Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις έντονες βροχοπτώσεις και τις σποραδικές χιονοπτώσεις. Στην Ελλάδα ο ήλιος μπορεί να είναι κυρίαρχος τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, όμως ο χειμώνας κρύβει εκπλήξεις. Καθώς ένας βρεγμένος δρόμος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πάγο…

Η πτώση της θερμοκρασίας συνοδεύεται από αύξηση στη ζήτηση SUV. Αφού είναι υψηλότερα από το μέσο αυτοκίνητο, ενώ πολλά από αυτά εφοδιάζονται και με την απαραίτητη – για πολλούς – τετρακίνηση. Στοιχεία ιδιαίτερα χρήσιμα για τους πλημμυρισμένους δρόμους και τις δύσβατες διαδρομές.

Για να έχεις έναν ξέγνοιαστο χειμώνα, χρειάζεσαι ένα ασφαλές και καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο. Όπως κάποια μοντέλα είναι περισσότερο ταυτισμένα με το καλοκαίρι και τους θερινούς μήνες, αντίστοιχα υπάρχουν μοντέλα αυτοκινήτων που προσφέρονται για τις… δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.

Εμείς παρουσιάζουμε 10 από αυτά!

1. Subaru Forester

Το ιαπωνικό SUV είναι φτιαγμένο για προκλήσεις και σκληροτράχηλες καταστάσεις. Απέχει από το έδαφος περισσότερα από 22 εκατοστά, τα οποία σε συνδυασμό με την τετρακίνηση σε όλες τις εκδόσεις του το καθιστούν ικανό να ανταπεξέλθει οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το Forester αγαπήθηκε στη χώρα μας ήδη από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε. Συγκεκριμένα, η δεύτερη γενιά του (2002 – 2006) εξοπλιζόταν με έναν – μπροστά για την εποχή του – turbo κινητήρα 2.500 κυβικών, και με πρωτοποριακή τετρακίνηση.

Στην 3η και 4η γενιά του, το Forester εκπολιτίστηκε και απέκτησε περισσότερα SUV χαρακτηριστικά, παραμερίζοντας το αρχικά περισσότερο επιθετικό στοιχείο. Πλέον, από το 2007 μέχρι και σήμερα διαθέτει έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 2.000 κυβικών εκατοστών, ενώ συναντάται και με πλούσιο εξοπλισμό.

Συνδυάζεται τόσο με χειροκίνητο αλλά και αυτόματο κιβώτιο, το οποίο είναι συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης (CVT).

2. Audi A4 Quattro


Ποιος είπε ότι ο χειμώνας ενδείκνυται μόνο για SUV και “ψηλά” οχήματα;

Η Audi με τη σειρά Quattro αποδεικνύει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, οι τετρακίνητες εκδόσεις όλων των μοντέλων της γερμανικής εταιρείας φέρουν την ονομασία Quattro. Πρόκειται για ένα όνομα – θρύλο, αφού έτσι ονομαζόταν το μοντέλο της Audi που έτρεχε στα ράλι τη δεκαετία του 80.

Η τεχνογνωσία που απέκτησε η Audi από τους αγώνες την έκανε να έχει το πάνω χέρι στις τετρακίνητες εκδόσεις. Όχι μόνο των SUV, αλλά όλων των αυτοκινήτων. Αν και η εταιρεία προσφέρει όλα τα μοντέλα της και ως τετρακίνητα, αυτά που φέρουν την παραδοσιακή τεχνολογία είναι τα μοντέλα από το Α4 και πάνω.

Καθώς τα 3 διαφορικά που διαθέτουν απαιτούν χώρους και χαρίζουν εξαιρετική απόδοση στο χιόνι και το νερό. Προσφέροντας σταθερότητα, άνεση αλλά και καθιστώντας τα ικανά να ανταπεξέλθουν κάθε δυσκολία. Οι εκδόσεις Quattro είναι πάντα ακριβότερες από τις αντίστοιχες προσθιοκίνητες της γκάμας, αλλά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες κάνουν τη διαφορά.

3. Dacia Duster


Εάν νομίζεις ότι τα SUV είναι ακριβά αυτοκίνητα με υψηλές καταναλώσεις και υπέρογκη συντήρηση, το Duster θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς. Κατά πολλούς το πιο value for money SUV – και όχι άδικα. Με τιμή πώλησης -ως καινούργιο- περί τα 15.000 ευρώ, το Duster εξοπλίζεται με τον πετρελαιοκινητήρα dCe των 1.500 κυβικών.

Τα 21 εκατοστά απόστασης από το έδαφος είναι ένας αριθμός που υποδηλώνει άνετη μετακίνηση στο βουνό. Αλλά και απροβλημάτιστη συμπεριφορά στους ταλαιπωρημένους δρόμους της πόλης.

[Μάθε περισσότερα για το Dacia Duster στην αναλυτική κριτική, εδώ]

4. Jeep Renegade


Το Jeep Renegade αποδεικνύει ότι δε χρειάζεσαι σύνθετα συστήματα, τετρακίνηση και πλούσιο εξοπλισμό για ασφαλή καθημερινή μετακίνηση τον χειμώνα. Αρκεί ένα υψηλότερο σασί, ένας ισχυρός κινητήρας και μία ασφαλή κατασκευή. Αυτό είναι το Jeep Renegade, το οποίο στις περισσότερες εκδόσεις του συναντάται ως προσθιοκίνητο.

Με δύο ισχυρές εκδόσεις τόσο ως πετρελαιοκίνητο όσο και ως βενζινοκίνητο, το Renegade χαρακτηρίζεται ως ένας μικρός εξερευνητής. Ο οδηγός πίσω από το τιμόνι του νέου Renegade, έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε 5 επιλογές οδήγησης: Auto, Snow, Sand, Mud και Rock. Για συνθήκες πόλης, χιονιού, άμμου, λάσπης και βραχώδους εδάφους αντίστοιχα.

Το Jeep Renegade είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό Crossover. Για τους πιο απαιτητικούς, διατίθεται κι έκδοση 4×4, ακολουθώντας την παράδοση της Jeep.

5. Honda CRV


Το Honda CRV αποτελεί τον ορισμό ενός σύγχρονου SUV. Είναι εύκολο και πολιτισμένο στην οδήγηση, σταθερό, ευρύχωρο και με πλούσιο εξοπλισμό. Στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό για ασφαλή οδήγηση τον χειμώνα.

Αν και το CR-V δεν διαθέτει στάνταρ σύστημα τετρακίνησης, οι περισσότερες εκδόσεις του εξοπλίζονται με αυτό. Στην 5η γενιά του (2017 – σήμερα) εξοπλίζεται με ισχυρότερο κινητήρα, απόκριση και βελτιωμένη ανάρτηση για καλύτερο χειρισμό και άνεση.

Το ιαπωνικό SUV διαθέτει μεγάλους χώρους, με πορτμπαγκάζ χωρητικότητας 497 λίτρων. Που σημαίνει ότι ενδείκνυται και για χειμερινές εξορμήσεις στο βουνό.

6. Jeep Grand Cherokee


Ένα από τα πιο ικανά και πρωτοποριακά SUV που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή ακούει στο όνομα Cherokee. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για το Grand Cherokee, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έκδοση.

Το Grand Cherokee διαθέτει την πιο εξελιγμένη και ολοκληρωμένη τετρακίνηση της λίστας. Στις σκληροτράχηλες εκδόσεις “Laredo”, η Jeep προσφέρει το σύστημα Quadra-Trac I 4WD. Πρόκειται για ένα σύστημα πλήρους απασχόλησης που κατανέμει σχεδόν ομοιόμορφα τη ροπή σε κάθε άξονα ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, τα 22 εκατοστά που απέχει από το έδαφος το καθιστούν ένα υπερπλήρες offroad όχημα. Παρά την αρχικά υψηλή τιμή αγοράς, μπορείς να συναντήσεις ένα μεταχειρισμένο Grand Cherokee της προηγούμενης δεκαετίας με λιγότερα από 12.000 ευρώ. Σε αυτά, ωστόσο, πρέπει να υπολογίσεις τα αυξημένα έξοδα συντήρησης, Τέλη Κυκλοφορίας κτλ.

7. Toyota RAV-4


Συζήτηση για αυτοκίνητα κατάλληλα για χειμώνα χωρίς τον ιδρυτή της SUV κατηγορίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Το RAV4 στην 5η γενια του (2018 – σήμερα) ξεχωρίζει στην υβριδική έκδοση, η οποία προσφέρει χαμηλή κατανάλωση και ολοκληρωμένη εμπειρία.

Στις παλαιότερες εκδόσεις του, και συγκεκριμένα στη 2η και 3η γενιά, το RAV4 χαρακτηριζόταν από μία περισσότερο “ειδική” τετρακίνηση. Το κορυφαίο σύστημα τετρακίνησης, διέθετε viscous κεντρικό και Torsen πίσω διαφορικό. Ενώ στην 3η γενιά (2006-2012) έδινε τη δυνατότητα να κλειδώνει το διαφορικό και να κατανέμει την κίνηση σε 50-50.

Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για έναν πλημμυρισμένο δρόμο τον χειμώνα, ή μια χιονισμένη διαδρομή. Με τα κατάλληλα ελαστικά, το RAV4 δε σταματάει πουθενά.

8. Suzuki Ignis / Jimny


Το Ignis αποτελεί ένα από τα μικρότερα Crossovers που θα συναντήσεις στην αγορά. Το μήκος των 3.7 μέτρων παραπέμπει περισσότερο σε αυτοκίνητο πόλης. Και το Ignis αφορά ακριβώς αυτό: ένα αυτοκίνητο πόλης με στοιχεία Crossover που το καθιστούν ιδιαίτερα ασφαλές στις συνθήκες του χειμώνα.

Ψηλωμένο κατά 18 εκατοστά, το Ignis προσφέρει πολυχρηστικότητα και εργονομία. Με τιμή πώλησης γύρω στις 15.000 ευρώ, το Ignis διαθέτει και τετρακίνητη έκδοση – η οποία είναι περισσότερο σπάνια.

Άλλωστε, για τους πιο απαιτητικούς στον στόλο της Suzuki θα συναντήσει κανείς και το Jimny, που είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε όλες τις συνθήκες.

9. Land Rover Discovery Sport


Το Land Rover Freelander καθιέρωσε τον Βρετανό κατασκευαστή ως κορυφαίο στην κατηγορια των SUV. Το Discovery Sport πηγαίνει την επιτυχημένη συνταγή ακόμα πιο μακριά. Όπως όλα τα μοντέλα της Land Rover, το Discovery Sport είναι ικανό τόσο εντός όσο κι εκτός δρόμου. Η επιλογή τετρακίνησης του Discovery Sport γίνεται από μόνη της, όταν αλλάζει ο καιρός και το περιβάλλον.

Τα φαρδιά ελαστικά, και η μηδενική απώλεια πρόσφυσης καθιστούν την οδήγηση το χειμώνα εξαιρετικά εύκολη υπόθεση. Διαθέτει ξεχωριστές λειτουργίες για λάσπη και χιόνι και μοιράζει την ισχύ στους τροχούς αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες.

Το Land Rover Discovery αποτελεί μία από τις ακριβότερες επιλογές της λίστας. Ωστόσο, η ποιότητα κύλισης, η πολυτέλεια και ο πετρελαιοκινητήρας των 2.200 κυβικών αποζημιώνουν αυτόν που αποζητά ένα διαχρονικά ολοκληρωμένο αυτοκίνητο.

10. Fiat Panda 4×4


Πώς μπορεί ένα καθαρά αυτοκίνητο πόλης να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα; Το Fiat Panda έχει τη λύση και την προσφέρει μέσα από την τετρακίνητη έκδοσή του.

Το 4×4 Panda διατίθεται από την αρχή της κυκλοφορίας του μοντέλου, ήδη από την 1η γενιά πριν από 40 χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα οικονομικότερα τετρακίνητα μοντέλα που θα συναντήσεις. Αλλά και από τα πιο ικανά. Παντός εδάφους και συνθηκών, το τετράγωνο σχήμα του και η υψηλή θέση οδήγησης το καθιστούν ιδιαίτερα ασφαλές ανεξαρτήτως καιρού.

Κάτω από το καπό του Panda βρίσκεται η ισχυρότερη εκδοχή του μικρού πετρελαιοκινητήρα 1.3 με τους 95 ίππους και 200 Nm ροπής.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα περισσότερο ικανά να ανταπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες, κατάλληλα για χειμερινή οδήγηση. Ωστόσο, οποιοδήποτε αυτοκίνητο είναι κατάλληλο για τον χειμώνα, αρκεί να είναι συντηρημένο σωστά και να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες – τις δικές του και του οδηγού. Το πιο σημαντικό, είναι να συντηρείς σχολαστικά το αυτοκίνητό σου και να το προετοιμάσεις σωστά για τον χειμώνα.
 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!