Κατά την αναζήτηση ενός αυτοκινήτου, θα βρεθείς αντιμέτωπος με πολλές επιλογές αλλά και διλήμματα. Ένα από αυτά αφορά στον τρόπο αγοράς του αυτοκινήτου: αγορά από έμπορο ή ιδιώτη;

Αρχικά, ως έμπορος ορίζεται οποιοδήποτε κατάστημα εμπορεύεται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προς πώληση. Μπορεί να είναι μία μάντρα της γειτονιάς, μία επίσημη αντιπροσωπεία ή μία πολυεθνική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, ο έμπορος διαθέτει έναν στόλο αυτοκινήτων (άλλοτε μεγάλο κι άλλοτε μικρό) με διαφορετικές επιλογές.

Αντίθετα, ως ιδιώτης ονομάζεται οποιοσδήποτε αναλαμβάνει να πουλήσει μόνος του το αυτοκίνητό του. Σε αυτή την περίπτωση, το αυτοκίνητο δεν περιλαμβάνεται σε κάποιον “στόλο” και πωλείται ανεξάρτητα χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου τρίτου.

Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε τα συν και τα πλην της αγοράς ενός αυτοκινήτου από έμπορο ή ιδιώτη για να μπορείς να επιλέξεις με ασφάλεια, το επόμενό σου αυτοκίνητο!

 

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από έμπορο

Ποικιλία αυτοκινήτων

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα ενός εμπόρου είναι η ποικιλία των αυτοκινήτων που διαθέτει. Σε περίπτωση που δεν αναζητάς ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού οι γνώσεις και η εμπειρία των πωλητών μπορούν να σε καθοδηγήσουν σε αυτό που πραγματικά ψάχνεις. Αυτή είναι και η δουλειά τους άλλωστε.

Εκτός από τον διαφορετικό τύπο αυτοκινήτων, όμως, ένας έμπορος μπορεί να διαθέτει ποικιλία και σε συγκεκριμένα μοντέλα αυτοκινήτων. Έτσι, μπορεί να αναζητάς ένα Volkswagen Golf – για παράδειγμα – χωρίς να είσαι σίγουρος για την έκδοση που προτιμάς. Ή να θέλεις ένα Golf με περισσότερα extras. Όσο περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτει ένας έμπορος, τόσο ευκολότερη γίνεται η διαδικασία αναζήτησης ενός αυτοκινήτου. Σα να πρόκειται για καινούργιο.

Με μία επιφύλαξη: Όσο αυξάνεται ο στόλος αυτοκινήτων είναι πιθανό να μειωθεί η ποιότητα των αυτοκινήτων που προσφέρονται προς πώληση. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είσαι σίγουρος για την κατάστασή του οχήματος που θέλεις να αγοράσεις. Ειδικά εάν ο έμπορος δε διαθέτει τον τεχνικό έλεγχο με το πλαίσιο του αυτοκινήτου για απόλυτη διαφάνεια.

Δες Πιστοποιημένα Αυτοκίνητα

 

Εγγύηση

Πολλοί έμποροι για να εξασφαλίσουν την ποιότητα των αυτοκινήτων τους προσφέρουν εγγύηση. Η εγγύηση συνήθως περιλαμβάνει διάφορα μηχανικά μέρη αλλά και ηλεκτρολογικές βλάβες. Με την προϋπόθεση τα service να γίνονται σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Αν και ολοένα και περισσότεροι έμποροι προσφέρουν εγγύηση στα αυτοκίνητά τους, λίγες είναι οι περιπτώσεις που μπορείς πραγματικά να τη χρησιμοποιήσεις. Κι αυτό, γιατί πολλές φορές οι όροι της εγγύησης είναι τόσο “θολοί” που όταν τη χρειαστείς ανακαλύπτεις ότι στην ουσία δεν καλύπτει τίποτα από όσα πίστευες.

Για να είσαι σίγουρος για τους όρους της εγγύησης και τι πραγματικά καλύπτει, θα πρέπει να τη ζητάς πάντα σε γραπτή μορφή. Και να μην αρκείσαι σε μία προφορική αναφορά ενός πωλητή. Η εγγύηση θα πρέπει να αναγράφει επακριβώς τι καλύπτει και σε ποιες περιπτώσεις, καθώς και να τη διαβάζεις αναλυτικά προτού προχωρήσεις σε κάποια αγορά.

[Μάθε περισσότερα για την Εγγύηση στα Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα]

 

Επιλογές χρηματοδότησης


Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ενός εμπόρου έναντι ενός ιδιώτη είναι οι επιλογές χρηματοδότησης που προσφέρει. Όσο μεγαλύτερη η εμπορία, τόσο περισσότερες αλλά και ευνοϊκότερες οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Πολλοί έμποροι προσφέρουν ολοένα και περισσότερες επιλογές με την πιο διαδεδομένη να είναι η αγορά με δόσεις μέσω κάποιας τράπεζας.

Η αγορά ενός αυτοκινήτου με δόσεις συνήθως γίνεται μέσω τραπέζης και σε αυτό παίζουν καθοριστικό ρόλο η φήμη, το μέγεθος αλλά και η γενικότερη παρουσία ενός εμπόρου. Όσο αυξάνονται αυτοί οι παράγοντες τόσο βελτιώνεται η πιστοληπτική ικανότητα απέναντι σε μία τράπεζα. Και ως εκ τούτου οι όροι χρηματοδότησης γίνονται καλύτεροι κι ευνοϊκότεροι για εσένα που αναζητάς το επόμενό σου αυτοκίνητο.
[Δες πώς θα Υπολογίσεις εύκολα το ιδανικό Ποσό Δόσης του Αυτοκινήτου σου]

Πολλοί έμποροι που δε μπορούν να συνεργαστούν απευθείας με κάποια τράπεζα για χρηματοδότηση, προσφέρουν ως εναλλακτική τα γραμμάτια. Πρόκειται για μία αγορά με δόσεις (είτε απευθείας μέσω του εμπόρου, είτε με διαμεσολάβηση κάποια τράπεζας) με όρους λιγότερο ευνοϊκούς για τον αγοραστή. Καθώς τα γραμμάτια διαθέτουν μεγάλες προκαταβολές αλλά και υψηλά επιτόκια.

Στο …παιχνίδι της χρηματοδότησης έχει μπει τελευταία και το leasing, με πολλές εταιρείες να προσφέρουν δυνατότητα βραχυχρόνιας ενοικίασης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Παρότι το leasing αφορά περισσότερο μία μορφή ενοικίασης – και όχι ιδιοκτησίας – προσφέρεται ως επιλογή από ορισμένους εμπόρους.

Τρόποι παραλαβής

Τι συμβαίνει όταν ψάχνεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο αλλά δεν έχεις τον χρόνο ή τη διάθεση να επισκεφτείς την έκθεση; Έχεις σκεφτεί την πιθανότητα το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει βρίσκεται σε κάποια πόλη μακριά από εσένα;

Τη λύση στα παραπάνω καθημερινά ερωτήματα επιχείρησαν να δώσουν πολλοί έμποροι, παρέχοντας δυνατότητα αποστολής σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Άλλοτε δωρεάν και άλλοτε με κάποιο επιπρόσθετο κόστος, ορισμένοι έμποροι αναλαμβάνουν να παραδώσουν το αυτοκίνητο σε άλλες πόλεις/νησιά.

Συγκεκριμένα, στη Spotawheel 1 στα 4 αυτοκίνητα που πουλήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε αναλάβαμε να το παραδώσουμε απευθείας στην πόρτα του επόμενού του ιδιοκτήτη. Σε κάθε σημείο της Ελλάδας κι εντελώς δωρεάν, αλλά και με τις επιπλέον παροχές της ανέπαφης αγοράς.

 

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη

 

Τιμή κι …ευκαιρίες

Ένας ιδιώτης που αποφασίζει να πουλήσει το αυτοκίνητό του, μπορεί να το κάνει σε οποιαδήποτε τιμή εκείνος επιθυμεί. Είτε γιατί θέλει να το “σκοτώσει” είτε γιατί επιθυμεί να κρύψει την πραγματική του κατάσταση ή απλά να το δώσει κοντά στην τιμή που το αγόρασε, η τιμή του αυτοκινήτου ενός ιδιώτη δεν καθορίζεται απαραίτητα από μία έρευνα αγοράς ή μια αντικειμενική εκτίμηση, παρά από τα χρήματα στα οποία ο ίδιος αποσκοπεί.

Έτσι, πολλές φορές μπορεί να υπερκοστολογίσει ένα όχημα ή ακόμα και να το πλασάρει ώς …ευκαιρία. Παράλληλα, ένας ιδιώτης διαθέτει μειωμένα έξοδα σε σχέση με έναν έμπορο, γεγονός που επιτρέπει πολλές φορές να μπορεί να το πουλήσει πιο φθηνά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα-”ευκαιρίες” που θα συναντήσεις προέρχονται από ιδιώτες. Χωρίς να σου προσφέρουν καμία εγγύηση μετά την αγορά.

[Μάθε περισσότερα για τα Αυτοκίνητα-Ευκαιρίες και τι να Προσέξεις]

Παράλληλα, ένας ιδιώτης ενδέχεται να είναι πιο ανοιχτός σε συζητήσεις για την τιμή, τα λεγόμενα “παζάρια”. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα συναντήσεις μία αγγελία από ιδιώτη, η οποία θα αναγράφει την τιμή ως “συζητήσιμη”. Αυτό θα πρέπει να σε προβληματίσει για τους λόγους που κάποιος μπορεί να είναι ανοιχτός σε μία τέτοια “συζήτηση”. Αλλά και για την πιθανή κατάσταση του αυτοκινήτου.

 

Κατάσταση/έλεγχος αυτοκινήτου


Υπάρχει η αίσθηση ότι ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη είναι πιθανό να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με μία μάντρα. Αυτό συμβαίνει καθώς, πολλοί μικροί έμποροι στην προσπάθεια να κερδοσκοπήσουν αγοράζουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε κακή κατάσταση (τρακαρισμένα, με μηχανικά προβλήματα κτλ) ώστε να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κέρδος. Έτσι θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τις “ευκαιρίες” καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βρεθείς με ένα αυτοκίνητο σε κακή κατάσταση.

Ο καθένας μπορεί να πουλήσει το αυτοκίνητό του ως ιδιώτης, κι έτσι γίνεται ξεκάθαρο ότι η ποιότητα των αυτοκινήτων δε διασφαλίζεται. Γι αυτό κι εάν αναζητάς ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη θα πρέπει πάντα να το ελέγχεις σε μηχανικό και συνεργείο της επιλογής σου.
[Ανακάλυψε περισσότερες συμβουλές για να αγοράσεις ένα καλό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο]

 

Συνοψίζοντας


Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από ιδιώτη ή έμπορο διαθέτει τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στο τέλος της ημέρας, όλα εξαρτώνται από την ποιότητα και την κατάσταση του ίδιου του αυτοκινήτου.

Σίγουρα, σε έναν έμπορο θα δυσκολευτείς να κάνεις “παζάρια” ή να βρες ένα μεταχειρισμένο σε πολύ χαμηλή τιμή. Αντίστοιχα αγοράζοντας από έναν ιδιώτη πρέπει να πληρώσεις όλο το ποσό, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης. Το πιο σημαντικό, για να είσαι σίγουρος για την κατάσταση του αυτοκινήτου, είναι να μπορείς να το πιστοποιήσεις αλλά και να μπορείς να εξασφαλιστείς σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Γι’ αυτό και στη Spotawheel, διαθέτουμε πλήρη τεχνικό έλεγχο 200+ σημείων σε όλα τα αυτοκίνητα, γραπτή εγγύηση έως 5 χρόνια αλλά και δωρεάν αποστολή σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας κι εάν βρίσκεσαι. Παράλληλα, μπορείς να ελέγξεις το αυτοκίνητο σε οποιοδήποτε συνεργείο της επιλογής σου -εάν το επιθυμείς- ενώ διαθέτουμε και χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να μπορείς να αποκτήσεις το αγαπημένο σου αυτοκίνητο με δόσεις ακόμα και με 0€ προκαταβολή.

 

Σου Αξίζει Καλύτερο Αυτοκίνητο!

Στη Spotawheel επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “εμπιστοσύνη” στον χώρο του αυτοκινήτου!Πουλάμε ελεγμένα αυτοκίνητα που έχουν περάσει επιτυχώς τους αυστηρότερους ελέγχους.

Πιστοί στις αρχές μας για απαράμιλλη διαφάνεια, παρέχουμε δωρεάν την γραπτή τεχνική αναφορά 200+ σημείων για να ξέρεις τα πάντα για αυτό που αγοράζεις.

Παρέχουμε δυνατότητα για Test Drive (είτε στο Car Showcenter στην Ανθούσα είτε κατευθείαν στην πόρτα σου) ή για μέγιστη ασφάλεια σου δίνουμε την δυνατότητα ανέπαφης αγοράς με δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 7 ημερών και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!

Και είμαστε δίπλα σου, προσφέροντάς σου εγγύηση έως και 5 χρόνια!

Γιατί σου αξίζει καλύτερο αυτοκίνητο – το πιστεύουμε!