Η είσοδος στο Πανεπιστήμιο σηματοδοτεί μία αλλαγή και ένα καινούργιο ξεκίνημα, με δύο έννοιες να μπαίνουν στη ζωή ενός φοιτητή και να αποκτούν περισσότερη σημασία από ποτέ: ελευθερία και ανεξαρτησία. Δύο έννοιες απόλυτα συνυφασμένες και με το αυτοκίνητο. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να συνδυάσεις ένα αυτοκίνητο με τη φοιτητική ζωή;

Αρχικά, η απόκτηση ενός αυτοκινήτου στη φοιτητική ζωή φέρνει ενθουσιασμό αλλά και ξεγνοιασιά. Μία περίοδος με το άγχος και την πίεση του διαβάσματος, γίνεται πιο ξεκούραστη αλλά και ανέμελη με το κατάλληλο αυτοκίνητο. Αρκεί να κάνεις τη σωστή επιλογή, με ασφάλεια. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως:

Τα φοιτητικά τα χρόνια είναι από τα καλύτερα

Πόσω μάλλον όταν συνοδεύονται με το κατάλληλο αυτοκίνητο. Κατά την επιλογή, εκτός από την ασφάλεια -που θα παίξει πρωταρχικό ρόλο- πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εξής 4 παράμετροι:

1) Τέλη Κυκλοφορίας

Πρόκειται για το υποχρεωτικό ποσό που καταβάλλεται κάθε χρόνο στο κράτος και κυμαίνεται ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου και τη χρονολογία του. Ενδεικτικά, για αυτοκίνητα άνω των 10 ετών και έως 2.000 κυβικά διαμορφώνεται ως εξής:

Κυβισμός (σε Κυβικά Εκατοστά) Ποσό
από 786 κ.ε. έως 1071 κ.ε. 120 €
από 1071 κ.ε. έως 1357 κ.ε. 135 €
από 1358 κ.ε. έως 1548 κ.ε. 255 €
από 1549 κ.ε. έως 1738 κ.ε. 280 €
από 1739 κ.ε. έως 1928 κ.ε. 320 €
από 1929 κ.ε. έως 2357 κ.ε. 690 €

 

Αντίστοιχα, για αυτοκίνητα της τελευταίας δεκαετίας, τα Τέλη Κυκλοφορίας διαμορφώνονται βάσει των ρύπων. Ενδεικτικά:

2) Τιμή αγοράς

Για να ξεκινήσεις την αναζήτηση ενός αυτοκινήτου, το πιο σημαντικό που έχεις να κάνεις είναι να ορίσεις ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (budget). Για έναν σωστό προγραμματισμό, σε αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται -εκτός από το πρωταρχικό κόστος αγοράς- και το κόστος συντήρησης.

3)Ασφάλεια

Αδιαμφισβήτητα, το καλύτερο φοιτητικό αυτοκίνητο είναι αυτό που είναι και το πιο ασφαλές. Τι γίνεται όμως με την ασφάλιση του ίδιου του αυτοκινήτου;

Το αυτοκίνητο που αγοράζει κανείς στα φοιτητικά χρόνια, είναι πολλές φορές και το πρώτο αυτοκίνητο. Έτσι, η ασφάλεια είναι εκ των πραγμάτων πιο ακριβή, αφού σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και το επασφάλιστρο του νέου οδηγού. Ενώ εάν συνυπολογιστεί και η επιλογή της μικτής ασφάλισης, το κόστος ανεβαίνει περισσότερο.

Γι αυτό το λόγο, πολλοί προτιμούν το φοιτητικό τους αυτοκίνητο να είναι ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης. Όπως θα δεις και σε μερικές από τις προτάσεις μας παρακάτω.

4) Μέγεθος

Εξίσου σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του φοιτητικού αυτοκινήτου είναι και το μέγεθός του. Αφού, από αυτό θα εξαρτηθούν οι χώροι αλλά και η χρήση του. Θέλεις ένα αυτοκίνητο για όλη την παρέα ή ένα διθέσιο σπορ roadster; Η επιλογή είναι δική σου.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 9 αυτοκίνητα που είναι κατάλληλα για φοιτητές. Μαζί με αυτά, θα συναντήσεις λίγα λόγια για κάθε μοντέλο, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός αλλά και την τιμή που θα τα συναντήσεις ως μεταχειρισμένα.

Ξεκινάμε!

Opel Corsa (2014-2019)


Τιμή
Αξιοπιστία
Κινητήρες
Εσωτερικό

Τέλη Κυκλοφορίας: 147,60€

Το Opel Corsa συγκεντρώνει όλα όσα ψάχνεις σε ένα φοιτητικό αυτοκίνητο: είναι μικρό, οικονομικό, με χαμηλή κατανάλωση και σχετικά σβέλτο στις turbo εκδόσεις του. Ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας, το γερμανικό supermini θα σε ανταμείψει στην καθημερινότητά σου ως φοιτητής.

Το Corsa στην 5η γενιά του εξοπλίζεται με κινητήρες βενζίνης αλλά και πετρελαίου. Στην πρώτη περίπτωση, θα το συναντήσεις στα 1.200 κυβικά να αποδίδει 70 ίππους ή 100 στην υπερτροφοδοτούμενη έκδοση των 1.400 κυβικών.

Αντίστοιχα, ως diesel προσφέρεται στα 1.300 κυβικά, με την απόδοση να κυμαίνεται από 75 έως 95 ίππους.

Στο εσωτερικό του, η καμπίνα έχει χώρο για έως και πέντε επιβάτες και διαθέτει σύγχρονα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ψυχαγωγίας. Επίσης, το Corsa εξοπλίζεται και με χειροκίνητο κιβώτιο, ιδανικό για ένα πρώτο αυτοκίνητο.

Θα το συναντήσεις ως μεταχειρισμένο: 8.200€

Δες ελεγμένα Opel Corsa

Toyota Yaris (2011-2020)


Πρακτικότητα
Αξιοπιστία
Κατανάλωση
Μεγάλες αποστάσεις

Τέλη Κυκλοφορίας: 106€

Το Toyota Yaris αποτελεί μία διαχρονική, all time classic επιλογή, και γι αυτό θα το συναντήσεις στις περισσότερες λίστες αυτοκινήτων. Και όχι τυχαία. Αφού πρόκειται και για ένα μοντέλο που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στη χώρα μας. Καθιστώντας το ένα από τα αυτοκίνητα με την καλύτερη μεταπωλητική αξία.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το μεγάλο εύρος επιλογών και το φάσμα που καλύπτει. Θα το συναντήσεις με βενζίνη, πετρέλαιο ή υβριδικό, 3θυρο ή 5θυρο, χειροκίνητο ή αυτόματο. Όλα με κοινό παρονομαστή την ασφάλεια και την πρακτικότητα.

Το Yaris έχει αγαπηθεί από πολλούς φοιτητές ως πρώτο αυτοκίνητο, αφού διαθέτει χαμηλά έξοδα συντήρησης και ασφάλειας. Εκτός από τη χαμηλή κατανάλωση που προσφέρει, η αξιοπιστία του θα κάνει την επίσκεψη στο συνεργείο σπάνια υπόθεση.

Παράλληλα διαθέτει και χαμηλά τέλη κυκλοφορίας, τα οποία γίνονται ακόμα και μηδενικά στην υβριδική του έκδοση.

Θα το συναντήσεις ως μεταχειρισμένο: 9.360€

Δες αξιόπιστα Toyota Yaris

Mazda MX5 (2005-2015)


Οδηγοκεντρικό
Σπορ αίσθηση
Κατανάλωση
Πρακτικότητα

Τέλη Κυκλοφορίας: 320 €

Η φοιτητική ζωή είναι η περίοδος που ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, τα χόμπι σου και διαμορφώνεις σε ένα μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα σου. Σίγουρα ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης μπορεί να ταιριάζει περισσότερο σε μία μεγάλη φοιτητούπολη, αλλά τι γίνεται όταν σου αρέσει η περιπέτεια και η σπορ διάθεση;

Το Mazda MX5 αποτελεί την ασφαλέστερη και πιο προσιτή επιλογή για ένα πρώτο κάμπριο/σπορ αυτοκίνητο. Είναι ιδανικό σε διαστάσεις, εξελίσσει τον οδηγό, ενώ οι επιδόσεις του δεν είναι τρομακτικές και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί το δημοφιλέστερο roadster όλων των εποχών.

Κάτω από το καπό του θα συναντήσεις έναν 1.800αρη ατμοσφαιρικό κινητήρα 125 ίππων. Ενώ η δίλιτρη έκδοσή του είναι απαγορευτική -από πλευράς κόστους και χειρισμού- για έναν πρώτο οδηγό.

Θα το συναντήσεις ως μεταχειρισμένο: 9.000€

Audi A1 (2010-2018)


Κινητήρες
Ποιότητα κατασκευής
Ποιότητα κύλισης
Κόστος συντήρησης

Τέλη Κυκλοφορίας: 115 – 145 €

Ποιος είπε ότι η φοιτητική ζωή δε μπορεί να συνδυαστεί με λίγη πολυτέλεια; Γι αυτό ακριβώς υπάρχει το Audi A1, που αποτελεί την πολυτελή επιλογή στην καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το A1 παίζει μπάλα… μόνο του, αφού καμία άλλη από την αντίπαλη τριάδα (bmw, mercedes) δεν προσφέρουν κάποια εναλλακτική σε αυτή την κατηγορία!

Έτσι, το Audi A1 προσφέρει όλα όσα υπόσχεται: είναι μικρό, ασφαλές, πρακτικό και με δόσεις πολυτέλειας. Το εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα κομψό αλλά και οδηγοκεντρικό. Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι, ακριβώς στη θέση που πρέπει να είναι.

Παράλληλα, το εύρος των κινητήρων αλλά και η χαμηλή κατανάλωση το καθιστούν ιδιαίτερα θελκτικό στις νεανικές ηλικίες. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως μία premium μάρκα ενδέχεται να έχει ακριβότερα ανταλλακτικά. Κάτι που, ενδεχομένως, ανεβάζει το κόστος συντήρησης.

Θα το συναντήσεις ως μεταχειρισμένο: 12.300€

Δες ελεγμένα Audi A1

Honda Civic (2015-2020)


Αξιοπιστία
Ευρύχωρο εσωτερικό
Κόστος συντήρησης
Εσωτερικό

Τέλη Κυκλοφορίας: 88,20 €

Το Honda Civic αποτελεί μία διαχρονικά οικονομική επιλογή τόσο ως προς την αγορά του όσο και ως προς το κόστος συντήρησης. Ένας φοιτητής μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα ενός Civic, με την αξιοπιστία να είναι συνώνυμη του μοντέλου.

Ιδανικά, προτείνουμε το Honda Civic στην πετρελαιοκίνητη έκδοση των 1.600 κυβικών. Τα χαμηλά τέλη κυκλοφορίας και η κατανάλωση, που κυμαίνεται στα 3.7 λίτρα, φαντάζουν ιδανικά για τη ζωή ενός φοιτητή.

Παράλληλα, αν και το Civic διατίθεται και ως sedan, εμείς το προτείνουμε στην hatchback έκδοσή του. Ώστε να έχεις τους χώρους που χρειάζεσαι χωρίς να στερείσαι πρακτικότητας και ευελιξίας.

Θα το συναντήσεις ως μεταχειρισμένο: 15.600€

Δες αξιόπιστα Honda Civic

Fiat 500 (2007-σήμερα)


Εμφάνιση
Χαρακτήρας
Εσωτερικό
Τιμή

Τέλη Κυκλοφορίας: 89 – 112 €

Το ανανεωμένο Fiat 500 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007, εφαρμόζοντας ένα ολικό rebranding στην -επί χρόνια- δημοφιλή σειρά της Fiat. Το αγαπημένο “500αρακι” ξεκίνησε ως το αυτοκίνητο των φοιτητών και των χίπηδων της δεκαετίας του ‘60. Δεν θα γινόταν να λείπει, λοιπόν, από τη λίστα με τα καλύτερα αυτοκίνητα για έναν φοιτητή.

Είναι μικρό, με χαμηλή κατανάλωση, κομψή εμφάνιση και -το κυριότερο- έχει χαρακτήρα. Εξοπλίζεται με κινητήρες που ξεκινούν από τα 900 κυβικά, καθιστώντας το ιδιαίτερα οικονομικό.

Επιπλέον, προσφέρεται και στη σπορ έκδοση Abarth. Η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή και θεωρείται από τα καλύτερα μικρά hot-hatches στην αγορά.

Θα το συναντήσεις ως μεταχειρισμένο: 9.800€

Δες αξιόπιστα Fiat 500

Kia Rio (2011-2017)


Τιμή
Αξιοπιστία
Μέγεθος
Εσωτερικό

Τέλη Κυκλοφορίας: 111,72 €

Οι περισσότερες φοιτητουπόλεις είναι μεγάλες και οι δρόμοι στενοί. Εάν προσθέσεις και τη δυσκολία εύρεσης χώρου στάθμευσης, θα καταλήξεις σε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης. Που να μπορεί να χωράει, όμως, άνετα και την παρέα. Κάποιο σαν το Kia Rio.

Το κορεάτικο μικρομεσαίο φημίζεται για την αξιοπιστία αλλά και την οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου. Η αγαπημένη επιλογή για έναν φοιτητή αφορά στην έκδοση των 1.200 κυβικών. Πρόκειται για έναν βενζινοκινητήρα 85 ίππων, ικανό να κινήσει το Rio με μία μέση κατανάλωση στα 5 λίτρα κάθε 100 χιλιόμετρα. Και φυσικά, με ασφάλεια.

Το Kia Rio αποτελεί μία αρκετά οικονομική επιλογή για ένα σύγχρονο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Θα το συναντήσεις με μία μέση τιμή στα 8.100€.

Δες πιστοποιημένα Kia Rio

Suzuki SX4 S-Cross (2013-σήμερα)


Χώροι
Εκτός δρόμου
Κατανάλωση
Συντήρηση

Τέλη Κυκλοφορίας: 112 €

Εάν αυτό που αναζητάς στη φοιτητική σου ζωή είναι περιπέτεια και εξερεύνηση, το Suzuki SX4 είναι η κατάλληλη επιλογή. Το συμβατικό Crossover είναι αρκετά υπερυψωμένο από το έδαφος και είναι ικανό να σε πάει παντού.

Το Suzuki SX4 στην έκδοση S-Cross προτείνεται με τον 1.600αρη diesel, απόδοσης 120 ίππων. Πρόκειται για έναν κινητήρα κατάλληλο να κινήσει το ογκώδες -για τα δεδομένα ενός φοιτητικού αυτοκινήτου- αμάξωμα του SX4.

Παράλληλα, το SX4 προσφέρεται τόσο ως τετρακίνητο όσο και ως προσθιοκίνητο. Για να επιλέξεις ανάλογα με τη χρήση που το προορίζεις ποιο σε συμφέρει περισσότερο.

Φυσικά, στην ίδια αυτοκινητοβιομηχανία υπάρχει και το μικρότερο -σε διαστάσεις- Suzuki Jimny. Ένα καθαρόαιμο off roader που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους απανταχού φοιτητές.

Το Suzuki SX4 θα το συναντήσεις ως μεταχειρισμένο: 10.800€

Δες πιστοποιημένα Suzuki SX4

Mini Cooper (2013-σήμερα)


Εύρος επιλογών
Ποιότητα κατασκευής
Μεταπωλητική αξία
Τιμή

Τέλη Κυκλοφορίας: 89 – 109 €

Τον κατάλογο των φοιτητικών αυτοκινήτων ολοκληρώνει το Mini Cooper. Κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν διατίθεται σε τόσες εκδόσεις, τόσα χρώματα και τέτοιο εύρος επιλογών. Και γι αυτό αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για κάθε φοιτητή.

Από hatchback ή cabrio, 3θυρο ή 5θυρο και από τις οικονομικές έως τις τρομερά γρήγορες επιλογές, το Mini Cooper θα το συναντήσεις σε κάθε πιθανό συνδυασμό. Εμείς, επιλέξαμε την 3η γενιά της νέας εποχής του Mini, που είναι και η πιο σύγχρονη.

Σε αυτή, προσφέρεται με τον 3κύλινδρο turbo κινητήρα βενζίνης της BMW των 1.500 κυβικών. Ο οποίος αποτελεί τη χρυσή τομή και την ιδανική επιλογή για έναν φοιτητή. Παράλληλα διατίθεται και ως πετρελαιοκίνητο στα ίδια κυβικά. Ενώ υπάρχει και η επιλογή των 1.200 κυβικών με απόδοση 75 ίππων.

Το Mini Cooper πρόκειται για μία από τις πιο ολοκληρωμένες επιλογές, ικανό να καλύψει όλες τις απαιτήσεις της φοιτητικής ζωής. Και με το παραπάνω. Γι αυτό και συναντάται λίγο ακριβότερα από τα υπόλοιπα της λίστας. Έτσι, για ένα μεταχειρισμένο Mini Cooper θα χρειαστεί να διαθέσεις περίπου 15.200€.

Δες πιστοποιημένα Mini Cooper

Επιλογές χρηματοδότησης

Μην ξεχνάς ότι μπορείς να συνδυάσεις το φοιτητικό σου αυτοκίνητο με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επιλέγεις το ποσό και την προκαταβολή που θες (εάν θέλεις) και ρυθμίζεις τον χρόνο αποπληρωμής. Έτσι, μπορείς να κάνεις σήμερα δικό σου ένα αυτοκίνητο το οποίο να έχει αποπληρωθεί μέχρι την αποφοίτησή σου.

[Ανακάλυψε περισσότερα για την απόκτηση ενός αυτοκινήτου με δάνειο, εδώ]
 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!
Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.
Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Φέρνουμε το αυτοκίνητο που θέλεις στην πόρτα σου για Test Drive ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και θα είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!
Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!