιμότερο να ξεπλένεται το όχημα με νερό.

Μπορώ να τοποθετήσω το κερί μόνος μου;

Ναι, αλλά απαιτεί… δύναμη και δεν είναι εύκολο για όλους. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να εφαρμόσεις την κεραμική επίστρωση. Καλύτερα να αφήσεις το αυτοκίνητο σου στα χέρια των επαγγελματιών. Μια ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ημέρες.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!